Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_Istoriya_Ukrayini / 13_Metodichka_stacionar_2014_(ist._Uk.).doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
521.22 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2. Нова історія україни (кін. Хvііі – поч. Хх ст.)

Заняття 5. Національно-визвольна боротьба середини ХVІІ ст. Епоха «Руїни» (2 год)

  1. Етапи національно-визвольної війни. Козацько-гетьманська держава.

  2. Початок громадянської війни (1657–1663 рр.).

  3. Становище Лівобережної України в період 1663–1687 рр.

  4. Особливості соціально-економічного та суспільно-політичного розвитку Правобережної України в ІІ пол. ХVІІ ст.

При розкритті першого питання проаналізуйте процес розробки Б. Хмельницьким політичної концепції козацької держави, назвіть основні етапи розробки програми державного будівництва та боротьби за її реалізацію. Вкажіть найважливіші й визначальні причини Великого повстання, його соціальну базу. Охарактеризуйте ознаки утвореної в ході революції козацької держави: політичну владу, територію, політично-адміністративний устрій, суд і судочинство, правову систему, зміни соціально-економічного устрою, фінансову систему та податки, збройні сили, міжнародну діяльність. Варто проаналізувати геополітичні інтереси Московського царства, Речі Посполитої, Османської імперії, Швеції, Семиграддя щодо українських земель. Прослідкуйте розвиток українсько-російських зв’язків. Визначте основні причини, які змусили Б. Хмельницького піти на союз з московським царем. Дайте характеристику Переяславської Ради. Розкрийте зміст «Березневих статей» Б. Хмельницького 1654 р. Як розцінювали перспективи союзницьких відносин Україна та Московія?

В другому питанні розкрийте обставини, в яких розпочав своє гетьманування І. Виговський. Дайте визначення поняття Руїни. Проаналізуйте та дайте оцінку Гадяцькій угоді. З’ясуйте причини виступу Я. Барабаша та М. Пушкаря. Розкажіть як завершилося гетьманування І. Виговського. Розкрийте умови приходу до влади Ю. Хмельницького та проаналізуйте зміст Переяславських статей. Які обставини змусили Ю. Хмельницького переорієнтуватися на бік Польщі? Дайте характеристику укладеному українсько-польському Слободищенському трактату, за яким відновлювалися основні положення Гадяцької угоди. Покажіть процес втрати Україною політичної і територіальної цілісності.

Третє питання вимагає зосередження уваги на територіальному поділі козацької України, який політично був закріплений після виникнення у 1663 р. двох гетьманатів: Правобережного (гетьман П. Тетеря) і Лівобережного (гетьман І. Брюховецький). Розкрийте діяльність гетьмана І. Брюховецького і зміст Московських статтей. Дайте оцінку Андрусівському договору. Чому Андрусівське перемир’я завдало тяжкого удару по українській державі. Зупиніться на правлінні Д. Многогрішного. Далі приділіть увагу гетьмануванню І. Самойловича, який був обраний у червні 1672 р. та павив 15 років. Розкрийте основні аспети його дільності. Чому прагення І. Самойловича об’єднати українські землі не зазнало успіху? Завершуючи розгляд періоду Руїни, слід відзначити, що впродовж 60–70-х років XVII ст. відбувається процес руйнації української державності, українська козацька держава поступово втрачає свою автономію. Апогеєм цього процесу стало укладання Вічного миру між Московією та Річчю Посполитою у 1686 р. У чому суть цього договору? Які наслідки його для України? У чому полягають історичні уроки тієї трагічної доби в історії для української нації?

Четверте питання передбачає зосередження уваги на особливостях соціально-економічного та суспільно-політичного розвитку Правобережної України в ІІ пол. ХVІІ ст. Почніть з гетьманства П. Тетері. Далі визначте, якими були обставини обрання гетьманом П. Дорошенка? Дайте характеристуку його внутрішній та зовнішній політиці. Потім з’ясуйте обставини приходу до влади Ю. Хмельницького і суть та наслідки його третього гетьманування. Насамкінець необхідно зупинитися на останній чверті ХVІІ ст., коли Правобережжя остаточно увійшло до складу Речі Посполитої і там поступово було впроваджено польський адміністративно-територіальний поділ земель, відновлено польську правову систему, повернено панщину і збільшено податки, посилились процеси ополячення та окатоличення місцевого українського населення.

