Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Osadchy_V_P_RA_3-1_Kursovy_Proekt_TEA / 31 - 32 Констр. частина

.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
46.34 Кб
Скачать

3 Конструкторська частина

3.1 Огляд існуючого обладнання та обґрунтування вибору конструкції

Сучасний спеціаліст повинен добре орієнтуватись у досить широкому спектрі технологічного обладнання для ТО і ремонту автомобілів, яке існує на ринку, знати його характеристики та принцип дії, вміти впроваджувати його у виробництво.

Згідно з темою курсового проекту, попереднього аналізу технології виконання робіт на агрегатній дільниці та підборі технологічного обладнання, а також для підвищення продуктивністі праці, якості робіт з одночасним зниженням матеріальних витрат, покращенням умов праці та створення умов для уникнення травматизму, було доцільно вибрати процес запресовування поршневого пальця у верхню голівку шатуна за допомогою спеціального пристосування.

3.2 Технічна характеристика, будова і функціонування

Таблиця 3.1 - Технічна характеристика

Назва показника

Значення показника, мм

Довжина

65

Діаметр пальця

21,970-21,974

Діаметр отвору в поршні

21,982-21,986

3.3 Призначення і місце, застосування пристрою

Технологія запресовування поршневого пальця у верхню голівку шатуна має своє місце на постах агрегатної дільниці з ПР двигунів, так як це є одним із технологічних процесів збирання двигуна в цілому. Тому для полегшення робіт зі збору ДВЗ на посту, доцільним буде використання цієї технології.

3.4 Розрахунок конструкції

Розраховуємо зусилля в різьбовому з’єднанні: діаметр різьби - 8мм.

Прикладне зусилля - 200 МПа

де – Діаметр різьби.

Розраховуємо допустиму напругу:

де P – Прикладне зусилля.

При виготовленні цього різьбового з’єднання було додержано всі технологічні вимоги.

3.5 Особливості монтажу, налагодження, пуску та експлуатації

Технологія запресовування пальця короткими оправками. Поршень кладемо на дерев'яну підкладку. Вставляємо між бобишками поршня нагріту головку шатуна, підтримуючи його рукою в рукавиці за нижню частину. Іншою рукою встановлюємо палець в отвір бобишек поршня і у верхню голівку шатуна (зусилля незначне) так, щоб палець виступав з поршня на 5 ... 7 мм,

Оправкою з відрегульованим розміром вставляємо палець остаточно. Іноді доводиться по оправці злегка постукати молотком. Якщо палець просто провалюється до дерев'яної підкладки, це в переважній більшості випадків означає, що шатун непридатний для перепресування пальця.

Соседние файлы в папке Osadchy_V_P_RA_3-1_Kursovy_Proekt_TEA