Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іуп.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.04.2015
Размер:
673.79 Кб
Скачать

Лекція 11 Радянське право України 1917 початок 90-х років XX ст. Розпад срср та відродження незалежної держави Україна, Шляхи її побудови.

Встановлення федеративних зв’язків з Радянською Росією. Особливості державного устрою та права Донецько-Криворіжської радянської республіки, Одеської радянської республіки та інщих аналогічних штучних державних утворень радянського типу на території України. ІІ Всеукраїнській з’їзд Рад (березень 1918 р.) та його рішення. Резолюція з’їзду „Про державний устрій”.

Державні зв’зки УСРР з РСФРР та іншими радянськими республіками.

Воєнно-політичний союз радянських республік. Декрет ВЦВК від 1 червня 1919 р. „ Про об’єднання радянських соціалістичних республік: Росії, України, Литви, Латвії, Білорусі для боротьби зі світовим імперіалізмом”. Союзний робітничо-селянський договір між УСРР та РСФСР (грудень 1920). Правова природа взаємовідносин радянських республік в 1917-1922р.р.

Злом старої судової системи, постанова Народного Секретаріату Радянської України від 4 січна 1918р. „ про введення Народного суду”. Революційні трибунали. Декрет РНК УСРР від 19 лютого 1919 року про суд. Тимчасове положення про народні суди та революційні трибунали УСРР від 20 лютого 1919р. Народні суди. Ради народних депутатів.

Джерела радянського права. Соціалістичн а пратворчість. Відношення до дореволюційного права. Форми радянського законодавства. Перші декрети в галузі цивільного,сімейного, трудового, земельного, кримінального права. Декрети про націоналізацію власності, правове регулювання розподілу. Продовольча і хлібна розверстка. Декрети Раднаркому УСРР „Про організацію відділів записів актів громадянського стану”, „ про громадянський шлюб та проведення книг актів громадянського стану”, „Про розлучення”, „Про скасування спадкування”(лютий-березень 1919р.). Тимчасове положення про соціалізацію землі (березень 1918 р.) Декрет ВУЦВК від 26 травня 1919р. „Про соціалістичний землеустрій та про перхідні заходи до соціалістичного землекористування”. Закон від 5 лютого 1920 р. „ Про землю”. Основні риси кримінального та цивільно-процесуального права. Постанова НКЮ УСРР „ Про введення в дію „Керівних засад з кримінального права РСФСР”. Поточне законодавство. Інструкція НКЮ УСРР від 3 червня 1919р. „ Про судочинство”.

Зміни політичної системи. Оформлення диктатури РКП(б). Разгром внутріпартійних опозицій. Доля некомкністичних партій. Судові процеси над політичною опозицією 1920-х р. Реорганізація радянської системи. Державно-правове положення України за Конституцією СРСР 1924 р. Внесення змін і доповнень до Конституції України у 1925р. Нова Конституція республіки 1929 р. Формування адміністративно-командної системи управління. Всеукраїнський з’їзд Рад. Структура та компетенція ВУЦВК, його Президії та РНК УСРР. Положення про ВУЦВК від 12 жовтня 1924 р. Наказ про порядок роботи.

Президії ВУЦВК (липень 1926 р.). Положення про Раднарком УСРР від 12 жовтня 1924 р. Українська економічна рада. наркомати. постійне представництво УСРР при уряді СРСР. реформа адміністративно-територіального устрою України. Скорочення у 1922 р. кількостей губерній. Скасування у 1923 р. волостей і повітів. Утворення районів. ліквідація у 1925 р. губерній і створення округів. Перехід від чотирьохступеневої (губернія-повіт-волость-село) до триступеневої (округ – район – село) системи управління. Положення про губернські з’їзди Рад та губвиконкоми (1923 р.), про окружні з’їзди Рад та окрвиконкоми (1923, 1925, 1928 р.р.), про районні з’їзди Рад і райвиконкоми (1923, 1925, 1928, р.р.) про сільські Ради (1923, 1925, 1927р.р.). Положення міські і селищні ради (1925, 1927 р.р.). Положення провиборчі права та порядок проведення виборів (1924, 1925, р.р.) Реоганізація комнезамів. Реформа збройних сил.

Перебудова юстиції та правоохоронних органів. Судова система. Положення про судоустрій УСРР 1922, 1925 та 1929 р. р. Положення про військові трибунали і військову прокуратуру. Організація державної прокуратури. Утворення адвокатури, народні суди. Окружні , районнісуди. Веховний суд УСРР. Судоустрій АМСРР. Дисциплінарні суди. Громадські суди. Реорганізація ВУЧК. Утворення Державного політичного управління (ДПУ). Доктрина „революційної законності” . Законодавства про права громадян. Репресії 1920-х років. Боротьба радянської держави з церквою.

Розвиток та кодифікація законодавства радянської України. Посилення ролі централізованого законодавчого регулювання і створення загальносоюзних кодифікаційних актів („Основні начала кримінального законодавства Союзу РСР і союзних республік 1924 р.”, „Загальні начала землекористування і землеустрою” 1928 р. тощо). Цивільне законодавство і Цивільний кодекс 1922 р. Кодекс законів про народну освіту 1922 р. Земельний кодекс 1922 р. Закон про ліси УСРР 1923 р. Кодекс законів про працю 1923 р. Кодекс законів про сім’ю, опіку, подружжя та акти громадянського стану 1926 р. Адміністративний кодекс 1927 р. Кримінальне законодавство . кримінальний кодекс 1922 і 1929 р.р. Процесуальне законодавства. Кримінально-процесуальний кодекс . Цивільно –процесуальний кодекс

Приєднання Західної України і Північної Буковини до складу України і державне будівництво на цих землях. Проголошення незалежності Карпатської України (березень 1939)

Центральні органи влади і управління УСРР. Реорганізація вищих органів управління. Місцеві органи. Перехід у 1932 р. до обласного поділу. Конституційні зміни радянського устрою. Розробка нової конституції СРСР. Перебудова державного апарату УСРР на основі конституції УРСР 1937 р. Подальше зростання централістичних тенденцій в СРСР . Зрощування партійного та адміністративного апарату.

Верховна рада і Раднарком УРСР. місцеві ради депутатів трудящих. Військове будівництво. Судова система, прокуратура, НКВС. закон про судоустрій УРСР 1938 р. Створення єдиної централізованої системи прокурорських органів. Ліквідація у 1930 р. НКВС УРСР. Утворення у 1934 р. загальносоюзного НКВС. Позасудовий орган – Особлива нарада при наркомі внутрішніх справ. Каральні органи – спеціальні „трійки”. Ідеологічне обгрунтовання теорії „ загострення класової боротьби” та її трагічні наслідки.

основні тенденції розвитку права. Законодавство радянської України. перевага загальносоюзного законодавства над республіканським. Джерела права . Правове значення постанов партії. доктрина „ соціалістичної законності”. підзаконні акти. Обмеження громадянських прав. паспортна система. Зміни в цивільному праві. Договірні відносини між господарськими організаціями. кредитна форма 1930 – 1931р.р. Внесення змін і доповнень до кодексу законів про працю УСРР. створення державних трудових резервів Доповнення до кодексу про родину про хвори.

Положення та реєстрацію актів громадянського стану 1935 і 1936 р. р.. Земельне законодавство. Правове забезпечення політики насильної колективизації та її наслідки. примірні статути сільськогосподарської артілі 1930р. та 1935р. Кримінальне право. Зміни і доповнення Кримінального Кодексу УРСР в зв’язку з прийняттям союзних актів (про охорону соціалістичної власності) від7 серпня 1932 р. (про кримінальну відповідальність за зраду батьківщині) від 8 червня 1934р. (про боротьбу з терористичними актами) 1 грудня 1934р. та інші. Процесуальне законодавство УРСР, його зміни і доповнення в зв’язку з союзним законодавством у 1934, 1937 і 1938 роках. Посилення кримінальної репресії. Надзвичайний порядок судочинства у справах про терористичні акти. Масові репресії в Україні.

Перебудова державного апарату УРСР на воєнний лад. Постановка ЦК ВКП(б) та Раднаркому СРСР партійним і радянським роганам прифронтових областей від 29 червня 1941 р. та звернення Президії Верховної Ради, Раднаркому та ЦК ВКП(б) від 6 липня 1941 р. „ До українського народу”. Надзвичайні органи влади та управління. ДКО. Уповноваженні ДКО. Органи спеціального призначення. Указ Президії Верховної Ради СРСР від 29 червня 1941 р. „ Про воєнний стан”. Діяльність місцевих органів державної влади і управління в пкріод війни. Правовий режим воєнного стану і стану облоги. Реорганізація органів суду і прокуратури в зв’язку з введенням воєнного стану. Положення від 22 червня 1941 р. про військові трибунали в місцевостях, оголошенних на воєнному стані і в районах воєнних дій. Види військових трибуналів та розширення їх підсутності. Централізація керівництва службами державної безпеки і охорони громадського порядку.

