Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психолог_билет 21-27.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
59.79 Кб
Скачать

22. Структура системи психологічної допомоги дітям з розумовою відсталістю.

  1. Дошкільні навчальні заклади компенсуючого типу

  2. Санаторні дошкільні навчальні заклади компенсуючого типу

  3. Дошкільні навчальні заклади комбінованого типу зі спеціальними групами

  4. Спеціальні дитячі будинки-інтернати

  5. Спеціальні школи-інтернати різного типу та напрямків розвитку

  6. Професійно-технічні училища

  7. Система родинного виховання

  8. Реабілітаційні заклади

23. Особливості застосування арттерапевтичних методик у психокорекційній роботі з розумово відсталими школярами.

Арт-терапія - це напрямок в психотерапії, психокорекції та реабілітації, заснований на заняттях клієнтів (пацієнтів) творчістю. Арт-терапія може розглядатися як одне з відгалужень так званої психотерапії мистецтвом (expressive arts therapies) поряд з музичною терапією, драматерапія і танцеруховою терапією.

Переваги методу арт-терапії полягають в тому, що вона:

1. Надає можливість для вираження агресивних почуттів у соціально прийнятній манері. Малювання, живопис фарбами або ліплення є безпечними способами розрядки напруги.

2. Прискорює прогрес в терапії. Підсвідомі конфлікти і внутрішні переживання легше виражаються за допомогою зорових образів, ніж у розмові під час вербальної психотерапії. Невербальні форми комунікації можуть з більшою ймовірністю уникнути свідомої цензури.

3. Дає підстави для інтерпретацій і діагностичної роботи в процесі терапії. Творча продукція через її реальності не може заперечуватися пацієнтом. Зміст і стиль художньої роботи надають терапевту величезну інформацію, крім того, сам автор може внести вклад в інтерпретацію своїх власних творінь.

4. Дозволяє працювати з думками і почуттями, які здаються непереборними (втрати, смерть, перенесені травми і насильств , страхи, внутрішні конфлікти, спогади дитинства, сновидіння). Іноді невербальний засіб виявляється єдиним інструментом, що розкриває і проясняє інтенсивні почуття і переконання.

5. Допомагає зміцнити терапевтичні взаємини. Елементи збіги в художній творчості членів групи можуть прискорити розвиток емпатії і позитивних почуттів.

6. Сприяє виникненню почуття внутрішнього контролю та порядку.

7. Розвиває і посилює увагу до почуттів.

8. Посилює відчуття власної особистісної цінності, підвищує художню компетентність. Побічним продуктом терапії мистецтвом є задоволення, що виникає в результаті виявлення прихованих умінь та їх розвитку.

Отже, на сьогоднішній день поняття «арттерапія» має декілька значень:

- розглядається як сукупність методів мистецтва, що використовуються в лікуванні і корекції;

- як комплекс арт терапевтичних методик;

- як напрямок психотерапевтичної і психокорекційної практики.

24. Характеристика «Посадової інструкції практичного психолога закладу освіти». Типова посадова інструкція практичного психолога закладу освіти

1. Загальні положення

1.1. Ця Типова посадова інструкція розроблена на основі законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», Положення про психологічну службу в системі освіти України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 03.05.1999 № 127 зі змінами у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 02.07.2009 № 616, Кваліфікаційної характеристики практичного психолога, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 28.12.2006 № 864, згідно з Положенням про психологічний кабінет дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 19.10.2001 № 691, Положення про експертизу психологічного і соціологічного інструментарію, що застосовується в навчальних закладах Міністерства освіти і науки України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки від 20.04.2001 №330, Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 № 930, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14.12.2010 за № 1255/18550, листом Міністерства освіти і науки України від 27.08.2000 №1/9-352 «Про планування діяльності, ведення документації і звітності усіх ланок психологічної служби системи освіти», листами Міністерства освіти і науки України від 27.11.2000 № 109 «Про тривалість робочого тижня практичних психологів, соціальних педагогів», від 26.09.2012 № 1/9-683 «Щодо розподілу робочого часу у практичних психологів та соціальних педагогів», Етичного кодексу психолога.

1.2. Практичний психолог призначається та звільняється з посади за обов’язковим погодженням з районним (міським) або обласним навчально-методичним кабінетом (центром) психологічної служби системи освіти або з методистом з психологічної служби районного (міського) методичного кабінету.

1.3. Практичний психолог повинен мати вищу психологічну освіту зі спеціальності «Практична психологія» або «Психологія», володіти професійними знаннями та ефективно застосовувати їх в практичній діяльності.

1.4. Практичний психолог адміністративно підпорядковується керівнику   навчального закладу, методично – працівникам Центру практичної психології і соціальної роботи (методисту з психологічної служби).

1.5. У своїй діяльності практичний психолог керується законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», Положенням про психологічну службу в системі освіти України, Положенням про психологічний кабінет дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів системи загальної середньої освіти, Етичним кодексом психолога, наказами органів управління освітою усіх рівнів; правилами і нормами охорони праці, техніки безпеки і протипожежного захисту, а також Статутом, Правилами внутрішнього розпорядку навчального закладу, цією Інструкцією. Практичний психолог дотримується Конвенції ООН про права дитини.