Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
68.1 Кб
Скачать

Тема 9. Економічний механізм регулювання раціонального природокористування

  1. Сутність та значення економічного механізму регулювання раціонального природокористування.

  2. Еколого-економічні показники: оцінки і ставки.

  3. Економічний інструментарій регулювання природокористування та його роль в системі товарно-грошових відносин.

  4. Принципи формування і механізм дії еколого-економічних інструментів.

9.1. Сутність та значення економічного механізму регулювання раціонального природокористування.

Найважливішою передумовою розробки та ефективного застосування економічного механізму регулювання природоохоронної діяльності є той факт, що результати негативного антропогенного впливу на стан природного середовища мають економічні наслідки для основної господарської діяльності.

Існуючі організаційно-економічні механізми державного регулювання природокористування в Україні характеризуються багато відомчістю дублювання функцій, нечіткістю відповідальності за окремими напрямками діяльності, неадекватністю об’єкту і суб’єкту управління і нагляду, поєднання регулюючих контрольних функцій і господарчого використання природних ресурсів, що в умовах ринкової економіки неприпустимо.

Перехід України до регульованої ринкової економіки потребує змін пріоритетів у здійсненні регулювання природокористування та екологічної функції держави взагалі. Поряд із посиленням адміністративного впливу у цій сфері, який раніше був єдиним шляхом забезпечення систематичного оптимального природокористування, в умовах ринку першорядну роль відіграють економічні важелі.

Робота по формуванню нового економічного механізму природокористування є принциповою, оскільки практично не існує вітчизняних і зарубіжних аналогів наукових досліджень в галузі економіки природокористування, унаслідок чого відсутній науково обґрунтований аналіз різних методів економічного регулювання природокористування та прогноз можливих результатів їх впроваджень.

Економічний механізм природокористуванняпередбачає включення значної частки загальної вартості відновлення якості навколишнього середовища у витрати державних бюджетів і державних фінансово-кредитних установ, а також відкриває широкі можливості для прибуткового відшкодування тієї частки загальної вартості, яка включається у витрати приватного капіталу.

Засади економічного механізму забезпечення охорони навколишнього природного середовища зафіксовані у законі України “Про охорону навколишнього середовища” (1991 р.), зокрема в розділі Х зазначено, що економічний механізм забезпечення охорони довкілля реалізується шляхом застосування бюджетного фінансування та інших форм, властивих ринковій економіці. Окрім того, надається перевага екологічному нормуванню, лімітуванню, ліцензуванню, експертизі, контролю, тобто забезпеченню виконання відповідних стандартів і норм примусом з боку держави, що не спонукає підприємства, установи й організації до здійснення природоохоронної діяльності.

Розробка та обґрунтування економічного механізму регулювання раціонального природокористування базується на теорії “компенсаційних платежів” та “платності ресурсів” , охоплює систему економічних інструментів, спрямованих на акумулювання матеріальних ресурсів для реалізації природоохоронних програм та на спонукання товаровиробників до підвищення екологічності застосовуваних технологій і власної продукції. Застосування економічного механізму екологічного управління призвело до запровадження основ платного природокористування та дало можливість забезпечити надходження фінансових ресурсів для ліквідації наслідків забруднення довкілля.

Складовими елементами економічного механізму природокористування мають бути:

  • плата за спеціальне використання природних ресурсів;

  • плата за забруднення навколишнього природного середовища та інші види шкідливого впливу на довкілля;

  • система фінансування і кредитування природоохоронних заходів (державний і місцевий бюджети, природоохоронні фонди, банки, кошти підприємств, іноземні надходження та інвестиції тощо);

  • екологізація податкової і цінової систем;

  • підтримка становлення і розвитку екоіндустрії.

Основною метою економічних механізмівприродокористування та природоохоронної діяльності є:

  • стимулювання шляхом впровадження еколого-економічних інструментів природо користувачів до зменшення шкідливого впливу на довкілля, раціонального та ощадливого використання природних ресурсів та зменшення енерго- і ресурсомісткості одиниці продукції;

  • створення за рахунок коштів, отриманих від екологічних зборів та платежів, незалежного від державного та місцевих бюджетів джерела фінансування природоохоронних заходів та робіт.

Незважаючи на еколого-економічну кризу в українському суспільстві, впровадження економічних методів регулювання природокористування залишається одним із першочергових завдань, оскільки від його успішного вирішення значною мірою залежить економічна ефективність народного господарства, здатність економіки України до стабільного і тривалого саморозвитку, тому засоби державного регулювання природокористування спрямовані на досягнення гармонії, а на початковому етапі – прийнятого допустимого компромісу між соціально-економічним розвитком і необхідністю поліпшення екологічної ситуації та відновлення природно-господарської збалансованості на території України.

Соседние файлы в папке Модуль 3