Право України в період війни. Надзвичайне законодавство. Зміни у цивільно-правових відносинах. Положення від 28 вересня 1943 р. „ Про порядок обліку і користування націоналізованого, конфіскованого, виморочного та безгосподарського майна”. Припинення справ про висілення з жилих приміщень військовослужбовців та їх сімей. Розширення кола спадкоємців за законом. Сімейне законодавство. Указ Президії Верховної Ради СРСР від 8 липня 1944 р. про внесення змін в сімейне законодавство. Правове забеспечення захисту дітей-сиріт. Трудове право. Трудові мобілізації і трудові повинності. Зміни у режимі робочого часу робітників та службовців. Трудове влаштування і побутове обслуговання інвалідів війни. Земельне законодавство. Нові підстави обов’язкової праці у колгоспі. Кримінальне законодавство. Посилення карних репресій. Відповідальність воєнних злочинців. Процесуальне право.

Державний лад. Кадрові зміни. Розширення прав України у розв'язанні питань її адміністративного устрою, в державному плануванні її господарства.

Видання законів та інших нормативних актів. Вищі органи державної влади та управління. Нові організаційні форми управління промисловістю. Місцеві органи державної влади і управління. Нові положення про окремі ланки Рад та їх виконавчі комітети. Перебудова судової системи та посилення прокурорського нагляду. Закон про судоустрій СРСР 1959 р. Положення про прокурорський нагляд в СРСР 1959 р. Реорганізація органів держбезпеки і внутрішніх справ.

Суттєві зміни в радянському законодавстві. Наукові дискусії з питннь напрямків розвитку законодаства УРСР. Початок нової кодифікації загальносоюзного і республіканського законодавства. Основи законодавства СРСР і союзних республік та їх розвиток права УРСР. Цивільне право. Цивільний та Цивільно-процесуальний кодекс 1963 р. трудове право. Колгоспне право. Кримінальне судочинство. Кримінальний та Кримінальро-процесуальний кодекси 1960 р.

Основні риси законодавства. Централістські установи в законотворчості. Продовження кодифікації радянського союзного і республіканського законодавства. Розробка і видання Основ законодавства Сюзу РСР і союзних республік, республіканських кодексів відповідно до загальносоюзного законодавства, хронологічних зібрань законодаства, систематичних зібрань чинного законодаства республік. Підготовка і видання Зводу хаконів СРСР. Адміністративне законодавство. Кодекс УРСР про адміністративні правопорушення (1984 р.). Цивільне і господарське законодавство. Житлове законодаство. Житловий кодекс УРСР 1983р. Сімейне законодавство. Кодекс про шлюб та сім’ю УРСР 1969 р. та зміни до нього. Природноресурсове законодавство. Земельний кодекс УРСР 1970 р. Водний кодекс УРСР 1972 р. Закони СРСР про надра, охорону атмосферного повітря та про охорону і використання тваринного світу, лісове законодаство. Кримінальне законодавство. Виправно-трудове законодавство. Виправно-трудовий кодекс УРСР 1970 р. Процесуальне законодавство.

Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р. Народний та державний суверенітет. Всеукраїнський і вибори Презедента 1 грудня 1991 р. Розпад СРСР як федеративної держави. Угода про створення СНД. Принципи участі України у міждержавних об’єднаннях. Прийняття Конституції України 28 червня 1996 р. Структура, основні положення і значення Основного Закону держави.

Конституційна форма правління державногом устрою та політичного режиму Ураїни. Державна символіка. Територіальний устрій. Декларація прав національностей України. Закон про національні меншини в Україні. Основи виборчої системи України. Референдуми. Правовий статус народних депутатів.

Верховна Рада України. Президент України. Кабінет Міністів України та інші органи вмконавчої влади. Місцеві державні адміністрації. Місцеве самоврядування. Прокуратура . Правосуддя. Конституційний суд України.

Закон „ Про правонаступництво України” ві 12 вересня 1991 р. Гуманізація правових відносин у суверенній Україні. Реформування усіх галузей права. Цивільне законодавство. Правова регламентація майнових відносин в умовах становлення ринкової економіки в Україні. Правові основи підприємницької діяльності та окремі питання фінансового права. Зміни в трудовому законодавстві. Аграрне законодавство. Радикальні зміни в кримінальному та кримінально-процесуальному законодавстві.

Семінарське заняття №8 (4 години)

Система законодавства радянської України 1917 – 1922 р.р.

  1. Державно-правове будівництво Радянської України . Рішення І та ІІ Всеукраїнських Рад

  2. Конституція 1919р. та основи державного устрою УССР

а)органи центральної влади

б)вищі та місцеві органи управління

3.Міждержавно-правові відносини УССР з іншими радянськими республіками

4.Становлення радянського права

а)основ цивільного права

б)основ сімейного права

в)основ земельного і колгоспного права

г)основ трудового прва

д)основ кримінального права

5. Законодавство про судову систему і судочинство.

Завдання для самостійної роботи:

Рецепція права в Радянській Україні 1917 – 1922р.р.

Спеціальна література

1.История советской России в документах(ГОСЮРИЗДАТ 1917-1956)

2.Карр Э . История советской России Т.1.-кн.1.-М.,1990

3.Бабій Б.М. місцеві органи державної влади Українського РСР в 1917 – 1920рр.-К.,1956.

4.Леонов С.В. Советская государственность: замыслы и действительность (1917-1920 гг.) Вопросы истории – 1990.-№12.-с 29-46.

5.Мкогон С., Ткач А., Цветков В. Розвиток радянської державності на Україні.-К.,1966.,

6. Фукс С.Л. Радянська держава і право в період іноземної воєнної інтервенції та громадянської війни (1918 – 1920). – Ч,, 1960.

7.Юзьков Л.П. Конституция советской Украины. – К., 1984.

Симінарське заняття №9

Кодифікація права Української Радянської Республіки 1922-1929 рр.

(4 год.).

1. Причини,основні завдання та наслідки першого етапу кодифікаційних робіт (1922-1925 р.р.).

2. Кодифікація окремих галузей права (1922-1925 р.р.):

а) цивільного- Цивільний кодекс УСРР 1922 р.;

б) земельного- Земельний кодексУСРР 1922 р.;

в) трудового- Кодекс законів про працю УСРР1922 р.

г) Кодекс законів про народну освіту УСРР 1922р;

д) кримінального – Кримінальний кодекс УСРР 1922 р.;

е) прцесуального- Цивільно-процесуальний кодекс УСРР 1922р.;

3. Кримінально-процесуальний кодекс УСРР 1922р.; Виправно-трудовий кодекс УСРР 1925р.

***

  1. Причини та результати другого етапу кодифікаційних робіт (1926-1929 р.р.).

  2. Кодифікація сімейно-шлюбного права – Кодекс законів про сім`ю, опіку, шлюб та акти громадського стану 1926 р.

  3. Кодифікація адміністративного права – адміністративний кодекс 1927 р.

  4. Нові редакції Кримінального , Кримінально-процесуального та Земельного кодексів 1927 р. та їх порівняльна характеристика з попередніми.

Завдання для самостійної роботи:

Поняття права власності в радянському праві України періоду Першої кодифікації права.

Спеціальна література

1.Бабій Б.М. Українська держава в період відбудови народного господарства (1921- 1925рр.).\К. 1961.

2.Грицук В.К. Кодифікація кримінального законодавства України. – Львів, 1992. С. 12-46.

3.Ониіценко Н.Н. Становление и развитие источников советского права на Украине. – К., 1988.

4.Сусло Д. С. Історія суду Радянської України. 1917-1967.-К., 1968.

5.Таранов А.П. Історія Конституції Радянської Соціалістичної Республіки. – К.,1957.

6. Усенко Й.Б. Первая кодификация законодательства украинской ССР.-К.: Наукова думка, 1989.

Семінарське заняття №10

УРСР: Розвиток права в період закріплення авторитарного режиму (1930-1940 рр.)

(4 год.)

1. Загальна характеристика поняття соціалістичної законності.

2.Зміни в деяких галузях права:

а) у цивільному та цивільно-процесуальному;

б) сімейно-шлюбному;

в) земельному;

г) трудовому.

3. Законодачно оформлення колгоспного землекористування і землевпорядкування.

***

4.Формування репресивного характеру в кримінальному і кримінально-процесуальному праві.

5.Характеристика виборчого права за Конституціями СРСР 1936 р. та УРСР 1937 р.

6. Порядок впровадження радянського права в Західній Україні та Північній Буковині.