Реферати:

  1. Історичні портрети гетьманів Правобережної та Лівобережної України (за вибором студента).

  2. Штрихи до історичних портретів державних та громадських діячів (за вибором студента).

  3. Вплив Хмельниччини на формування української народності.

Рекомендована література:

[1.8; 1.15; 1.19; 2.34; 2.35; 2.38; 2.39, 2.58; 4.77; 4.88; 4.90; 4.92; 4.102; 4.105; 4.107; 4.128; 4.129; 4.138; 4.161; 4.162; 4.163; 4.164; 4.165; 4.167; 4.215]

Заняття 6. Українські землі у ХVІІІ ст. (2 год.)

  1. Криза козацько-гетьманської держави.

  2. Становище Правобережної України у ХVІІІ ст. Західноукраїнські землі в складі іноземних держав.

Вивчення першого питання необхідно почати з всебічного аналізу гетьманування І. Мазепи та подій Північної війни. Доцільно розпочати це питання з розгляду історичного портрету І. Мазепи. Дайте характеристику Коломацьких статей. Покажіть та проаналізуйте гетьманські (І. Скоропадський, П. Полуботок, Д. Апостол, К. Розумовський) та безгетьманські (І Малоросійська колегія, Гетьманський уряд, ІІ Малоросійська колегія) періоди. Зверніть увагу на темпи, форми, методи, інтенсивність та результативність колоніальної політики російського самодержавства щодо українських земель у межах окреслених етапів. Покажіть хвилеподібність, безперервність та поступальність процесу посилення наступу царизму на автономні права України: обмеження влади гетьмана та контроль за нею, економічні утиски, експлуатацію демографічного потенціалу, культурні обмеження та інше. З’ясуйте причини, які обумовили подібний курс Російської імперії. Коротко охарактеризуйте акції (зміни адміністративно-територіального устрою на українських землях, ліквідація гетьманства (1764 р.), знищення Запорозької Січі (1775 р.) тощо), внаслідок яких було остаточно ліквідовано українську автономію.

Реферати:

  1. Слобідська Україна.

  2. Поділ України та його наслідки для державності українського народу.

  3. Антикріпосницькі рухи на українських землях.

  4. Система договорів між Гетьманщиною та Російською державою.

  5. Пилип Орлик та його Конституція 1710 р.

  6. Культурно-релігійне життя.

Рекомендована література:

[1.8; 1.19; 2.34; 2.35; 2.38; 2.39, 2.58; 4.78; 4.88; 4.90; 4.92; 4.99; 4.102; 4.107; 4.110; 4.128; 4.129; 4.138; 4.160; 4.163; 4.164; 4.165]

Заняття 7. Суспільно-політичний рух в Україні у ХІХ ст. (2 год.)

  1. Декабристський рух в Україні.

  2. Руська трійця. «Весна народів» – буржуазно-демократичні революції у Європі 1848–1849 рр.

  3. Кирило-Мефодіївське товариство.

  4. Суспільні течії та рухи ІІ половини ХІХ ст. у Наддніпрянській Україні та західноукраїнських землях. Виникнення перших політичних організацій.

При обговоренні першого питання вкажіть на причини зростання у суспільстві опозиційності до самодержавної влади. Охарактеризуйте діяльність декабристських організацій, зосередивши основну увагу на змісті програмних документів товариств дворянських революціонерів, зокрема, Південного (1821 р) та «Об’єднаних слов’ян» (1823 р.). Зверніть увагу на те, як декабристи бачили вирішення національного питання. В загальних рисах розкрийте хід повстання декабристів (Чернігівського полку) в Україні (29 грудня – 3 січня 1926 р.), назвіть причини поразки та дайте оцінку діяльності декабристів.

В другому питанні покажіть, що в Західній Україні, яка була під владою Австро-Угорської імперії, відбувались такі ж самі процеси, що і в Наддніпрянській Україні, але з врахуванням особливостей, що історично склалися в цьому регіоні. Розкрийте діяльність перших українських політичних організацій в західноукраїнських землях, зокрема «Руської трійці», Головної Руської Ради (1848–1851 рр. та інших організацій). Далі покажіть політизацію національного руху (народовці, москвофіли, радикальні демократи).

