Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
55.81 Кб
Скачать

Тема 12. Екологічна безпека та програмно-інформаційне забезпечення природоохоронної діяльності.

  1. Екологічна безпека як умова сталого розвитку країни.

  2. Екологічна експертиза та екологічна оцінка проектів.

  3. Суть і завдання планування та програмування в галузі природокористування.

  4. Інформаційне забезпечення природоохоронної діяльності.

    1. Екологічна безпека як умова сталого розвитку країни.

Екологічна безпека – це такий стан навколишнього природного середовища, при якому забезпечується попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для здоров’я людей.

Складовими елементами екологічної безпеки є:

    1. екологічно чиста продукція – матеріали або продукти (харчового, технічного призначення), що не містять у собі шкідливих домішок у концентраціях, небезпечних для природного середовища, тварин та рослин і здоров’я людей; надходження шкідливих речовин у навколишнє середовище при цьому також має бути цілком виключене;

    2. екологічно чисті грунти – такі, які не містять шкідливих домішок у кількостях, що загрожують стану ґрунтової біоти і здоров’ю людини;

    3. екологічно чисте виробництво – забезпечення такого рівня організації виробництва, при якому встановлюється відповідність екологічним вимогам, нормам і нормативам; близьким за значенням є поняття “безвідходне виробництво”, однак мається на увазі не тільки виробничий процес, а й всі стадії життєвого циклу товарів, включаючи транспортування, обмін і споживання, утилізацію відходів;

    4. екологічна експертиза – комплексний аналіз документації, який проводять висококваліфіковані спеціалісти та експерти з метою визначення відповідності поданих матеріалів чинному законодавству, екологічним нормам.

Гарантом екологічної безпеки населення є комплекс взаємопов’язаних політичних, економічних, технічних, організаційних, державно-правових та інших заходів, що забезпечують сталий розвиток країни.

Відповідно до Національної програми охорони навколишнього природного середовища і раціонального використання природних ресурсів при виборі пріоритетів екологічної безпеки мають враховуватись такі основні критерії і чинники:

  • погіршення стану здоров’я людей, що пов’язано з якістю навколишнього середовища і умовами життєдіяльності;

  • втрати в продуктивності, зумовлені збитками або руйнуванням фізичного капіталу, деградацією природного середовища;

  • погіршення стану або загроза біосфері в цілому та іншим екосистемам, біологічному різноманіттю живої природи зокрема;

  • еколого-економічна ефективність природоохоронних заходів.

    1. Екологічна експертиза та екологічна оцінка проектів.

Ускладнення екологічної ситуації в країні внаслідок забруднення навколишнього природного середовища функціонуючими господарськими об’єктами та комплексами обумовило необхідність розробки та обліку спеціальних природоохоронних розділів при створенні перед проектної, проектно-планової та проектно-кошторисної документації.

Всебічний екологічний аналіз та достовірна експертна оцінка проектів споруджуваних господарських об’єктів, комплексів та систем набувають принципово важливого значення, оскільки “людські проекти”, що не враховують закони природи, приносять чимало лиха.

Важлива роль серед ефективних заходів протидії цьому належить екологічній експертизі. Екологічна експертиза – це комплексний аналіз технологій, матеріалів, устаткування, техніки, проектів, планів, прогнозів та іншої документації, який проводять висококваліфіковані спеціалісти та експерти з метою визначення відповідності поданих матеріалів чинному законодавству.

Необхідність та процедура проведення екологічної експертизи визначені природоохоронним законодавством України. Здійснюється вона на підставі закону України “Про екологічну експертизу” (1995 рік).

Законом передбачено державну і громадську екологічну експертизу, а також за рішенням центральних або місцевих органів влади може проводитися додаткова незалежна екологічна експертиза.

Теоретичну основу еколого-експертного аналізу проектів складають міждисциплінарні екологічні знання природничих і економічних наук та екологічна експертологія.

Змістом екологічної експертизи є така специфічна експертна діяльність, яка включає в себе тісно взаємопов’язані елементи еколого-експертного пізнання – перевірку і оцінку екологічного змісту проектів. Еколого-експертна діяльність щодо перевірки проектів спрямована на встановлення екологічної обґрунтованості проектних розрахунків з позиції екологічних вимог, включаючи правила нормативно-правового характеру.

Еколого-експертна діяльність з оцінки екологічного обґрунтування проектів базується на зіставленні запроектованих екологічних рішень та параметрів з діючою в нашій країні системою екологічних показників. В якості критеріїв оцінки проектів виступають нормативні показники. До нормативних можна віднести вимоги еколого-правових норм та правил, принципи охорони природи, екологічні імперативи, природоохоронні і природоресурсні пріоритети, стандарти з охорони природи і раціонального використання природних ресурсів, будівельні норми і правила, санітарно-гігієнічні нормативи, а також екологічні показники затвердженої документації.

Еколого-експертні оцінки реалізуються в еколого-експертних висновках та рекомендаціях, які підготовлюються еколого-експертними органами за результатами проведення експертизи.

Соседние файлы в папке Модуль 3