Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
51.71 Кб
Скачать
    1. Особливості методики визначення економічних збитків від антропогенного навантаження в аграрному секторі.

Відмітними особливостями розрахунку економічних збитків від антропогенного порушення навколишнього середовища в агропромисловому секторі є:

  • земля, як основний засіб виробництва є малорухомим середовищем і міграція в ній забруднюючих речовин відбувається повільніше, а їх концентрація постійно зростає;

  • забруднення ґрунту на людину впливає не прямо, а опосередковано – через кількість і якість врожаю та вироблених з нього продуктів харчування;

  • відсутність водоочисних споруд на тваринницьких комплексах та невисока ефективність їх роботи на підприємствах переробної промисловості;

  • трансформація земельних угідь часто має небажані наслідки для навколишнього середовища;

  • безгосподарне використання мінеральних добрив та отрутохімікатів, які завдають значних пошкоджень земельним ресурсам та впливають на якість продукції сільського господарства;

  • використання потужної техніки, що призводить до ущільнення ґрунтів, збитки від якого практично неможливо обрахувати;

  • диспаритет цін на сільськогосподарську і промислову продукцію.

Особливістю розрахунку збитків в сільському господарстві є і те, що їх можна оцінити за натуральними показниками (скільки витрачено продукції рослинництва і тваринництва). Проте така оцінка не може вирішити проблему найбільш ефективного варіанту раціонального використання природних ресурсів в сільськогосподарському виробництві, тому що натуральні показники мають різні спрямованість і розмірність. Таким чином, впровадження узагальнюючого показника оцінки економічних збитків від антропогенного впливу на довкілля в агропромисловому секторі є необхідністю, яку ще потрібно вирішувати.

Запитання для перевірки знань

  1. Назвіть основні критерії та обґрунтуйте класифікацію порушень навколишнього природного середовища.

  2. Розкрийте суть основних причин та джерел порушень навколишнього природного середовища.

  3. Дайте визначення економічних збитків від забруднення навколишнього природного середовища та розкрийте причини їх виникнення.

  4. Назвіть види економічних збитків від забруднення навколишнього природного середовища та охарактеризуйте кожен із них.

  5. Охарактеризуйте суть та критерії основних підходів щодо визначення економічних збитків, що виникають внаслідок забруднення навколишнього природного середовища.

  6. Що розуміють під еколого-економічними збитками та витратами на їх компенсацію?

  7. Розкрийте зміст основних напрямів визначення еколого-економічних збитків.

  8. Розкрийте особливості методики визначення економічних збитків від антропогенного навантаження в аграрному секторі. Наведіть приклади.

Соседние файлы в папке Модуль 1