Завдання для самостійної роботи:

Примірні статути сільськогосподарської артілі 1930 і 1935 року та їх порівняльна характеристика.

Література

  1. Александров Н.С. Советское трудовое право. М.1943.

  2. Бенько А.П. Державно-правові аспекти політичного терору в україні (1917-1957рр.) – К., 1996.

  3. Білас І.Г. Репресивно-каральна система в Україні. 1917-1953: У 2 кн. – К., 1994. – Кн.2

  4. Вершини А.П. Деформація судебной защиты гражданских прав и интересов в конце 20-х – начале 30-х годов//Сов. Гусударство и право.-К., 1989. - №8.

  5. Вольфсон В. Підручник цивільного права (переклад рос.вид)- Х. 1927.

  6. Вышинский А.Я. Ундревич В.С. Учебник уголовного процеса. – М., 1934.

  7. Гражданское право. Учебник для юридических вузов. – М., 1940,- Т. 1-2.

  8. Гражданський процес. Учебник под редакцией Клеймана. – М., 1940.

  9. Земельное право под редакцией Казанцева Н.и Рускова А., - М. 1949.

  10. Казанцев Н. Право колгозной собственности. – М., 1948

  11. Кульчицький В.С., Настюк М.І, Тищик Б.Й., Глубіш М.І. Входження Галичини, Північної Буковини та Закарпаття до складу України (1939-1945).- Дрогобич. 1995.

  12. Кульчицький С.В. Партійно-радянський апарат у системі влади//УІЖ. – 1994. - №6.

  13. Николаев М. Хозяйственное и трудовое законодательство. – Х., 1937.

  14. Советсткое гражданское право. Учебник под редакцией С.Вильянского.- М., 1940.

  15. Шебалін О. Загальні основи земплекористування та землевпорядження. Х. 1928.

Семінарське заняття №11 Надзвичайне законодавство СРСР і УРСР в роки Великої Вітчизняної війни (1941-1945рр.)

(2 год.)

1. Радянське загальносоюзне право в період Великої Вітчизняної війни.

2. Зміни в окремих галузях права УРСР:

а) цивільне;

б) сімейно-шлюбне та спадкове;

в) трудове;

г) кримінальне;

д) цивільно-процесуальне та кримінально-процесуальне.

3. Розвиток законодавтва УРСР в перші повоєнні роки.

4. Законодавча діяльність Закарпатської України (1944-1945 рр.)

Завдання для самостійної роботи:

Законодавча діяльність Державного комітета оборони 1941 – 1945 р.р.

Література:

  1. Агарков м. Советское гражданское право, М., 1944. – т.1, 2

  2. Адаменко П. Сельское хазяйство западных областей Украины на путях коллективизации. Соцеалестическое сельское хозяйство.- М., 1950

  3. Александров Н. Советское трудовое право – М., 1949.

  4. Балух В.О. Деякі питання радянського будівництва в західних областях Української РСР у 1944-1946//Укр. іст. Журнал. – 1993.- №4.

  5. Косин В. Україна і Німеччина у другій Світовій війні. – Париж., Нью-Йорк; Львів. 1993.

  6. Кудьчицький В.С. Воссоединение Западноукраинский земель с УССР (государсвенно- правовой аспект)//Вестник Львовского ун-та- Сер. Юрид. – Львов, 1989. =- Вып . 27.

  7. Кудьчицький В.С. Законодавча діяльність Народної Ради Закарпатської України (1944-1945 рр.)//Пробл. Правознаства – 1971. – Вип.20

  8. Лісна І. Становлення Радянської влади на Західноукраїнських землях// Рад.право – 1989. №8.

  9. Настюк М.И. Некоторые особенности установления советской государственности на Западной Украине//Вісн. Львівського ун-та.- Сер. Юрид. – Львів, 1989. – Вип..27.

  10. Советская Украина в годы Великой Отечественной войны. 1941-1945: Документы и материалы. – К., 1985. – Т.1.

  11. Советское право в период Великой Отечественной войны. Часть 1. Гражданское право. Трудовое право./ Под.ред. Голякова И.- М., 1949.

Семінарське заняття№12 Друга кодифікація радянського законодавства в УРСР 50-80 рр. ХХ століття.

(4 год.)

1. Причини та завдання проведення другого етапу кодифікаційних робіт.

2. Загальна характеристика джерел права.

3. Наслідки кодифікацій загальносоюзного законодавства.

***

4.Кодифікація окремих галузей права УРСР:

а) кримінального – КК УРСР 1961 р.

б) цивільного – ЦК УРСР 1963 р.

в) сіимейно – шлюбного КЗпШС 1969р.

г) земельного – ЗК 1970р.

д) трудового КЗпП 1971р.

Завдання для самостійної роботи:

Кодифікація цивільного законодавства УРСР у 50 – 60 р.р. XX ст.

Література

  1. Бабий Б.М. Почерк развития правових исследований в Украинской ССР 1917- 1984. – К., 1984.

  2. Земельний Кодекс УРСР. 1970р. – К., 1971.

  3. Грищук В.К. Основні етапи другої комплексної кодифікації законодавтва УРСР// Радянське право – К., 1988. – №1.

  4. Грищук В.К. Кодифікація кримінального законодавства України. – Львів, 1992.

  5. Кодекс законів про працю УРСР 1971 р. – К., 1972.

  6. Кодекс законів про шлюб ті сім’ю УРСР 1969р. – К., 1970.

  7. Кримінальний Кодекс УРСР 1961 р. – К., 1961.

  8. Прокоп М. Порушення політичних і національних прав в Україні 1975 – 1980// Сучасність. – 1980. - №9.

  9. Рибалка І.К., Довгопол В. М. Історія Української РСР. Епоха соціалізму. – К., 1992.

  10. Цивільний Кодекс УРСР 1963 р.- К., 1964.

Семінарське заняття №13 Формування права незалежної України 1991-1996 рр.

(2 год.)

1. Причини та мета реформування системи права та системи законодавства.

2. Суттєві зміни в виборчому праві України.

3. Підготовка правової реформи, основні риси законодаства (цивільного, кримінального, шлюбно-сімейного, трудового та іншого.)

4. Концепція соціального забезпечення населення України.

Завдання для самостійної роботи:

Законодавча діяльність Верховної Ради України в перші роки незалежності.

Література:

  1. Гончаренко В. Державно-правове будівництво в перші роки незалежності України (24 серпня 1991р. – середина 1996р.)// Вісн. Акад. Прав. Наук України. – К., 2000. - №4.

  2. Громадянське суспільство в Україні: проблеми становлення. – К., 1997.

  3. Жернанов В.В. Новий погляд на систему трудового права України// Право України. – К.1999. - №11.

  4. Кампо В.М. Українські реформи: політика і право. – К., 1994.

  5. Комісарчук Ю.А. Законодавство України: економіко-правові проблеми// Молода Українська держава на межі тисячоліть: погляд в історичне майбутнє демократичної, правовой держави України: Зб. Наук. праць. – Л., 2001.

  6. Конституція (Основний Закон) Української Радянської Соціалістичної Республіки. Прийнята на позачерговій сьомій сесії Верховної Ради Української РСР дев’ятого скликання 20 квітня 1978 р. зі змінами і доповненнями// Конституція незалежної Ураїни. У трьох книгах Кн.1, Документи, коментарі, статті/ Упорядники С. Головатий, Л. Юзьков. – К., 1995.

  7. Пилипенко П.Д. Проблеми теорії трудового права. – Л., 1999.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДО ЗМІСТОВНОГО МОДУЛЮ 4

  1. Джерела права та законодавство Української Народної Республіки.

  2. Джерела та основні риси права Української держави (Гетьманат П. Скоропадського).

  3. Джерела права та зміни в законодавстві Директорії УНР.

  4. Джерела та основні риси права Західноукраїнської Народної Республіки.

  5. Джерела права Радянської України 1917-1922 р.р.

  6. Джерела права УРСР в складі СРСР 1922-1991 р.р.

  7. Перша кодифікація радянського законодавства в Україні 1922-1929 р.р., її причини та наслідки.

  8. Друга кодифікація радянського законодавства в Україні 50-80-х р.р. XX ст., її причини та особливості.

  9. Кодифікація і розвиток земельного права в 50-80-х р.р. XX ст.

  10. Кодифікація і розвиток колгоспного права в 50-80-х р.р. XX ст.

  11. Кодифікація і розвиток цивільного права в 50-80-х р.р. XX ст.

  12. Кодифікація і розвиток законодавства про шлюб і сім’ю в 50-80-х р.р. XX ст.

  13. Кодифікація і розвиток законодавства про цивільне судочинство в 50-80-х р.р. XX ст.

  14. Кодифікація і розвиток кримінального права в 50-80-х р.р. XX ст.

  15. Кодифікація і розвиток кримінально-процесуального законодавства в 50-80-х р.р. XX ст.

