Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.Вступ до меліорації.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Види меліорацій.

Існує декілька класифікацій щодо розподілу меліорацій на окремі види. Різні автори виділяють до 30-40 видів меліорацій. Причому, кожен вид відповідає характеру грунту і тим заходам, яких він потребує.

Найбільш розповсюдженим є розподіл меліорацій на окремі види за дією на грунт і рослини.

1.Гідротехнічні (водні) гідромеліорації (основний вид) шляхом будівництва і експлуатації гідротехнічних споруд покращують і регулюють водний режим грунтів, вирішують питання водозабезпечення території і захисту площ від водної ерозії.

Основним призначенням гідромеліорацій є перерозподіл вологи у часі і просторі з метою отримання високих та стійких врожаїв сільськогосподарських культур.

В залежності від природного зволоження території застосовують:

- зрошення та обводнення території, переважно арідна зона (недостатнє та нестійке зволоження). [Обводнення територій – створення штучних водо джерел у вигляді каналів, ставків, колодязів, водосховищ тощо.]

- осушення або регулювання водного режиму в гумідній зоні (надлишкове зволоження).

2. Агротехнічні меліорації (агромеліорації).

- передбачають покращення родючості грунтів за допомогою агротехнічних заходів з метою регулювання водно - повітряного, поживного, температурного режимів, підвищення акумулюючої і водопоглинаючої здатності грунтів, покращення аерації активного шару грунту, шляхом підбору глибини і напрямку оранки, залуження площ тощо.

3. Лісотехнічні (лісомеліорації).

- передбачають покращення кліматичних ( зменшення впливу вітру – знижується V, швидкість до 30%, зниження дефіциту вологості повітря; скорочення витрат на випаровування), ґрунтових і гідрологічних умов територій біологічним методом, шляхом вирощування лісонасаджень.

Створення меліоративних лісонасаджень – один з ефективних заходів боротьби з ерозією грунтів, підвищення урожайності сільськогосподарських культур, покращення ландшафту та санітарного стану оточуючого середовища.

4. Хімічні меліорації.

Система заходів, спрямованих на покращення несприятливих фізико-хімічних властивостей кислих та солонцюватих грунтів шляхом внесення хіммеліорантів з метою створення умов для інтенсивного розвитку сільськогосподарських культур.

Гіпсування (осолонцьовані грунти ).

Вапнування (кислі грунти рН до 7).

Структурна меліорація (піскування, внесення мулу ,сапропелю). Виділяють чотири основних види хімічних меліорацій..

  1. Саморегулюючий – внесення мінеральних добрив, гіпсування грунту.

  2. Кислото регулюючий – вапнування грунту.

  3. Грунтозакріплюючий – покращення структури грунту (структурна меліорація).

  4. Санітарно-дезінфіційний – обробка полів пестицидами.

5.Культуротехнічні меліорації.

Система меліоративних заходів, спрямованих на покращення стану поверхні землі ( видалення каміння, купин, корчування чагарників пнів тощо), а також окультурення орного шару, розробка дернини.

Окрім вищезазначених заходів до культуртехнічних меліорацій відносяться наступні види робіт:

  • зарівнювання (засипання ям ,траншей, вимоїн);

  • планування території (зарівнювання відвалів, ліквідація раніше створених валів);

  • первинна оранка.

Призначення культуртехнічних меліорацій – освоєння нових земель, докорінне покращення природних кормових угідь та підвищення їх ефективної родючості

Запорукою дієвості меліоративних заходів є комплексний підхід до покращення умов життєдіяльності сільськогосподарських культур. Вирішення цього питання вимагає одночасного і взаємопов’язаного регулювання всіх факторів необхідних для розвитку рослин (води, поживних речовин, повітря , тепла, світла). Регулювання всіх режимів життя рослини повинно бути нерозривне в часі. Одночасна дія .факторів життя рослин впливає не тільки з точки зору кращого використання рослиною кожного з них, але і шляхом їх взаємодії.

Отже ,основою меліорацій повинна бути комплексність заходів, тобто раціональне їх поєднання в просторі і часі, як необхідна передумова для ефективного та раціонального використання земельного фонду країни.

Протиерозійні заходи.

Система спеціальних заходів з метою попередження ерозії грунто-підгрунтя та боротьби з нею.

За призначенням поділяються на профілактичні, звичайні та спеціальні. За характером проведення поділяються:

  • організаційно-господарські;

  • агротехнічні;

  • лісомеліоративні;

  • гідротехнічні.