Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_Istoriya_Ukrayini / 13_Metodichka_stacionar_2014_(ist._Uk.).doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
521.22 Кб
Скачать

Змістовий модуль 1. Стародавня та середньовічна історія україни

Заняття 2. Стародавня історія України (2 год)

  1. Первісна епоха на території України: палеоліт, мезоліт, неоліт, трипільська культура.

  2. Кочові племена на території України та антична колонізація Північного Причорномор’я.

  3. Східні слов’яни: етногенез, соціально-економічний розвиток та протодержавні формування.

Розпочинаючи перше питання, розкрийте основні періоди розвитку людини на території України в первісну добу. Проаналізуйте первісні релігійні уявлення, соціальні та економічні відносини, неолітичну революцію. Окремо зупиніться на найбільш вивченому періоду енеоліту – трипільській археологічній культурі.

У другому питанні зосередьте увагу на процесі формування, становлення, розвитку та занепаду перших державних утворень прийшлих кочових племен кіммерійців, скіфів, сарматів. Варто показати розвиток соціально-економічної, політичної сфери, культури та їх побуту. Проаналізуйте причини та наслідки античної колонізації Північного Причорномор’я, а також політичні, економічні та культурні зв’язки грецьких полісів з сусідніми народами.

Третє питання вимагає роз’яснення однієї з центральних в історичній науці проблем походження народу. Назвіть найбільш відомі теорії походження слов’ян. Визначте територію, яку заселяли анти. Що становило основу їхнього господарського життя? Зупиніться на особливостях суспільно-політичного устрою антів. Дослідіть процес формування великих союзів слов’янських племен – дулібів, полян, волинян. Розкажіть про об’єднання окремих племен та їхніх союзів. Далі варто розглянути осередки державності східних слов’ян у VІІІ–ІХ ст. Якими були соціально-економічні відносини східних слов’ян у цю добу? Зверніть увагу на суттєві зміни, що відбулися у суспільному ладі слов’ян.

Реферати:

  1. Стародавні мисливці на території України.

  2. Трипільська культура.

  3. Антична колонізація Північного Причорномор’я.

  4. Скіфи на території України.

  5. Епоха Великого переселення народів на теренах Південно-Східної Європи.

Рекомендована література:

[1.8; 1.19;1.24; 2.29; 2.31; 2.33; 2.34; 2.35; 2.38; 2.39; 2.41; 2.49; 2.51; 2.57, 2.58; 4.76; 4.80; 4.81; 4.93; 4.96; 4.101; 4.107; 4.122; 4.128; 4.129; 4.130; 4.138; 4.158; 4.181; 4.185; 4.187; 4.188; 4.224; 4.225; 4.238]

Заняття 3. Давньоруська держава ІХ–ХІV ст. (2 год.)

  1. Соціально-економічний розвиток Київської Русі.

  2. Суспільно-політичний устрій Київської Русі.

  3. Галицько-Волинське князівство.

  4. Причини та наслідки феодальної роздробленості Київської Русі.

Розгляд першого питання необхідно розпочати з аналізу соціально-станової структури Київської Русі (характеристика ієрархічної структури панівного класу, диференціація серед феодально-залежного населення), спираючись на історичні джерела («Руська правда»). Покажіть досягнення Давньоруської держави у економічному житті (землеробство, скотарство, ремесло, промисли, розвиток торгівлі (внутрішня, торгові шляхи зовнішньої, грошова одиниця обігу, експорт та імпорт), зростання ролі міст. В кінці підбийте підсумки та зробіть висновок.

Висвітлення другого питання передбачає характеристику політичного устрою Київської Русі як ранньофеодальної держави з монархічною формою правління. Необхідно показати певні трансформації, яких впродовж ІХ–ХІІ ст. вона зазнала. Зосередьте увагу на основних елементах політичної влади (князь, боярська рада, віче). Покажіть, яку роль відігравала княжа дружина на різних етапах розвитку держави. На кінець відповіді зробіть власний висновок.

Під час відповіді на третє питання доцільно пригадати, що Давньоруська держава розпалася на окремі князівства: Галицьке, Волинське, Новгород-Сіверське, Переяславське, Чернігівське та ін. Поступово роль Києва як політичного та економічного центру занепадає. Розгляньте причини, що сприяли виникненню та піднесенню Галицько-Волинської держави (географічне розташування, зовнішня загроза, об’єднавча політика Романа Мстиславича). Охарактеризуйте внутрішню та зовнішню політику Данила Романовича. Здійсніть аналіз соціально-станової структури Галицько-Волинського князівства (характеристика ієрархічної структури панівного класу, диференціація серед феодально-залежного населення). Розгляньте розвиток економічного життя (землеробство, скотарство, ремесло, промисли, торгівлю, відмітьте процес містобудування). Свою відповідь підсумуйте висновком.