  16. Кодифікація і розвиток законодавства про працю в 50-80-х р.р. XX ст.

  17. Становлення основ цивільного права Радянської України 1917-1922 р.р.

  18. Становлення основ сімейного права Радянської України 1917-1922 р.р.

  19. Становлення основ земельного та колгоспного права Радянської України 1917-1922 р.р.

  20. Становлення основ трудового права Радянської України 1917-1922 р.р.

  21. Становлення основ кримінального права 1917-1922 р.р.

  22. Становлення основ цивільно-процесуального та кримінально-процесуального права 1917-1922 р.р.

  23. Розвиток цивільного права УРСР 1929 – червень 1941 р.р.

  24. Розвиток кримінального права УРСР 1929 – червень 1941 р.р.

  25. Розвиток трудового права УРСР 1929 – червень 1941 р.р.

  26. Розвиток сімейно-шлюбного та спадкового права УРСР 1929 – червень 1941 р.р.

  27. Зміни в цивільному праві УРСР в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 р.р.

  28. Зміни в сімейному праві УРСР в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 р.р.

  29. Зміни в трудовому праві УРСР в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 р.р.

  30. Зміни в кримінальному та кримінально-процесуальному праві УРСР в Цивільний кодекс УСРР 1922 р., його структура та загальний зміст.

  31. Земельний кодекс УСРР 1922 р., його структура та загальний зміст.

  32. Кодекс законів про працю УСРР 1922 р., його структура та загальний зміст.

  33. Кодекс про народну освіту УСРР 1922 р., його структура та загальний зміст.

  34. Кримінальний кодекс УСРР 1922 р., його структура та загальний зміст.

  35. Кримінально-процесуальний кодекс УСРР 1922 р., його структура та загальний зміст.

  36. Адміністративний кодекс УСРР 1927 р., його структура та загальний зміст.

  37. Кодекс законів про сім’ю, опіку, шлюб та акти громадського стану УСРР 1926 р., його структура та зміст.

  38. Виправно-трудовий кодекс УСРР 1925 р., його структура та зміст.

  39. Примірні статути сільськогосподарської артілі СРСР 1930, 1935 років, їх загальний зміст та характерні відмінності.

  40. Цивільно-процесуальний кодекс УСРР 1924 р., його структура та загальний зміст.

  41. Земельний закон, затверджений Українською Центральною Радою (18 січня 1918 р.), його зміст та значення.

  42. Кримінальний кодекс УРСР 1960 р., його структура та загальний зміст.

Список літератури

ПІДРУЧНИКИ І ПОСІБНИКИ

  1. Жуковський А., Субтельний О. Нарис історії України – Львів, 1991.

  2. Исаев И.А. История государства и права России: Учебник. – М., 2000.

  3. История государства и права СССР / Под ред. Г.С. Каминского и А.Ф. Гончарова. – М.,1972.- Часть 1.

  4. История государства и права СССР / Под редакцией Ю.П. Титова. – М., 1988.

  5. История государства и права СССР/ Под редакцией О.И. Чистякова Ю.С. Кукушкина . – М., 1985-1986 – Т. 1-2.

  6. История государства и права Украинской ССР. В трёх томах. – К.,1987. – Т. 1-2.

  7. История отечественного и государственного права / Под ред. О.И. Чистякова – М., 1996. – Часть 1.

  8. История советского государства и права. В трёх книгах. – М., 1968. – 1985.

  9. История Украины в 10 томах. – К., 1981-1985.

  10. Історія держави і права України. – К., 1967. – Т. 1-2.

  11. Історія держави і права України / За ред. А. Й. Рогожина. – К., 1996. – У 2 част..

  12. Історія держави і права України / За ред. В. Я. Тація, А. Й. Рогожина. – К.,2000. – У 2 част..

  13. Історія держави і права України / За ред. В. Г. Гончаренко: Навч. Посіб. – К.,1996.

  14. Історія держави і права України / за ред. А. С. Чайковського: навч. Посібник. – К., 2000.

  15. Історія Русів. – К.,1991.

  16. Історія України: Курс лекцій. У двох книгах. – К., 1991-1992.

  17. Історія України: нове бачення. У 2 томах. – К., 1995.

  18. Клеандрова В. М. , Яковлев Л. С. История государства и права России XVII-XX вв. (до октября 1917): Курс лекций. – М., 1992.

  19. Коваль М.В., Кульчицький С.В., Курносов В. О. Історія України. – К., 1992.

  20. Кузьминець О.В., Калиновсий В.С. Курносов В.О. Історія держави і права України. – К.,2000.

  21. Кульчицький В. С. Настюк М. І. , Тицик Б. Й. З історії української державності. – Львів, 1992.

  22. Кульчицький В. С. Настюк М. І. , Тицик Б. Й. Історія держави і права України. – Львів, 1996.

  23. Музиченко П. Історія держави і права України: навч посіб., - К., Т- во” Знання”, 1999. – 662 с. – (Сер. „ Вища освіта XXI століття”).

  24. Субтельний О. Історія України. – К., 1991.

  25. Чубатий М. Огляд історії українського права. – К., 1994.

  26. Юшков С.В. История государства и права СССР. – М., 1960. – Часть I/

ЗБІРНИКИ ДОКУМЕНТІВ І НОРМАТИВНИХ МАТЕРІАЛІВ:

  1. Адмінистративнийкодекс УСРР. Текст і коментарю ю Харуів, 1929.

  2. Боротьба за воз’єднання Західгої України з Українською РСР. 1917-1939:36. Док. І мат-лів. – К.,1979,

  3. Боротьба трудящих Буковини за соціальне і національне визволення і возз’еднання з Українською РСР. Док. І мат-ли. – Чернівці, 1958.

  4. Василенко М.П. Збірка матеріалів до історії лівобережної України та українського права в XVII-XVIII в.в.. – К., 1927.

  5. Василенко М.П. Матеріали до історії українського права. – К., 1929.

  6. Вісник генерального Секретаріату України. – 1917 -1918.

  7. Вісник державних законів і розпоряджень ЗО УНР. – 1919.

  8. Возз’єднання українського народу в єдиній українській радянській державі. 36. док-тів і мат-лів.- К., 1949.

  9. Воссоединение Украины с Россией. Документы и материалы.- М., 1953.- Т. 1-3.

  10. Голод 1932-1933 р.р. на Україні: очима історіков, мовою документів. – К., 1990.

  11. Государственная дума в России в документах и материалах. М., 1957.

  12. Гунчак Т. Українська революція. Документи 1919-1921 р.р. – Нью-Йорк, 1984.

  13. Державний вісник. – 1918.

  14. Ділова документація Гетьманщини XVIII ст.: 36 документів. – К., 1993.

  15. Документи Богдана Хмельницького. 1648-1657р. – Харків, 1961.

  16. Законодательные акты Великого княжества Литовского XV-XVII в.в.. – Л., 1936.

  17. Збірник законів української РСР. – К., 1974. – т. 1-2.

  18. Из истории Всероссийской Чрезвычайной комиссии 1917-1921 г.г.: Сб. док.. – М., 1958.

  19. История милиции Украинской ССР в документах и материалах. – К., 1969, - Т.1. 1917-1937.

  20. История советской конституции Сб. документов. 1917-1957. М., 1957.

  21. Історія держави і права України. Хрестоматия. – К., 1996.

  22. Конституційні акти України. 1917 – 191920р.р. – К., 1992.

  23. Крестьянская реформа в России 1861 г. Сб. док. – К., 1961.

  24. В.И. Ленин и ВЧК: Сб. Док-тов. - 2-е изд.. – М., 1987.

  25. Літопис руський. – К., 1990.

  26. Літопис самовидьця. – К., 1971.

  27. Мірчук П. Українська повстанська армія 1942 1952. Докум. і матер.- Львів., 1991.

  28. На защите революции. Из истории Всеукраинской Чрезвычайной Комиссии 1917 – 1922: Сб. док. – К., 1971.

  29. Отмена крепостного права в Украине. Сб. док. И Мат. – К., 1961.

  30. Національні відносини в Україні у XX ст. 36. док. і мат. – К., 1994.

  31. Образование Союза Советских Социалистических Республик: С6. Док. – М. 1972.

  32. Памятники русского права. В восьми выпусках. – М., 1952- 1961.

  33. Повесть временных лет. – К., 1990.

  34. Права, по которым судится малороссийский народ. – К., 1879.

  35. Права, за якими судитсься малороссийський народ 1743 р. – К.. 1997.

  36. Радянська Україна у роки громадянської війни : 36. док і мат. – К., 1957- 1962.

  37. Радянська Буковина. Док-ти і мат-ли. – К., 1967.

  38. Революция 1905-1907г.г. на Украине . Сб. док. И мат. В 2-х томах- К.,1955.

