Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова / Курсова АТП _ САК (Автос_охраненный).docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
90.26 Кб
Скачать
    1. Вихідні дані для курсового проекту.

Об’єктом курсового проекту являється стаціонарна молотарка NBC/H для обмолоту гороху, яка знаходиться селі Лука Житомирського району. Має таку характеристику: довжина і ширина машини 13100 ˟ 2750мм., а висота 3000мм., як що вона стоїть на фундаменті то ще плюс 1000мм. Вага машини 7000кг. Продуктивність для зеленої маси в залежності від сорту і потрібних параметрів обмолоту гороху приблизно становить 40 – 60 ц/год., номінальна потужність встановлених електродвигунів 22,2 кВт. Кількість людей, що обслуговують машину становить 3 чоловіка, один керує машиною, а двоє її обслуговують.Машина працює на трьох фазах 3˟ 380/220 ˟ 50 Гц.

Також на території знаходяться інші технологічні процеси, які виконують певні функції, тобто консервування, сушіння, миття продукції та інше.

На території знаходяться такі будівлі як: склад готової продукції, цех консервування, гаражі, майстерні, їдальня, склади, тваринницька ферма, та інші.

Стан електромеханізації задовольняє умови використання на 70%, але деякі процеси потрібно замінити на нові або провести профілактичні роботи. В зв’зку з тим, що вони відпрацювали більше трьох сезонів.

    1. Обгрунтування вибору теми.

На сьогоднішній день в сільському господарстві широко впроваджується внутрішньо господарська та міжгосподарська спеціалізація за рахунок реконструкції приміщень виробничих підрозділів, з метою впровадження нових ефективних технологій за рахунок модернізації старого і встановлення нового автоматизованого електротехнологічного обладнання. Це сприяє підвищенню продуктивності праці, дає можливість повніше використовувати сприятливі грунтово – кліматичні умови окремих районів країни для збільшення виробництва сільськогосподарської продукції. Одночасно з спеціалізацією господарств здійснюється концентрація виробництва. У тваринництві вона виявляється у тому, що на фермах і промислових комплексах зосереджують таку кількість тварин, при якій забезпечується набіл висока продуктивність праці і найкраще використання засобів електромеханізації, автоматизації та всіх основних фондів.

В зв’язку з тим, що в господарстві вирішено розпочати випуск горохової продукції для продажу в торгівельній мережі області або навіть за кордон потрібно збільшити обробіток гороху. Тому було вирішено замінити старе обладнання на нове за допомогою передової технології, встановити більш автоматизоване електрообладнання для більш швидкого обробітку гороху за менший час роботи.

2.3 Розробка принципової схеми.

Розроблена схема керування працює так. Подача живлення для схеми відбувається рубильником що знаходиться в ввідному щиті. Електромагнітне реле KV1забезпечує роботою всіх споживачів струму. Натиснувши кнопку SB2 її контакти замикаються і через них пройде струм до замкнутих контактів диф-реле КН і до катушки магнітного релеKV1, цим самим реле спрацьовує і стає на само підживлення контактом KV1:1, що з’єднаний паралельно з кнопкоюSB2. Таким чином відпустивши кнопку реле буде працювати далі. Спрацювання сигнальних ламп HL1, HL2, HL3 вказує на те що є подача напруги. Ланцюг подачі струму на двигуни М1, М2, М3 відбувається переключенням з «зірки» на «трикутник» із-за великого кидка струму при запуску.

Ланцюг вмикання двигуна внутрішнього барабана М1 відбувається: нажимаєм на кнопку SB4 замикаєм контакт і струм через замкнуті контакти термореле КК1:1 потрапляє на електромагнітне реле КV2, таким чином магнітне реле спрацьовує і стає на само підживлення контактом КV2:1, що з’єднаний паралельно з кнопкою SB4.Через це реле подаються фази A, B, C, на двигун М1. З натисканням кнопки SB4, керуючий струм подається не тільки на магнітне реле КV2, а через розмикаючі контакти реле часу КТ1:1 і контакти КV3 на магнітне реле КV4 і на реле часу КТ1. Магнітне реле КV4 спрацьовує, і реле часу КТ1починає працювати. Реле КV4 включає двигун на зірку, тобто замикає накоротко клеми С1, С2, С3 двигуна.

Перемикання на трикутник проводиться за допомогою КТ1 наступним чином: після закінчення встановленого часу замикаючий контакт КТ1:1відключається, таким чином, відключається магнітне реле КV4. А замикаючий контакт реле КТ1:2 включається, таким чином, керуючий струм через розмикаючий контакт КV4:1, який в даний момент знаходиться в стані спокою, подається на магнітне реле КV3 і спрацьовує.

Разом з спрацюванням замикаються замикаючі контакти КV3:2, що забезпечує включений стан. Реле КV3 виконує включення на трикутник.

Робота магнітних реле КV3 і КV4 електрично заблокована. Це виконується так, що з обома реле послідовно з'єднаний розмикаючий контакт кожного з них, таким чином, якщо який-небудь контакт з’єднується, то перериває керуючий ланцюг струму іншого реле.

Роботу двигуна М1сигналізує лампа НL6, включення якої приводиться замикаючим контактом магнітного реле КV2:2. Виключення проводиться натисненням кнопкиSBЗ.

