Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osadchy_V_P_RA_3-1_Kursovy_Proekt_TEA / 11 - 30 Техн. частина.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
380.83 Кб
Скачать

2.5 Організація виробничих підрозділів то і пр дтз та загальна організація виробничого процесу

Агрегати і вузли автомобіля, які неможливо відремонтувати на пос­тах ПР (безпосередньо на автомобілі), необхідно демонтувати. Вони дос­тавляються на відповідні ремонтні дільниці, де виконується їх ремонт. При агрегатному методі поточного ремонту на місце знятого встановлюється агрегат з ремонтного фонду, новий або відремонтований раніше.

Для виконання ремонту знятих з автомобіля агрегатів і вузлів на підприємстві створюються спеціалізовані виробничі дільниці. Обсяг ремонтних дій одного виду на автотранспортних підприємствах, як правило, недостатній для технологі­чної спеціалізації дільниць, і тому в більшості застосовують вузлову спе­ціалізацію, ґрунтуючись на технологічному процесі відновлення основних деталей вузла. Приклад схеми технологічного процесу виконання поточного ремонту агрегатів на агрегатній дільниці показаний на рисунку 2.1.

При організації виробничих дільниць намагаються забезпечити найкоротші виробничі зв'язки між зоною ПР і кожною виробничою дільни­цею або складами запасних частин і дільницями. Переміщення деталей і агрегатів у процесі ремонту різними виробничими дільницями істотно ускладнює організацію робіт, тому доцільно деякі види робіт об’єднувати. Така спеціалізація виробничих дільниць забезпечує, в основному, їх прямі виробничі зв'язки із зоною ПР при індивідуальному методі ремонту і зі складами при агрегатному методі ремонту.

Разом з тим для ремонту деяких деталей і агрегатів необхідно послі­довно застосовувати технологічні операції декількох виробничих діль­ниць. Для ремонту агрегатів часто потрібне відновлення, а в окремих ви­падках і виготовлення нових деталей, особливо кріпильних. Виробничі дільниці, зони, цехи і відділення слід розміщувати з ураху­ванням найменшого маневрування для заїздів і виїздів. Склад агрегатів і запчастин - поруч з агрегатною дільницею.

Основним критерієм, за яким визначається необхідність об’єднання декількох виробничих дільниць в одну, є річна трудомісткість робіт на цих дільницях.

Обсяг робіт на дільницях, не дивлячись на випадковий характер пото­ку ремонту автомобілів, можна планувати, застосовуючи агрегатний метод ремонту. Наприклад, для агрегатної дільниці планують добову програму ремонту двигунів, коробок передач і т.д., забезпечуючи підтримку в справочному стані необхідного оборотного фонду агрегатів. Разом з тим ряд робіт на дільницях проводиться безпосередньо за потребою зон, робочих постів.

Рис. 2.1 – Схема технологічного процесу ремонту агрегатів

2.6 Організація робочих місць у виробничих підрозділах то і пр дтз

Робоче місце - це зона трудової діяльності виконавця, оснащена технологічним устаткуванням, пристосуваннями й інструментом для виконання конкретної роботи. Робочі місця в умовах сучасного підприємства

автомобільного транспорту є системою нерозривно зв'язаних ланок. Цей зв'язок визначається єдністю виробничого процесу, пропорційним спів­відношенням змінних завдань на всіх робочих місцях, промисловими ко­мунікаціями подачі стисненого повітря, електроенергії, води та ін.