  39. Российское законодательство X-XX веков. – М.. 1984-1991. – 7. 1-8.

  40. Саксонское зеркало. Памятники, комментарии, исследования.. – М., 1985.

  41. Сборник действующих постановлений Пленума Верховного Суда СССР (1924-1957 г.г.). – М., 1958.

  42. Собрание малороссийских прав 1807 г. – К., 1992.

  43. Слюсаренко А. Г., Томенко М.В. Історія української коститкуії. – К., 1993.

  44. Собрание постановлений Правительства УССР (СУ УССР). 1919- 1990.

  45. Советская Украина в годы Великой Отечественной войны 1941-1945. Док. и мат. – К., 1985.

  46. Съезды Советов в документах. М. 1960 .- Т.П. 1917-1936.

  47. Статут Великого княжества Литовского 1588 года . Тексты. Справочник. Коментарии. – Минск, 1989.

  48. Хрестоматия по истории государства и права СССР. Дооктябрьский период. – М., 1990.

  49. Хрестоматія з історії Української РСР. – М., 1959 – 1961. – т. 1-2.

  50. Хронологічне зібрання законів, указів Президії Верховної Ради, постанов і розпорядженнь уряду Української РСР. – К., 1963. т. 1-8.

  51. Шляхом жовтня. Боротьба трудящих Закарпаття за національне визволення, за возз’єднання з Радянською Україною: 36. док.. – Ужгород, 1957-1967. – т. 1-5.

  52. Українська державна рада: Док і мат . У двох томах. – К., 1996. – т. 1.4 березня -= 9 грудня 1917 р. 3453. Хрестоматія з історіі СССР з найдавніших часів до кінція XV ст.. Під ред. М.Н. Тихомирова. – М., 1960.

  53. Хрестоматія з історії держави і права України. У 2 – ох томах. – К., 1997.

  54. Постановление Съезда народных депутатов СССР « о политической правовой оценке Советско-немецкого договора о ненападении от 1939, принятая 24 декабря 1989 г. – Радянська Украина, - 1989 г. ,25 декабря.

СПЕЦІАЛЬНА ІСТОРИКО – ПРАВОВА ЛІТЕРАТУРА

  1. Аерех А.Я. Столыпин и судьба реформ в России. – М., 1991.

  2. Александренко Г. Конституція УССР і СРСР. – Х., 1928.

  3. Антонович В. Про козацьки часи на Україні. – К., 1991.

  4. Антонович В. Очерк истории великого княжества Литовского до половины XV ст. – К., 1978.

  5. Бабий Б.М. Очерк развития правовых исследований в Украинской ССР. 1917-1984. – К., 1984.

  6. Бабий Б. М. Місцеві органи державної влади Української РСР в 1917- 1920 р.р. – К., 1956.

  7. Бабій Б.М. Возз’єднання Західної України з українською ССР. – К., 1954.

  8. Бабій Б.М. Українська радянська держава в період відбудови народного господарства (1921- 1925 р. р.) 1961.

  9. Баталій Д. І. Історія Слобідської України. – Харків, 1993.

  10. Баталій Д. Магдебурзьке право на лівобережній Україні. – Львів 11 Бантыш-Каменский Д. Н. История Малой России. _ Спб, 1903.

  11. Бардах Ю., Леснодорский Б.. История Государства и права Польши. – М.,1980.

  12. Бахчисарайцев-Драбкин. Гражданские кодексы союзных республик.- М., 1926.

  13. Білас І. Репресивно-каральна система в Україні (1917-1953): У 2 кн. – К., 1994.

  14. Беляев П. Очерк права и процесса в эпоху Русской правды. – М., 1985.

  15. Бондаревський А.В. Волосне управління та становище селян на Україні після реформи. 1861 р. К., 1961.

  16. Бойко І.Д. До питання про державність українського народу в період феодалізму // Український іст. Журнал. – 1968.

  17. Боєчко Б.Д. Ганжа О.І. Захарчук Б.І. Формування державних кордонів України 1917-1920р.р. – К., 1991.

  18. Боплан Г.Л. Опис України. – Львівю- 1990.

  19. Борисенко С. Утворення професійної адвокатури в Литовсько-Руській державі// 36. соц.-економ.., відділу УАН.- К., 1928. Вид 3.

  20. Борисенко С. Звичаєве право в Литовсько-Руській Державі\\ праці комісії іст. Укр. Права ВУАН, К., 1927.

  21. Вансявичус С.А. Государственно правовые институты Великого княж. Литовского: по статутам 1529, 1566, 1588. – Вильнюс.1981.

  22. Василенко Н.П. Конституция Пилипа Орлика // Уч. Записки. – М., 1929

  23. Василенко Н.П. Пам’ятники української правничої літератури. – Львів. 1925.

  24. Виленский Б.В. Судебная реформа и контрреформы в России. – Саратов, 1969.

  25. Вивід прав України. – Львів, 1991.

  26. Винниченко В. Відродження нації. – К.,Ю 1990, т.1-3.

  27. Виноградская С.П. Рогожин А.Й. Всеукраинский центральный исполнительный комитет советов в первые годы советской власти (1917 -1920) Харьков, 1977.

  28. Великий жовтень і громадянська війна на Україні: Енциклопед.1987.

  29. Веселовский Б.Б. История Земства. –СПБ. 1909-1911. – Т.1-4 З.И. Верт Н. История советского гос-ва. – М., 1992.

  30. Владимировский-баданов М.Ф. Німецьке право в Польщі і Литві. – Львів, 1902-1904.

  31. Владимировский-баданов М.Ф Обзор истории русского права. – К., 1886., - 6-е издание –К., 1909(Ростов-на-Дону)1995.

  32. Власенко С. Міські Ради на Україні. – Харків, 1927.

  33. Воробейкова Т.У. Дубровина А,Б. Преобразование административно-полицейского аппарата, суда и тюремной системы России во второй половине 19 века. – К.,1973.

  34. Вольфсон В.Підручник цивільного права . – Харків. 1927.

  35. Волков К. Коимінальне право. – Харків, 1928.

  36. Ганкевич Л. Союз українських адвокатів. – Львів 1933.

  37. Гарліза В.В. Підготовка Земської реформи 1864 – М., 1957.

  38. Гарчева П.І. Овод В.В. Про створення Кримської Радянської Республіки в 1919р. // Укр. Іст. Журнал. 1982 №4.

  39. Гельфанд Й. Історичний розвиток радянської конституції . – К., 1948.

  40. Гершанов М., Кельман Е. Комментарий к земельному кодексу УССР. – Харьков 1925.

  41. Гершанов М. Земельный суд. – Харьков 1928.

  42. Гершанов М., Кельман Е. Земельный кодекс УССР. – Харьков. 1928.

  43. Голубуцький В. Запорозьке козацтво. – К., 1994.

  44. Толяков Й. Советское право в период Великой Отечественной войны. – М., 1948.

  45. Гончаренко В.Д. Всеукраинский съезд Советов Рабочих, крестьянских и красноармейских депутатов – верховный орган власти УССР в 1917-1937 г. К., 1990.

  46. Горбачев В.Н. Міське самоврядування в Україні (реформа 1870 р.). – Харків., 1995.

  47. Горбачев В.Н. Словарь древнего актового языка Северозападного края и царства Польского. – Вильнюс. 1874.

  48. Готе Ю.В. История областного управления в России от Петра 1 до Екатерины П. М. ., 1913. – т. 1-2.

  49. Грищук В.К. Кодификация законодательства украинской УССр (1956-1985). Текст лекций. – Львов , 1991.

  50. Грищук В.К Кодифікація кримінального законодавства України. – Львів 1992.

  51. Греков Б.Д. Киевская Русь. Изд. 5-е. – М.,1950.

  52. Гроздовский І. Звичеєве право Запорізької січі // Радяньке право, 1991, №10.

  53. Гражданский кодекс советских республик. Под. Ред. А. Малицкого. – Харьков, 1927

  54. Гражданский процесс . Учебник пол ред. Клеймана. – М. ., 1940.

  55. Гражданский процесс. Учебник пол ред. Абрамова. М., 1946.

  56. Грушевский М.С. История Украины-Руси. В 11 томах. 12 Книгах.. К., 1991-1997.

  57. Грушевский М.С. Іллюстрована Історія України. К., 1990.

  58. Грушевский М.С. Очерк истории украинского народа. 2-е издание. – К., 1993.

  59. Грушевский М.С. Конституційне питання і українство в Росії. – Львів, 1905.

  60. Гунчак Т. Україна: перша половина XX ст. Нариси політичної історії. К., 1993.

  61. Гурвич Г. История Советской конституции. – М., 1923.

  62. Гуржій О. Українська Козацька держава у другій половині XVII-XVIII ст. К.. 1996.

