Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.Гідрогеологія.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
234.5 Кб
Скачать

Між пластові напірні підземні води

Рис 3. Умови залягання артезіанських водоносних горизонтів:

а- 'моноклінальне залягання; б — двоповерхове мульдоподібне розташування артезіанських водоносних горизонтів; 1, 2, 3 — водоносні горизонти; 4, 5,6 – п’єзометричні лінії напірних горизонтів: Н1- Н2. Н3 – напори

Артезіанські води – це напірні води, що залягають на значній глибині між шарами водонепроникних порід. При розкритті буровими свердловинами (артезіанськими колодязями) вони піднімаються вище покрівлі водопроникного водоносного пласта і при достатній висоті напору виливаються на поверхню.

Водоносні пласти можуть бути складені пісками, вапняками, пісковими та іншими породами. Водоносний горизонт АА і ВВ (область живлення) виходить на денну поверхню. Через ці ділянки надходять атмосферні і поверхневі води, які живлять водоносний горизонт.

Рівень до якого вода піднімається у свердловині, що розкрила напірний водоносний горизонт, називається п’єзометричним рівнем.

Лінії, що з’єднують на карті точки з однаковими відмітками п’єзометричного рівня, називається гідроп’єзоізогіпси.

Артезіанські води дістали свою назву від старої латинської назви провінції Артуа у Франції (Артезія), де вони вперше були використані для водопостачання у 12 столітті. Найглибша артезіанська свердловина знаходиться в Австралії. ЇЇ глибина сягає 2 км.

Геологічні структури, де залягають артезіанські водоносні горизонти, називаються артезіанськими басейнами. Площа поширення АБ коливається від кількох десятків до сотень тисяч км2

Основні артезіанські басейни України

  1. Волино-Подільский артезіанський басейн (пн-зх України). Характеризується широким розповсюдженням слабо мінералізованих (до 1 г/л) прісних вод, гідрокарбонатно-кальцієвих вод тріщинного типу у відкладах крейди.

  1. Дніпровсько-Донецький артезіанський басейн розташований у пд частині Білорусі, на значній площі України та деяких областях Росії. Загальна площа басейну 350тис.км2. Напірні прісні (слабомінералізовані) води залягають у відкладах (головним чином пісках) юрської, крейдяної та нижньотретинної систем. Відрізняється поверховим розвитком водоносних горизонтів і комплексів, найбільше значення з яких для водопостачання   мають четвертинні, палеогенові, крейдові та юрські.

  1. Причорноморський артезіанський басейн,  підземні води  якого знаходяться у відкладах антропогену, неогену, палеогену  і крейди має складну гідрогеологічну структуру. Часто спостерігається формування солоних вод і  розсолів (мінералізація   понад 10—30 г/л). Води  хлоридного  складу з високим вмістом  брому і йоду. Для господарсько-питного водопостачання найбільше використовують неогеновий горизонт.

Значення артезіанських вод

Режим АВ майже не змінюється. Продуктивність свердловин коливається в залежності від місцевих умов. Артезіанські води мають надзвичайне н/г значення. Їх використовують головним чином для водопостачання, тому що в гігієнічному відношенні вони найкращі. Відень стоїть на Дунаї , але споживає питну воду з свердловин, що розташовані за 100км в альпійських луках.

Діючим законодавством заборонено вживання прісних підземних вод не для пиття, однак у 30 містах України більше половини загальної кількості підземних вод все ще використовують для технічних потреб.

В Україні нараховується 110 тисяч свердловин