Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
50.69 Кб
Скачать

Тема 11. Організація управління і нормування якості навколишнього природного середовища.

1.Суть, завдання та функції управління в галузі природокористування.

2.Контроль за станом навколишнього природного середовища.

3.Стандартизація і нормування якості природного середовища.

11.1. Суть, завдання та функції управління в галузі природокористування.

Головним завданням управління є реалізація законодавства, контроль за дотриманням вимог екологічної безпеки, забезпечення проведення ефективних і комплексних заходів щодо раціонального використання природних ресурсів, досягнення узгодженості дій державних і громадських органів в галузі природокористування.

Функції управління в галузі економіки природокористування - основні напрями діяльності державних самоврядних та громадських об’єднань у сфері ефективного використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки. Сутність управління в галузі природокористування полягає у виконанні функцій: регулювання, нагляду, прогнозування, планування, інформування, програмування, експертизи, досліджень, контролю та інших видів виконавчо-розпорядчої діяльності.

Основу організації управління навколишнім середовищем і раціональним використанням природних ресурсів становить Закон України “Про охорону навколишнього середовища” (1991). Організація управління охороною навколишнього природного середовища регламентується також розробленими відповідно до цього Закону кодексами: земельним, водним, лісовим, про надра. Законом “Про охорону атмосферного повітря”, законодавством про охорону та використання рослинного і тваринного світу та іншими юридичними нормами, нормативами і стандартами.

В Україні існує система органів управління в галузі охорони навколишнього середовища. Це – юридично самостійні державні і громадські організації, які уповноважені здійснювати організаційно-розпорядчі, координаційні, консультативні, організаційно-експертні, контрольні та інші функції задля екологічної безпеки, активного використання природних ресурсів і охорони навколишнього природного середовища.

До системи органів управління в галузі охорони навколишнього середовища належать:

І. Органи загального державного управління, а саме: органи центральної державної влади; органи державної виконавчої влади АР Крим; органи місцевої державної виконавчої влади.

ІІ. Органи спеціального державного управління, а саме: органи відомчого управління і контролю в галузі екології, органи спеціального управління з використання окремих видів ресурсів; органи спеціалізованого функціонального управління; органи спеціалізованого галузевого управління.

ІІІ. Органи місцевого самоврядування: обласні, районні, міські, селищні, сільські ради.

ІV. Органи громадського управління: Українське товариство охорони природи, Українська екологічна академія наук, Українська екологічна асоціація “Зелений світ”, Національний екологічний центр, Український екологічний фонд, Всеукраїнська екологічна Ліга.

Однак, слід зазначити, що система управління в галузі навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів є поки що недостатньо гнучкою і забезпечує, в першу чергу, галузеві інтереси. Тому удосконалення управління тут повинно йти шляхом подальшого уточнення ролі і місця територіального і галузевого факторів у формуванні основних якісних параметрів навколишнього середовища.

У перспективі планується створити систему державного управління використанням природних ресурсів, регулюванням техногенного впливу на навколишнє середовище як складову частину управління загальним розвитком суспільства.

Соседние файлы в папке Модуль 3