  63. Давня історія України. У 2-х книгах. К., 1994.

  64. Данилова Є. Кодекс законів про працю. Коментар. – Х., 1929.

  65. Данилович Я.Я. Взгляд на литовское законодательство и литовские статуты // Юрид. Записки. – М.,, 1841. Т-1.

  66. Данилович И.Н. Обозрение исторических сведений о составлении Свода местных законов некоторых губерний и областей России.. – СПБ. 1847, 1857.

  67. Даниленко В.М. та інш. Сталінізм на Україні. 20 -30 роки К., 1991.

  68. Демченко Г. Наказание по литовскому статуту. – К., 1894.

  69. Державний центр УНР. – К., 1993.

  70. Дністрянський С. Загальна наука права і політики.. – Прага, 1923.

  71. Дорошенко Д. Нарис історії України. К., 1992.

  72. Дорошенко Д. Історія України 1917-1923. Т. 1-2. – Ужгород, 1930-1932.

  73. Дубровіна А.Б. Механізм управління та право України в період управління імперіалізму і буржуазно-демократичних революцій (1990 – 1917 р.р.). К., 1970.

  74. Дубровіна А.Б. Суспільний лад , механізм управління та право України в період розкладу соціально-кріпосницької системи і зростання капіталістичних відносин (перша половина 19 стю) – К., 1996.

  75. Дубровіна А.Б. Судова система України першої половини 19 ст. // Вісник Київського Універ. ,№7 . Серія права. К. , 1992.

  76. Дядиченко В.А. Нариси суспільно-політичного устрою Лівобережної України кінця 17 ст. початок 18ст. К., 1959.

  77. Евтихиев А. Основы советского права. – Харьков. К., 1925..

  78. Енциклопедія українознавства. Загальна частина. – К., 1994.

  79. Єфименко О. Я. Історія України та її народу. – К., 1992.

  80. Ефиценко А. Южная Русь. Очерки, исследоания, заметки. – СПБ, 1905. – Т2.

  81. Ерошкин Н.П. Очерки истории государственных учреждений дореволюционной России. – М., 1965.

  82. Экстракт из указов, инструкций, учреждений... Сената 1786 года. Под ред. Н. Василенко.Вил.2. – Чернигов, 1902.

  83. Ерошкин Н.П. Куликов Ю.В. Чернов А.В. История государственных учреждений до великой Октябрьской Революции. – М., 1965.

  84. Из истории милиции советской Украины. К., 1995.

  85. Індиченко П.Д. Земельне законодавство поміщицько-буржуазної Росії 1861- 1917 . К., 1959.

  86. Історія українського війська. – Львів, 1992.

  87. Іванмс В. Симрн Петлюра – Президент України. – Торонто, 1952.

  88. История Русской адвокатуры. – М., 1916. Т.2.

  89. Зайончиковский П.А. Отмена крепостного права в России . Изд.2 – М 1960.

  90. Зайончиковский П.А. Российское самодержавие в конце 19 века. – М., 1978.

  91. Зайончиковский П.А. Правительственный аппарат самодержавной России в 19 веке. – М., 1978.

  92. Землянский П.Г. Уголовно-процесуальное законодательство в первые года Советской власти.. – К., 1972.

  93. Златопольский Д.Л. Чистяков О.И. Образовагие Союза ССР. – М., 1972.

  94. Жертвы репрессий. – Киев, 1993.

  95. Золотухина Н.М. Развитие русской средневековой политико-правовой мысли. – М., 1985.

  96. Казанцев С.М. История царской прокуратуры. СПБю1993.

  97. Купригін В. Сусло Д. На сторожі прав трудящих та інтересів держави. – К., 1973.

  98. Кадеєв В.П. Про державний лад Херсона в перших століттях Н.Є.//УГЖ. – 1971. №9.

  99. Карр 3. История Советской России. – М., 1990. – Кн.1.

  100. Караев Д.С. Судоустройство. – м., 1948.

  101. Каманин И. Последние годы самоуправления Киева по магдебургскому праву. – К., 1888.

  102. Каришковский П.Й. Про державний устрій Ольвії // УЇЖ. – 1973. №2.

  103. Карпов Г. Критический обзор источников по истории Малороссии относящихся. – М., 1870.

  104. Кистяковский А.Ф. Право по которому судится малороссийский народ. – К., 1879.

  105. Кедрин І. Берестейський мир: спомини і матеріали. – Л., 1928.

  106. Клунний Г. В боротьбі за селянство: Земельне законодавство контрреволюційних урядів за час революції на Україні. – Х.. 1926.

  107. Коваль М. 1941-1945 р. р. Україна//УЇЖ, 1991, №6.

  108. Кодекс законів про працю української РСР. – Київ, 1959.

  109. Козаченко Й.Й. Земський собор 1653 года// Вопроси історії, 1957, №3.

  110. Комаров Н.Я. Государственный Комитет Обороны постановляет… Документы. Комментарии. Воспоминания. – М., 1990.

  111. Конквест Р. Большой террор. – Рига,1991.

  112. Конквест Р. Жнива скорботы. – К., 1993.

  113. Копиленко О.Л. Сто днів Центральної ради. – К.,1992.

  114. П. Коржихина Т.П. История государственных учреждений СССР. – М., 1986.

  115. Коротких М.Г. Самодержавие и судебная реформа 1864 г. В России – Воронеж, 1989.

  116. Косик В. Україна і Німеччина у другій світовій війні. – Париж – Нью-Йорк – Львів. 1993.

  117. Костицкий М. та др. Методы изучения историко-правовых явлений. – Львов, 1986.

  118. Костомаров Н.И. Исторические правоизведения. – К., 1989.

  119. Костюк Г. Сталінізм в Україні (наслідки). – К, 1995.

  120. Котляревский С. СССР и союзные республики. М.., 1924.

  121. Крип’якевич І.П. Галицько-волинське князівство. – К., 1984.

  122. Крип’якевич І.П. Богдан Хмельницький. – Львів, 1990.

  123. Крип’якевич І.П. Історія України. – Львів, 1990 (або 1992)

  124. Крижанівський В. Про земельні закони УСРР. – К., 1928.

  125. Кукушкин Ю.С. Чистяков О.И. Очерк истории советской конституции. – М.,1982.

  126. Кульчицький В.С. історія Констиутуції Радянської Соціалістичної Республіки. – Львів. 1956.

  127. Кульчицький В.С. З історії адвокатури царської Росії // Проблеми правознаства. – 1996, Вил. 3.

  128. Кульчицький В.С. Кодифікація права у 18ст. – Львів,1958.

  129. Кульчицький В.С. Галицька радянська республіка –Львів 1965.

  130. Кульчицький В.С. Державний лад і права в Галичині (В другій тполовині 19ст. – на початку 20ст.) – Львів, 1966.

  131. Кульчицький В.С. Настюк М.І. , Ткач А.П. та інш. Возз’єднання Закарпаття з радянською Україною (Соціально-політичні і правові основи). – Львів 1985.

  132. Кульчицький В.С. Галицький крайовий сейм – знаряддя соціального і національного призначення трудящих (1861-1911 р.р.)//Питання теорії і практики радянського права. Кн.4. – Львів, 1953.

  133. Кульчицький В.С. С джерела права в Галичині за часів австрійського панування // Проблеми правознавства, вип. 19., К., 1971.

  134. Кульчицький В.С. Комунізм і Україні : перше дисятирічча (1919-і 925. – К., 1996.

  135. Курицын В.М. Становление социалистической законности. – М,. 1983.

  136. Курицын В.М. Государственное сотрудничество между украинской ССР и РСФСР в 1917 -1922 г.г.- М., 1957.

  137. Курицын В.М. Переход к НЕПУ и революционная законность. – М., 1972.

  138. Курицын В.М. 1937 год в истории советского общества // Сов. Гос. И право 1988, №2 , с. 109-119.

  139. Курицын В.М. Советский государственный аппарат в период великой Отечественной войны // Сов. Гос. И право,1985, №5.

  140. Ландкоф С. Основи цивыльного права. – К,. 1941.

  141. Лаппо Й. Земский суд в великом княжестве Литовском в конце 16 начале 17.// Журнал Мин-ва народ, просвещение 6. П. 1897.

  142. Лаппо Й. Подкоморский суд в великом княжестве Литовском в конце 16 начале 17 // 1899.

  143. Лаппо Й Гродский суд в великом княжестве Литовском в 17ст. //1908.

  144. Лащенко Р. Копны суди на Украъны,їх походження , компетенція і устрія // 36. правничої комісії наукового товариства ім. Т. Шевченка. Вил. 1-2. – Львів, 1926 -1927.

