Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
22
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
77.31 Кб
Скачать

Тема 10. Фінансово-кредитний механізм раціонального природокористування.

  1. Фінансування природокористування: форми та джерела.

  2. Суть фінансово-кредитного механізму природокористування та система його функціонування.

  3. Екологічне оподаткування.

  4. Фінансові методи стимулювання природоохоронної діяльності.

    1. Фінансування природокористування: форми та джерела.

На сучасному етапі економічного розвитку успішне вирішення проблем, пов’язаних із використанням, охороною та відтворенням природних ресурсів, значною мірою визначається досконалістю форм і методів фінансування та кредитування природоохоронних заходів, розрахунків між природокористувачами та державою, формування, розподілу і витрачання спеціалізованих фондів грошових коштів. Фінансово-кредитний механізм є складовою частиною загальногосподарського механізму управління природокористуванням.

Система фінансування природоохоронних заходівв умовах ринкової економіки формується на основі такихголовних джерел:

  • Державного бюджету України та місцевих бюджетів;

  • бюджету АР Крим;

  • власних коштів підприємств, установ та організацій;

  • позабюджетних фондів охорони навколишнього природного середовища всіх рівнів;

  • іноземних надходжень та інвестицій;

  • добровільних внесків та інших коштів.

Державний бюджет і місцеві бюджетиформуються за рахунок платежів за використання природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення. Платежі за використання природних ресурсів місцевого значення повністю надходять до місцевого бюджету. Платежі за використання природних ресурсів загальнодержавного значення в розмірі 50% надходять до Державного бюджету і 50% до місцевих.

Розподіл коштів за використання природних ресурсів, що надходять до Державного бюджету України, здійснюється Верховною Радою, а відповідний розподіл коштів, що надходять до місцевого бюджету здійснюється обласними та міськими Радами народних депутатів за поданням органів Міністерства екології та природних ресурсів.

Для фінансування заходів щодо раціонального природокористування також утворюються державний та місцеві фонди охорони навколишнього природного середовища.

Місцеві фонди охорони навколишнього природного середовищаутворюються в межах єдиного фонду відповідної Ради народних депутатів за рахунок:

а) платежів за забруднення навколишнього природного середовища в розмірі 70% - в місцевий, 20% - обласний фонд;

б) частини грошових стягнень за порушення норм і правил та законодавства, а саме – 50% суми штрафів, 80% коштів за заподіяну шкоду природним ресурсам та коштів за незаконно добуті природні ресурси;

в) цільових та інших добровільних внесків підприємств, установ, організацій та громадян.

Державний фонд охоронинавколишнього природного середовища утворюється за рахунок:

а) 10% платежів за забруднення навколишнього природного середовища;

б) відрахувань з місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища, розмір яких визначається Верховною Радою України;

в) добровільних внесків підприємств, установ, організацій, громадян.

Розподіл коштів, що надходять до Державного фонду охорони навколишнього природного середовища здійснюється Кабінетом Міністрів України за подання Міністерства екології та природних ресурсів.

Кошти місцевих і державних фондів охорони навколишнього природного середовища можуть використовуватися тільки для цільового фінансування природоохоронних та ресурсозберігаючих заходів, в тому числі наукових досліджень, а також заходів, спрямованих на зниження впливу забруднення навколишнього природного середовища на здоров’я населення, стимулювання працівників та громадських інспекторів, які виявили порушення природоохоронного законодавства і вжили необхідних заходів для притягнення винних до відповідальності.

В Україні можуть утворюватися і інші, в тому числі і позабюджетні фонди для стимулювання і фінансування заходів щодо раціонального природокористування та забезпечення екологічної безпеки (фонди заповідників, екологічні фонди підприємств).

Фінансування із державного бюджету передбачається для здійснення пріоритетних програм та проектів, що мають першочергове, загальнонаціональне значення. Обсяг бюджетних коштів залежатиме від рівнів та темпів розвитку економіки України.

Позабюджетне фінансування має становити домінуючу частину витрат на здійснення природоохоронної політики. Для цього необхідна концентрація платежів за забруднення навколишнього природного середовища та за спеціальне використання природних ресурсів, надходжень від штрафів та компенсації шкоди, завданої внаслідок порушення природоохоронного законодавства, в Національному екологічному фонді, який діятиме на правах юридичної особи на загальнодержавному та регіональному рівнях.

Для забезпечення стабільного надходження коштів для здійснення природоохоронних заходів пріоритетне значення має надаватися розвиткові та удосконаленню форм і методів фінансування раціонального природокористування.

Соседние файлы в папке Модуль 3