Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неврологічний огляд новонародженої.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
1.1 Mб
Скачать

6. Голова

Слід провести вимірювання окружності голови по найбільш виступаючим частинам лобної та потиличної кісток. Отримані розміри слід порівняти з даними в перцентильних таблицях відповідно до гестаційного віку (відповідає віку, збільшена, зменшена). Нормальний об’єм для здорового новонародженого становить 32–37 см.

Проводячі огляд голови, звертають увагу на її форму (конфігурація); оцінюють велике та мале тім’ячко (характеристика, розміри) ; шви черепа (находження, розходження більше 5 мм); ознаки травми (переломи, крововиливи, подряпини, пологова пухлина, кефалогематома, підапоневотична гематома).

Про підвищення внутрішньочерепного тиску можуть свідчити випинання великого тім’ячка, розходження черепних швів, симптом «сонця, що заходить», розширення вен на голові.

7. «Механічні» ознаки травми голови, хребта, кінцівок

Такі симптоми, як подряпини, крововиливи, набряк, обмеження об’єму рухів, біль при рухах і/або деякі чинники ризику травми до або під час пологів можуть вказати на необхідність проведення більш ретельного обстеження.

8. Черепно-мозкові нерви

Черепно-мозкові нерви оцінюють, спостерігаючи за дитиною. Під час плачу спостерігають за мімікою (7 пара) для виявлення її активності та симетричності. Функцію 9 і 10 пари оцінюють за якістю та силою плачу. Смоктання і ковтання дозволяють оцінити функцію 5, 7, 9, 10 і 12 пар, оскільки вони забезпечують ці складні акти. Рухи очей (нерви 3, 4, і 6 пар) можуть бути оцінені за допомогою окуло-вестибулярного рефлексу («рухи лялькових очей» - при повороті голови відмічаються поєднані рухи очей в протилежному напрямку). Перевіряють реакцію дитини на світло (2 пара) і звук (8 пара).

1 пара (реакція на запах)_________

2 пара (реакція на світло)____________

3, 4, 6 пара (ширина очних щілин_____, птоз____, ширина и форма зіниць________, об’єм та співдружність рухів очей.____ Екзофтальм_____, енофтальм_____, косоокість_______, парез взору_______. с-м Грефе_________, с-м Горнера_________)

5 пара (корнеальний р-с ±) (кон’юнктивальний р-с ±) (мандибулярний р-с±)

7 пара. Мімічна мускулатура (симетричність), смак

8 пара. Ністагм (горизонтальний, вертикальний, ротаторний), слух

9, 10 пара. Голос (голосний, емоційний, охриплий, гнусавий), смак, поперхування±, зригування±. Виливання молока через ніс, рот±. Характеристика м’якого піднебіння і язичка_______ . Глотковий рефлекс ±, ЧСС______, ЧД________.

11 пара Кривошия ±.

12 пара. Язик (девіація______, атрофія______, фібриляції______.

9. Рухова і рефлекторна сфера

Поза і тонус м’язів у недоношених новонароджених змінюються відповідно до гестаційного віку, тому їх слід оцінювати за допомогою таблиць, які включають 5 показників: поза, тонус м’язів рук, тракція за руки, тонус м’язів ніг і тракція ніг (таблиці 1, 2, 3, виділені віконця відповідають означеному гестаційому віку).

У 28 тиж – мінімальне згинання кінцівок, 32 тиж – згинання ніг, 36 тиж – згинання ніг і менше – рук, 40 тиж – згинання рук і ніг.

Таблиця 1. Особливості пози і тонусу дитини віком 28 тижнів.

Таблиця 2. Особливості пози і тонусу дитини віком 32 тижні.