  145. Лащенко Р. Лекції по історії українського права. Ч.1 Княжа доба. – Прага, 1923; ч.2. литотвсько- польська добаю – Прага. 1924.

  146. Лилик С. Західноукраїнська Народна Республіка. – Львів.

  147. Левицький К. Великий зрив (До історії української державності) .- Львів 1991

  148. Леонтович Ф.И. Источники русско-литовского права. – Варшава.1894.

  149. Леонтович Ф.И. Очерки истории русско-литовского права. – СПБ, 1894.

  150. Леонтович Ф.И. Рады великих князей литовских. //Ж.М. н.ПР.,1907, №9,10.

  151. Леонтович Ф.И. Русская правда и литовский статут. // Киев. Известия. – Киев. 1865.

  152. Леонтович Ф.И. Веча, сеймы и сеймики в великом княжестве Литовском. //ЖМН ПР., 1910, №2,3.

  153. Леонтович Ф.И. Центральные судебные учереждения в великом княжестве Литовском до и после унии.// Журнал Мин. Юстиций. 2, 1910.

  154. Леонтович Ф.И. Обласные суды в великом княжестве литовском.// Мин. Юстиц. 1910.

  155. Лихачев М.Т. Аппарат принуждения Временного правительства // Сов. Гос. И право., 1979. №10.

  156. Лихачев М.Т. Структура центрального государственного аппарата Временного правительства // Сов. Гос. И права, 1985.

  157. Лозинский М. Галичина в 1918-1920 р.р.. – Прага, 1922.

  158. Лось Ф.Э. Украина.

  159. Лотоцький О. Симон Петлюра. – Варшава.

  160. Лотоцький О. Українські джерела церковного права. // Укр. Нау. К. ., 1931.

  161. Лобавский М.К. Очерк истории литовско-русского государства до Люблинской унии включительно. – М., 1910.

  162. Лобавский М.К. Очерк истории литовско-русского государства . Изд 2-е. 1915.

  163. Лобавский М,К. Областное деление и месное управление литовско-русского гос- ва ко времени издания 1-го Литовского статута – М., 1893.

  164. Лобавский М.К. Литовско-Русский сейм. – М., 1900.

  165. Ляхович. О. Органи прокуратури України в період В.В.В. // Рад. Право, 1971, №11.

  166. Мазепа І. Україна в огні та в бурі революції. – Прага. 1942. – Т.1-3.

  167. Маймескулов Л.Н., Рогожин А.Й. Сташис В.В. Всеукраинская Чрезвычайная комиссия (1918-1922). – Харьков, 1971.

  168. Макаренко В.П. Бюрократизм и сталинизм. Ростов-на-Дону. 1989.

  169. Максименко П.А. Сейми литовско-русского гос-ва до Любл. Унии. – Харьков, 1902.

  170. Максименко Н. Источники уголовных законов Литовского статута. – К., 1894.

  171. Малиновский И. Учение о престкплении по Литовскому статуту. – К.,

  172. Малиновский Й. Рада Великого княжества литовского.. – Томск, 1904-1910.

  173. Малицкий А. Советское гос. Право. Харьков. 1926.

  174. Малицкий О., Ратіхієв О., Основи рад. Адмін. Права.. – Харків, 1928.

  175. Мала енциклопедія етнодержавознавства. – К., 1996.

  176. Малик Я., Вол Б., Чуприна В. Історія української державності. – Львів, 1990.

  177. Матрос Б. Перші кроки цетральної ради . Укр. Істор., 1973, №3-4.

178 Матвеев История семейно-брачного законодательства Украинской ССР. – К.,

179 .Маркевич Є. Земельні судові справи. – Харків. 1925.

180 .Маршрутами історії. К., 1990.

181 .Мироненко О.М. Світоч української державності. Політико-правовий аналіз діял ьності Центральної Ради. – К., 1995.

182. Михайленко П.П. Нариси з історії Кримінального аконодавства Української РСР. – К., 1959

183. Михайленко П.П. Уголовное законодательство и органы юстиции УССР в период боьбы за Светскую власть на Украине (1917-1920) – Львов, 1959.

184. Месяц В.Д. История кодификации права на Украине в первой половине 18 века. – К., 1963.

185. Мельгунов С. П. Красный терро в России. – М., 1990.

186. Мишуга М. Державна адміністрація на Україні . – Кам’янець, 1919.

187. Могалевський Ю. Останній акт трагедії . – Львів. 1939.

188. Мицюк О. Доба Директорії УНР. Спомини , роздуми. – Львів 1939.

189. Миллер О. Очерки из истории и юридического быта старой Малороссии. Суды земские . городские и подкоморские. В 18 в. // Сб. ХИФО. Харьков 1896.

190. Молдован В.В. Мелащенко В.Ф. Конституційне право. Опорні конспекти. Словник-довідник . – К., 1996.

191. Мордовцев Д. Гйдамаччина. Историческая монография. СПБ.1870.

192. Мороховцев Е.Д. Крестьянская реформа 1861 г. М., 1939.

193. Мрига В. Українська радянська держава у ВВВ.// Рад право. 1970. №5.

194. Еагаєвський І. Історія української держави 20 ст. – Львів. 1993.

195. Настюк М. Создание и деятельность советских органов юстиции западных областей УССР. (1939-1941). – Львов.

196. Нова конституція України. Текст основного закону. Огляд і коментарії.. Київ 1996.

197. Рейхель М. СССР. Очерк коституционных отношений советских республик. – Харьков, 1925.

198. Рибалка І.К. Історія України . Дорадянський період. – К.,1991.

199. Рибалка І.К. Довгопол В.М. Історія Української РСР. Епоха соціалізму. – К., 1992.

200. Пичета В.Й. Козацкое гос-во на Украине (17-18 в.в.) М.., 1945.

201. Ривлин А. Первые законодательные акты о советском суде на Украине // Сов. Гос. И право, 1949, №11.

202. Ричка В.М. Про адміністративно-територіальний устрій давньоруських земель ХІ по ХІІ ст. // УЇЖ, 1983, №12. – С. 94-100.

203. Рыбаков Б.А. Киевская русь и русскме княжества. М., 1982.

204. Рогов В.А. Государственный строй Древней Руси. – М., 1984.

205. Рогожин А.И. Очерки истории соц. Законности УССР в период иностранной военной интервенции и гражданские войны. – Харьков., 1963.

206. Рогожин А.И. Правохранительные органы УССР в первые годы Советской власти ., 1981.

207. Рогожин А.И. Зайцев Л.А. Местные советы Украины в годы Отечественной Войны. Сов. Гос. И право. 1985.

208. Рогожин А.И. Ярмыш А.Н. Государство и право России в период становления и развития абсолютизма (2 половина 17 конец 18 в.в.) – К., 1989.

209. Романчик О. Ультиматумю – К., 1990.

210. Сафронова И.П. Гос-во и право России в рериод от февраля до октября 1917. – Харьков, 1965.

211. Свердлов М.Б. От закона русского к русской правде. – М.,1988.

212. Святоцький О.Д. Радянська адвокатура. – К., 1990.

213. Сергійчук В. Доля української нац. Символіки . – К., 1990.

214. Сергеевич В. Лекции и исследования по древней истории русского права, 6-е вид. – П.,1910.

215. Свидельников С.М. Аграрная реформа Столыпина. – М.,1973.

216. Скрипилев Е.А. Вероссийское учред. Собрание.. М., 1982.

217. Слабченко М. Опыты по истории права Малороссии 17-18 вв. – Одесса.

218. Слабченко М. Центральные учреждения Украины 17-18 вв. – Одесса.

219. Слабченко М. Судівництво на Україні 17-18 вв. Ст. – Харків, 1919.

220. Слабченко М. Малорусский полк в административном отношении. Историко-юридический очерк. – Одесса, 1909.

221. Смолій В.А., Гуржій О.І. становлення українськой державності. // УЇЖ, 1990, №10. – С. 10-20.

222. Советское гражданское право. Учебник под ред. С. Вильянского. – М., 1940.

223. Советская историко-правовая наука. Очерки становления и развития . – М., 1978.

224. Советское право в период великой отечественной войны. В 2-х частях. – 1978.

225. Созданме основ общественного законодательства.. – М., 1972.

226. Сейм Карпатської України. – Львів, 1991.

227. Соколов Б. Радянське державне право. – К.,1941.

228. Соколов Б. Суспільний устрій УРСР. – К., 1938.

229. Софроненко К.А. Общественно-политический строй Галицко-Волынской Руси 11-18 вв. М., 1955.

230. Софроненко К.А. Малороссийский приказ Русского гос-ва второй половины 17 – начала 18 вв. – М., 1960.

231. Софроненко К.А. Аграрное законодательство в России. – М., 1981.

232. Спирин Л.М. Россия 1917 р. – М., 1987.