Кожний виробничий підрозділ ТО і ПР ДТЗ налічує деяку кількість робочих місць. Організація робочих місць у межах одного виробничого підрозділу постових чи дільничних робіт ТО і ПР ДТЗ передбачає:

визначення кількості і розташування робочих місць у приміщенні виробничого підрозділу. При цьому враховується те, що один робочий пост може мати кілька робочих місць;

розподіл всього обсягу робіт між постами і робочими місцями та закріплення за кожним робочим місцем переліку робіт відповідних видів;

закріплення робітників відповідних спеціальностей і кваліфікації для виконання робіт на робочих місцях. Організацію робочих місць рекомендується виконувати паралельно з підбором технологічного обладнання для відповідної зони чи дільниці і попереднім плануванням даного виробничого підрозділу. Це дасть змогу попередньо визначити кількість і розташування робочих місць, які забез­печать виконання всього переліку запланованих робіт. Розподіл дільничних робіт ПР виконується в межах відповідного ви­робничого підрозділу тільки між робочими місцями і виконавцями. При цьому необхідно врахувати, що один робітник може працювати на декіль­кох робочих місцях. Попередньо скласти відомість технологічного обладнання. При цьому необхідно врахувати види робіт, які планується викону­вати в межах даної дільниці чи в умовах даного підприємства. Користуючись типовими планами дільниць ПР, на основі загального виробничого процесу, виконати по­переднє планування дільниці з розташуванням вибраного технологічного обладнання.Визначити кількість і розташування робочих місць у приміщенні та перелік і обсяги робіт, які планується виконувати на кожному робочому місці. Виходячи з обсягу робіт, визначити розрахункову кількість робіт­ників на кожне робоче місце. Якщо розрахункова кількість робітників на од­ному робочому місці менша одиниці, то один робітник закріплюється за кількома робочими місцями. Групуючи трудомісткості виконання різних робіт, домогтися того, щоб кількість виконавців на робочих місцях була близька до цілого числа. Користуючись тарифно-кваліфікаційними довідниками або таблицями до­датка 26, вибрати необхідні спеціальності і розряди робітників.

Для виконання агрегатних робіт автобусів А-092 «Богдан» прийнято 10 універсальних постів. Річний обсяг агрегатних робіт становить 22202,86 люд.-год. Роботи виконуються в 1 зміну. Обсяг робіт ділимо порівну між десятьма постами. Таким чином, на один пост з ремонту агрегатів припадає 2220,26 люд.-год.

Кількість робітників для виконання агрегатних робіт становить 12 чол. Робітників ділимо порівну між постами. Два робітника будуть на більш відповідальних місцях або підвищеної небезпеки. Це робітники нижчої кваліфікації, які будуть виконувати різні роботи на різних постах. Таким чином, на одному посту агрегатної дільниці буде працювати один робітник.

Розподіл агрегатних робіт між робочими місцями і виконавцями виконуємо в межах кожного поста. Для розподілу обсягів робіт між робочими місцями одного поста визначаємо три основних робочих місця: знизу автомобіля, зверху автомобіля і збоку автомобіля. Робочі місця поза межами постів в зоні агрегатної дільниці відсутні. Визначаємо перелік і обсяг робіт на кожному робочому місці згідно [1, дод. 28] розподілу трудомісткості ПР. Результати заносимо в таблицю 2.10

Таблиця 2.10 – Організація робочих місць на постах агрегатної дільниці

Номер поста

Вид робіт на робочому місці, агрегати і системи, які обслуговуються

Трудомісткість

на роб. місці

Число виконавців, чол.

Спеціальність, розряд

%

люд.-год

1

Універсальні пост

10

2220,285

1

Автослюсар IV роз.

2

ПР двигуна

13

2886,371

1

Автослюсар IV роз.

3

ПР вузлів двигуна

5

1110,143

1

Автослюсар IV роз.

4

ПР трансмісії

12

2664,343

3

Автослюсар III роз.

5

ПР системи живлення й електрообладнання

8

1776,228

1

Автослюсар III роз.

6

ПР ходової частини

10

2220,286

1

Автослюсар III роз.

7

Перестановка коліс

8

1776,229

1

Автослюсар II роз.

8

ПР гальмівної системи

12

2664,343

1

Автослюсар III роз.

9

ПР рульового керування і регулювання кутів встановлення керованих коліс

13

2886,371

1

Автослюсар III роз.

10

ПР кабіни і кузова

9

1998,257

1

Автослюсар III роз.

Всього

100

22202,86

12

Соседние файлы в папке Osadchy_V_P_RA_3-1_Kursovy_Proekt_TEA