Побудова кіл струму, що приводять в рух двигуни М2 і М3, точно таке ж, як ланцюга струму, що приводить в рух двигуна М1. Позначення відповідають позначенням на схемі. Правильно встановлена величина реле часу КТ1-30сек, КТ2-15сек, КТ3-15сек. типу VМZ, що виконують перемикання на зірку і трикутник.

Двигун М4 приводиться в рух магнітним реле КV11. Контакти кнопкиSB9в стані спокою замкнуті. Керуючий струм через них подається на кнопкуSB10. Натисненням кнопкиSB10керуючий струм через замкнуті контакти термореле КК4:1 подається на магнітне реле КV11, таким чином, магнітне реле опиниться під напругою і спрацьовує.

Паралельно з кнопкою SB10 з'єднаний замикаючий контакт КV11:1, що забезпечує після припинення натискання включений стан. Вимикання проводиться так, що натисканням на кнопку SB9 переривається керуючий ланцюг, і магнітне реле КV11 відключається.

Роботу двигуна М4 сигналізує лампа НL9, включення якої приводиться замикаючим контактом магнітного реле КV11:2.

Ланцюг струму ламп освітлення шкали і штепсельних розеток. Ці ланцюги отримують робочу напругу від запобіжного трансформатора 380/24 вольт. Ланцюг струму ламп HL4,HL5освітлення шкали від можливих коротких замикань оберігає запобіжник.

Ланцюги струму двигунів. Пуск двигунів М1, М2, М3 зірка-трикутник. Оберігання від короткого замикання забезпечується запобіжникамиFU1…FU9. Для предохраніння двигунів від перевантаження вбудовані термореле КК1, КК2, КК3. Двигун М4 безпосереднього пуску, захищається від короткого замикання плавкими запобіжникамиFU10…FU12, від перевантаження – термореле КК4.

2.4 Вибір елементів схеми автоматизації.

Всі апарати, що використовуються в схемах автоматизованого і автоматичного керування електроустановками поділяють на: захисні, командні, проміжні, виконавчі, сигнальні.

Для сигналізації про хід технологічного процесу і стану керованого об'єкту, а також для передавання командних сигналів обслуговуючому персоналу, вибираю світлодіодні лампи марки AD22: номінальна напруга живлення Uн = 220 В, діаметр корпусу d = 22 мм, колір червоний.

Вибираю магнітний пускач для двигуна подрібнювача соковитих кормів типу АИР13254У3: Pн = 7.5 кВт, Iн = 15.1 А, КІ = 7.5.

Пусковий струм електродвигуна становить:

Iп = Iн . КІ, А,

де КI – коефіцієнт завантаження двигуна.

Iп = 15.1 . 7.5 = 113.25 (А).

Пускач вибираю за умовами:

Uмер ≤ Uн.п, В;

Iн.дв ≤ Iн.п, А;

Iп / 6 ≤ Iн.п, А.

Умовам вибору відповідає електромагнітний пускач серії ПМЛ, 2-ї величини:

Uн.п = 660 В, Iн.п = 25 А. [Л.15, с. 126]

Перевіряю його на відповідність умовам вибору:

380 < 660 В;

15.1 < 25 А;

18.9 < 25 А.

Всі умови виконуються, тож остаточно приймаю електромагнітний пускач серії ПМЛ-2160М.

Вибираю теплове реле для захисту даного двигуна від перевантажень за умовами:

Uмер ≤ Uн.р, В;

Iр ≤ Iн.р, А;

Iр ≤ Iт.р, А.

Умовам вибору відповідає електротеплове реле типу РТЛ, 1-ї величини: Uн.р = 660 В, Iн.р = 25 А, Iт.р = 13 – 19.0 А. [Л.15, с. 373]

Перевіряю його на відповідність умовам вибору:

380 < 660 В;

15.1 < 25 А;

15.1 < 16 А.

Всі умови виконуються, тож остаточно приймаю електротеплове реле типу РТЛ-1021О4

Проводжу вибір автоматичного вимикача QF за умовами:

Uмер ≤ Uа.н, В;

Iр ≤ Iа.н, А;

Iр ≤ Iт.р.а, А;

Iп ≤ Iсп.к, А.

Визначаю струм спрацювання електромагнітного розчіплювала:

Iсп.к = Iт.р.а . Квід, А;

Iсп.к = 16 . 10 = 160 (А).

Умовам вибору відповідає диференціальний автоматичний вимикач на дин-рейку типу АД2-63-D, тип основного розчіплювала – електромагнітний, яке має наступні технічні характеристики:

Uа.н. = 660 В;

Iа.н. = 16 А;

Iт.р.а. = 16 А;

кратність відсічки становить – 10.

Перевіряю його на відповідність умовам вибору:

380 < 660 В;

15.1 < 16 А;

15.1 < 16 А;

113.25 < 160 А.

Всі умови виконуються, тож остаточно вибираю автоматичний вимикач типу АД2-63-D. Аналогічно проводжу вибір апаратури керування та захисту для інших електродвигунів подрібнювача. [Л.17, с. 46-47; Л.18, с. 126, 373, 375].