Висвітлюючи третє питання, вкажіть на загальні тенденції суспільно-політичного розвитку в Російській імперії, в контексті яких у Наддніпрянській Україні виникла громадсько-політична організація – Кирило-Мефодіївське товариство (1846–1847 рр.). Розповідаючи про його діяльність проаналізуйте склад його засновників та членів. Дайте оцінку програмним документам – «Книга буття українського народу» («Закон Божий»), «Статут Слов’янського товариства св. Кирила і Мефодія». Визначте роль товариства у національно-визвольному русі України.

Відповідаючи на четверте питання коротко розкрийте та проаналізуйте причини і суть українського національного відродження в Наддніпрянській Україні, його етапи та еволюцію. Охарактеризуйте напрями, форми та методи діяльності народників в Україні (ходіння в народ, організації «Земля і воля», «Народна воля», «Чорний переділ»). Розкрийте причини появи перших українських політичних організацій та партій (лідери, активні діячі, гасла та програмні вимоги, соціальна база, форми та методи діяльності).

Реферати:

  1. Масонство в Україні.

  2. Історичні портрети політичних діячів та діячів культури України

(за вибором студента).

  1. Розвиток вітчизняної освіти та науки.

  2. Піднесення національно-визвольного руху в Західній Україні.

Рекомендована література:

[1.8; 1.9; 1.14; 2.34; 2.35; 2.39, 2.58; 4.88; 4.99; 4.107; 4.116; 4.124; 4.129; 4.131; 4.138; 4.155; 1.156; 4.183; 4.200; 4.201]

Заняття 8. Соціально-економічне та політичне становище України ХІХ – поч. ХХ ст. (2 год.)

  1. Імперські буржуазні реформи та їх наслідки для розвитку українських етнічних територій.

  2. Національне та аграрне питання в Російській демократичній революції 1905-1907 рр. Результати столипінської аграрної реформи в Україні.

  3. Україна в роки Першої світової війни.

Відповідаючи на перше питання, розкрийте суть загальнодержавної кризи, яку в середині ХІХ ст. переживала Російська імперія. Поясніть чому самодержавство пішло на проведення кардинальних реформ. Дайте оцінку селянській реформі 1861 р. та наступним буржуазним 60–70 х рр. – земської (1864 р.), судової (1864 р.), міської (1870 р.), військової 1862–1874 рр.), фінансової (1862 р.) та освітньої. Проаналізуйте, яке мали значення ці реформи для українських земель, що входили до складу Росії?

На конкретних фактах покажіть ознаки кризи феодально-кріпосницької системи в Австрійській імперії, до складу якої входили західноукраїнські землі. Виділіть особливості здійснення реформ у імперії. Зверніть увагу на те, що під тиском народних мас правлячі кола імперії були змушені у 1848 році в Галичині та Буковині звільнити селян від феодальної залежності, скасувати кріпосне право, а також задовольнити деякі вимоги в культурі, мові тощо (наведіть конкретні факти).

Розкриваючи друге питання, з’ясуйте причини, які обумовили початок революції в Російській імперії (залишки феодалізму). Покажіть активізацію національно-визвольної боротьби на українських землях під час розвитку революції (поява легальної української преси, культурно-освітня діяльність «Просвіти», діяльність української депутатської громади у російських Думах тощо). З’ясуйте, чому саме аграрне питання було одним із найгостріших, особливо на Україні. Розкрийте причини, суть та наслідки Столипінської аграрної реформи, особливості її проведення в Україні.

Розгляд третього питання потребує висвітлення геополітичних планів держав-учасниць Першої світової війни обох ворогуючих блоків (Троїстого, згодом Четверного союзу, та Антанти) щодо українських земель. Проаналізуйте їх і скажіть, які наслідки вони мали для України.

Реферати:

  1. Соціально-економічне становище українських земель в дореформений період.

  2. Модернізаційні процеси у традиційних галузях промисловості на українських землях ІІ пол. ХІХ ст.

  3. Кооперативний рух на західноукраїнських землях на початку ХХ ст.

  4. Особливості скасування кріпосництва в Австрійській імперії.

  5. Воєнні дії на українських землях в період Першої світової війни.

  6. Галицькі січові стрільці: організація, бойовий шлях.

Рекомендована література:

[1.8; 1.14; 2.34; 2.35; 2.38; 2.39; 2.48; 2.50; 2.52; 2.53; 4.99; 4.107; 4.121; 4.123; 4.129; 4.131; 4.138; 4.248]

Соседние файлы в папке Metodichki_Istoriya_Ukrayini