Розкриваючи четверте питання проаналізуйте причини, характер та наслідки феодальної роздробленості Русі. Покажіть, що феодальна роздробленість була закономірним етапом у розвитку середньовічного суспільства та була викликана подальшою феодалізацією давньоруського суспільства. Торкніться проблеми спадщини Київської Русі, що існує в історичній науці (концепції російського історика М. Погодіна, українського історика М. Грушевського, радянських істориків, розкрийте позиції сучасних українських істориків). Проаналізуйте та висловіть своє бачення проблеми.

Реферати:

  1. Постаті давньоруської історії (за вибором студента, наприклад, історичні портрети князів, митрополит Іларіон, Анна Ярославна тощо).

  2. Стародавній Київ.

  3. Християнізація Русі (історія, наслідки, оцінки).

  4. Язичництво та християнство в духовному і політичному житті слов’янського світу.

  5. Міжнародна політика Давньоруської держави.

  6. Культура Київської Русі.

  7. Політичні портрети галицьких князів (за вибором студента).

  8. Місце Галицько-Волинського князівства в історії українського народу.

  9. Культура Галицько-Волинського князівства.

  10. Монголо-татарське іго в слов’янській історії.

Рекомендована література:

[1.8; 1.19; 2.34; 2.35; 2.38; 2.39, 2.57; 4.84; 4.85; 4.88; 4.94; 4.107; 4.114; 4.122; 4.128; 4.130; 4.138; 4.221; 4.223; 4.224;]

Заняття 4. Українські землі в складі іноземних держав ХІV–ХVІІ ст. (2 год.)

  1. Особливості входження українських земель до складу Великого князівства литовського та Польського королівства.

  2. Політичне та економічне становище українських земель у складі Речі Посполитої.

  3. Формування українського козацтва. Запорозька Січ.

При відповіді на перше питання доцільно пригадати, що упродовж другої половини ХІV ст., після смерті останнього князя Галицько-Волинської держави, західноукраїнські землі були анексовані іноземними державами. Більшу їх частину, зокрема Галичину і Західну Волинь, захопило Польське королівство (остаточно у 1387 р.). Залишки Волині та більшу частину України (Чернігово-Сіверщина, Поділля, Київщина, Брацлавщината Переяславщина) приєднує до себе Велике князівство Литовське. Буковина з Бессарабією з середини XIV ст. були включені до Молдовського князівства. Розглядаючи історію України в литовсько-польський період, слід акцентувати увагу на причинах та етапах завоювання українських земель Королівством Польським та Великим князівством Литовським. Розкрити особливості боротьби за владу між Ягайло та Вітовтом. Дати аналіз Кревській унії. Окремо необхідно зупинитися на внутрішній політиці іноземних держав на захоплених територіях. Коротко дати їй оцінку, а також зробити порівняльний аналіз діяльності польської та литовської влади.

Розкриваючи друге питання основну увагу слід приділити причинам підписання Люблінської унії та дати їм історичну оцінку. Також необхідно зробити аналіз умов унії, виявити її наслідки для українських земель. Далі окремо зупинитись на основних характеристиках політичного та економічного становища українських земель у складі Речі Посполитої.

У третьому питанні покажіть генезис, характерні риси та особливості виникнення українського козацтва. Назвіть та обґрунтуйте існуючі в історичній науці теоретичні обґрунтування походження та першопочатків козацтва як такого. Розкажіть про появу перших Січей (причини, час, місце, засновників, сферу, форми і методи діяльності). Охарактеризуйте Запорозьку Січ як козацьку державу за такими ознаками як військовий та територіальний устрій, форма правління, правова (судочинство) система, релігійно-церковна, освітньо-виховна, виокремивши характерні особливості цих ознак. Необхідно також висвітлити роль Запорозької Січі та її гетьманів у суспільно-політичному житті українських земель у зазначений період. Покажіть відношення до Січі та запорозького козацтва представників різних соціальних верств населення України, урядів сусідніх держав (Польської, Литовської, Московської, Турецької, Кримського ханства, Швеції та інших). З’ясуйте причини та саме зруйнування Запорозької Січі царатом за часів імператриці Катерини ІІ у 1775 р. Розкажіть про подальшу долю козацтва та долю останнього кошового гетьмана Петра Калнишевського.

Реферати:

  1. Україна в період литовсько-польської колонізації.

  2. Запровадження магдебурзького права в українських містах.

  3. Роль братств у розвитку освіти та культури в Україні.

  4. Запорозька Січ – християнська демократична козацька республіка.

  5. Історичні портрети козацьких ватажків (за вибором студента).

  6. Козацтво як впливовий чинник міжнародного життя.

  7. Морські походи запорозьких козаків.

  8. Військове мистецтво запорозьких козаків.

  9. Господарська діяльність в Запорозькій Січі.

  10. Козацька символіка.

    1. Рекомендована література:

[1.8; 1.19; 2.34; 2.35; 2.38; 2.39, 2.57; 4.88; 4.107; 4.114; 4.122; 4.1284.130; 4.138; 4.147; 4.224]

Соседние файлы в папке Metodichki_Istoriya_Ukrayini