Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
72.19 Кб
Скачать
    1. Екологічний зміст сучасної нтр.

Вплив НТР на взаємовідносини суспільства та природи оцінюється далеко не однозначно. На перший погляд, саме вона призвела до різкого загострення глобальної екологічної кризи і поставила людство перед загрозою глобальної екологічної катастрофи.

Глобальна екологічна криза – стан взаємовідносин між суспільством та природою, коли внаслідок людської діяльності настає така зміна якості навколишнього середовища, яка веде до підриву природних умов існування людства та інших форм життя на Землі, а також механізмів динамічної стабільності біосфери.

Глобальна екологічна катастрофа – результат глобальної екологічної кризи, коли зміни якості навколишнього природного середовища набирають необоротного характеру і порушена здатність біосфери до відтворення свого нормального стану.

Першими загрозу глобальної екологічної катастрофи відчули саме високорозвинені індустріально країни Європи та Північної Америки. Вченими було підраховано, що в 60-х роках лідер західного світу – США – при 6% населення земної кулі споживали 30% світових матеріальних та енергетичних ресурсів і давали 40% промислового забруднення планети. (Показовими були підрахунки – якби на кордонах США було побудовано стіну, що сягала б висоти безповітряного космічного простору, то до початку 80-х років їх промисловість та автомобілі спалили б останні атоми кисню.)

Індустріальні країни виявилися не лише споживачами матеріальних та енергетичних ресурсів слаборозвинених країн, а й безплатними імпортерами кисню і експортерами багатьох видів промислових відходів. Головними причинами погіршення стану н.п.с. вважали НТР.

В дійсності ж головною причиною різкого загострення кризового стану у взаємовідносинах суспільства та природи в 60-80-х роках ХХ ст. було індустріальне використання досягнень НТР. Несистемний характер впроваджень досягнень НТР у виробництво, що базувалось переважно на традиційних, не відновлюваних джерелах енергії (нафта, природний газ, вугілля) та традиційних видах сировини, був головною причиною такого становища. Після усвідомлення комплексного характеру сучасної НТР, в індустріально розвинених країнах Заходу ситуація в системі взаємовідносин між людським суспільством та природним середовищем почала поступово змінюватися на краще – були розроблені національні програми енерго- та ресурсозбереження, висунуто жорсткі вимоги до екосумісності автомобільних двигунів, відновлено екосистеми багатьох регіонів, почалося обмеження застосування хімічних препаратів у сільському господарстві (пестицидів, гербіцидів, інсектицидів, гормонів).

Екологічний зміст сучасної НТР – проявляється в тому, що в ході її розгортання виникають необхідні наукові та технічні передумови забезпечення нового характеру ставлення до природи: можливість переходу виробництва на замкнені цикли; перехід до без машинного виробництва; можливість ефективнішого використання енергії, аж до створення автотрофних систем; створення замкнених циклів водоспоживання; не порушення природних циклів кругообігу речовини та енергії.

Таким чином НТР, вносячи корінні зміни у розвиток науки і техніки, в сам характер людської діяльності, створює передумови для подолання сучасної кризи у взаємовідносинах суспільства та природи. На попередніх етапах розвитку суспільства екологічні кризи та катастрофи мали локальний характер і деструкція локальних екосистем ставила під загрозу існування локальних соціальних систем. На етапі ж глобальної екологічної кризи під загрозу ставиться існування самого людства як природної системи.

Соседние файлы в папке Модуль 1