Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія .doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.04.2015
Размер:
495.1 Кб
Скачать

Теми лекцій та семінарських занять, завдання для самостійної роботи студентів. Змістовний модуль і. (теми 1 – 7)

Лекція 1. Тема 1. Загальна характеристика теорії держави і права

Поняття, структура і соціальне призначення юридичної науки. Держава і право як об’єкт і предмет вивчення юридичною наукою.Історія виникнення і основні етапи розвитку загальної теорії держави і права.

Предмет, зміст і структура загальної теорії держави і права. Співвідношення і взаємозв’язки загальної теорії держави і права з філософією, соціологією, історією та основними галузевими юридичними науками. Основні завдання і функції загальної теорії держави і права.

Тема 2. Методологія загальної теорії держави і права .

Поняття, основні ознаки, структура і призначення методології пізнання державно-правових явищ. Світоглядні методи пізнання державно-правових явищ (метафізичний, діалектичний, ідеалістичний, матеріалістичний тощо).

Загальнонаукові методи пізнання державно-правових явищ.

Конкретно-наукові методи пізнання державно-правових явищ.

Тема 3. Походження держави.

Загальна характеристика соціальної влади і соціальних регуляторів у родовому суспільстві. Основні причини і закономірності розпаду родового суспільства: загальні закономірності і особливості у різних народів.

Основні теорії або концепції про походження держави, їх переваги і недоліки: теологічна теорія, договірна, патріархальна, патримоніальна, теорія завоювання (насильства), марксистська, органічна, космічна та інші.

Основні закономірності і особливості виникнення держав у сучасну епоху: України, Росії, Білорусь, Словакії, Чехії тощо.

Тема 4. Поняття, суть, соціальне призначення і цінність держави.

Основні підходи до визначення поняття держави. Основні ознаки держави як соціально-політичного явища: наявність особливої державної публічної влади; державний суверенітет; територіальна ознака держави; система права і законодавства держави; фінансово-грошова система держави, бюджетна, податкова, банківська, інвестиційна тощо; державна ідеологія, державна мова, державні символи, та інші факультативні ознаки держави.

Поняття сутності держави як соціально-політичного явища.

Типологія держав. Формаційний і цивілізаційний підходи до типології держави.

Тема 5. Форма держави

Поняття форми держави та її основні структурні елементи. Форма державного правління. Поняття монархії і її види. Поняття республіки та її види. Сучасний стан і перспективи розвитку форми державного правління в Україні.

Форма державного устрою. Унітарні держави та їх види. Поняття і види автономії. Федерації та їх види. Конфедерація, імперія, співдружність. Сучасний стан і перспективи розвитку державного устрою в Україні.

Поняття та суть державного режиму. Демократичний і антидемократичний державний режим, їх види та особливості. Сучасний стан і перспективи розвитку державного режиму в Україні.

Тема 6. Функції держави.

Поняття, ознаки, зміст і значення функції держави. Співвідношення функції держави із сутністю, соціальним призначенням і завданнями держави.

Класифікація основних функції держави. Внутрішні функції держави. Зовнішні функції держави.

Методи і форми здійснення функцій держави. Проблема ефективності функцій держави.

Тема: 7. Механізм держави і місцеве самоврядування.

Поняття механізму держави. Поняття органу держави, принципи його огранізації і діяльності. Система державних органів України, їх статус і повноваження.

Верховна Рада України – єдиний орган законодавчої влади в Україні. Президент України – глава держави. Органи виконавчої влади України: Кабінет Міністрів України, міністерства, центральні і місцеві органи виконавчої влади. Суди загальної юрисдикції в Україні. Конституційний Суд України – єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні. Прокуратура України. Місцеве самоврядування в Україні. Співвідношення органів держави і місцевого самоврядування.

Проблема удосконалення механізму української держави.