233. Старцев В.И. Внутренняя политика временного правительства. – М., 1980.

234. Старцев В.И. Крах керенщины. – Х., 1982.

235. Стахів М. Україна в добі Директорії УНР. – Скрентон, 1963.

236. Стахів. М. Гетьманський режим в 1918 р. і його праводержавні якості.. 1950.

237. Степанков. В.С. Українська козацька республіка в середині 17 ст. і особливості політ. Устрою та соціально-економічних відносин. – Хмельницький, 1990.

238. Стерчо П. Карпато-українська держава. – Львів, 1994.

239. Страницы истории советского общества. Факты, проблемы, люди. – М.,1989.

240. Судебник Казимира (1648) . – Вильнюс. 1967.

241. Сусло Д.С. Історія суду Радянської України (1917-1967). К., 1968.

242. Сурилов А.В. Общественно-политический строй и право великого княжества литовского – Кишинёв.1961.

243. Суршов О., Чорнозуб П. Міські комітети оборони – місцеві органи влади в роки ВВВ.// Рад. Право.

244. Таранов. А.П. Історія Конституції УРСР. – К., 1957.

245. Ткач А.П. Право України . – Хмельницький. 1992.

246. Ткач А.П. Історія кодифікації укр. Права України до революц.. – К., 1968.

247. Ткач А.П. Складання української державності в період народно визвольної війни 1648-1654 р.р. // Наук, записки Київ, ун-ту. Т-13. Вил 17.

248. Ткач А.П. Причини ліквідації української автономії в складі Росс. Імперії. // проблеми правознавства. Вил 4. – К., 1966.

249. Теличенко Й. Очерк истории малороссийского права до введения Свода законов. – К., 1888.

250. Теплицький В.Н. Реформа 1861 рокуі аграрні відносини на Україні. – К., 1959.

251. Галицька Соціалістична радянська партія (1920). – Львів 1970.

252. Тищик Б.Й. Вівчаренко О.А. Західноукраїнська Народна Республіка. 1918-1923 р. р. Коломія 1993.

253. Тищик Б.Й. УНР. – Коломія, 1994.

254. Тихомиров М.Н. Исследование русской правды. – М., 1991.

255. Тихомиров М.Н. Древнерусские города. –М., 1956.

256. Толочко П.П. Древняя русь . Очерки соц-полит истории. – К., 1987.

257. Толочко А.П. Князь в древней Руси : власть, собственность, идеология. К., 1992.

258. Торжество історичної справедливості: . – Львів, 1968.

259. Третий литовский статут 1588 года . Вильнюс 1989.

260. Тхор В. Про органи управління в містах України другої половини 17-18 ст. // УЇЖ, 1975 №2.

261. Універсали ЦР. // УЇЖ 1987, №9 С. 18-23.

262. Усенко І.Б. Первая кодификация законодательства Сов .Укр. – К., 1989.

263. Усенко Б. Позасудова репресія. Як це починалося. // Комуніст України.,Ю 1990 , №2, С.43-53.

264. Усенко І.Б. України в роки НЕПУ: доля курсу на революційну законність – Харків, 1995.

265. Фалькевич Й.В. Житловский Н. Административный кодекс УССР. - Харьков, 1929.

266. Фалькевич Й. Радянский державний устрій. - Харків, 1929.

267. Фукс С.Л. Радянська держава і право в період іноземної воєнної інтервенції та громадянської війни (1918 – 1920). – Харків, 1960.

268. Харитонов В.Л. Лютнева буржуазно-демократична революція 1917р. на Україні // УЇЖ, 1987, №2, С.18-27.

269. Хачатуров Р.Л. Становление права (на материалах Киевской Руси) – Тбилиси, 1988.

270. Христюк П. Замітки і матеріали до історії Української революції 1917-1920 р.р. Відень, 1921-1922. Вил. 1.

271. Черкаський І.Ю. Судові реформи гр. К.Г.. Розумовського. – К., 1914. ЗОЇ. Черкаський І. Громадський (копний) на Україні- Русі 17-18 ст. //Праці комісії іторії укр. Права. УАН.1928.

272. Черкасова Н.В. Формирование и розвитие адвокатуры в России 60 80 –е годы 19 века. – М,. 1987.

273. Чернецкий. История Литовского стаута . // Киев Университет, известия, 1867,№1-12.

274. Чотири Універсала. – К., 1990.

275. Чехович В.А. Победа Великого Октября и становление государственного союза советских республик (1917-1922 р.р.). – К.,1986.

276. Чехович В.А. Проблеми національно-державного будівництва України в роки НЕПУ. – Харків.

277. Чубатий М. До історій адвокатури на Україні. – Львів, 1934.

278. Чубатий М. Основи державного устрою Західноукраїнськоі республіки . Львів 1920.

279. Шабульдо Ф.М. Земли Юго-Западной Руси в состае великого княжества литовского. К., 1987.

280. Шаговая Ю.І. Україна 20-50 років: Сторінки ненаписаної історії К., 1993.

281. Шаговая М. Занепад УНР. – Париж, 1935.

282. Шевчук В. Козацька держава. – К., 1995.

283. Шелухін С. Історико-правничі підстави української держави. Вінніпеп, 1929.

284. Штамм С.И. Управление народным образованием в СССР (1917 – 1936). Историко-правовые ииследования. – М., 1985.

285. Щапов Я.Н. Государство и церковь Древней Руси 10-13ст. –М.,1989.

286. Щербина П.Ф. Судебная Реформа 1864 г. На правобережной Украине. – Львов, 1974.

287. Юридична наука та освіта України. – К., 1992.

288. Юрченко О. Українсько-російські стосунки після 1917 р. в правовому аспекті. – Мюнхен. 1971.

289. Юшков С.В. Очерки по истории феодализма в Киевской Руси. – М., 1940.

290. Юшков С.В. Общественно-политический строй и право Киевского гос-ва. М., 1949.

291. Юшков С.В. Русская правда её происхождение, источники и значение. – М.,1950.

292. Ющик О. Реформування законодавчого процесу : проблеми і перспективи // Віче 1995., №2.

293. Яворницький Д.І. Історія запорізьких Козаків. – Львів, 1990-1992.

294. Яковлів А. Українсько-московські договори в 17-18 ст. – Варшава. 1934.

295. Яковлів А. Український кодекс 1743 року „ Права по которым судятся малороссийский народ». – Мюнхен, 1949.

296. Яковлів А. Статті Богдана Хмельницького. Перший договір між Україною і Росією 21 березня 1854 р. / Пам’ятники України, 1991, №2.

297. Яковлів А. Основи Конституції УНР. – Париж, 1935 (народна газета, 1991, №16.)

298. Яковенко Д.Г. Высшие органы гос. Власти Укр. СССР. В условиях социализма. 1972.

299. Якубовская С.И. Развитие СССР. Как союзного го-ва. (1922-1936 г.г.) М., 1972.

300. Якушик В.М. Проблемы революционно-демократического гос-ва. К., 1991.

301. Яневський Д.Б. Украънська Центральна Рада – перші кроки до новітньої національної державності (Березень-листопад) К., 1991.

302. Ярмыш А.Н. А.Н. Наблюдать неоступно.- К., 1990.

303. Ярмыш А.Н. Судебные органы царской России в период империализма (1900-1917) Учебное пособие. – К.,1990.

304. Мироненко О.М. Римаренко 10. 1., Усенко І.Б. Чехович В.А. Українське державотворення: невитребуваний потенціал: Словник-довідник. – К.,1997.

305. Тацій

Контрольні питання на залік

  1. Предмет, метод та періодизація Історії права України.

  2. Становлення феодального права в Україні.

  3. Характеристика звичаєвого права Київської Русі.

  4. Політичні та торговельні угоди князів Київської Русі та їх значення для становлення давньоруського права.

  5. Устави, уроки та грамоти князів Київської Русі.

  6. Загальні та місцеві церковні статути Київської Русі.

  7. Характеристика збірників візантійського права Київської Русі.

  8. Звичаєве право Литовсько-Руської держави.

  9. Міжнародні політичні та господарські договори Литовсько-руської держави.

  10. Привілейні грамоти Литовсько-Руської держави.

  11. Уставні земські грамоти Литовсько-Руської держави.

  12. Збірники магдебурзького права Литовсько-Руської доби.

  13. Офіційні збірники законів Литовсько-Руської держави та їх загальна характеристика.

  14. Козацьке звичаєве право Запорізької Січі.

  15. Українське звичаєве право Гетьманської України.

  16. Гетьмансько-королівські угоди та їх загальний зміст.

  17. Гетьмансько-царські договори та їх загальний зміст.

  18. Акти гетьманської автономної влади Гетьманської України.

  19. Постанови Генеральної канцелярії Гетьманської України.

  20. Чинні королівські та сеймові постанови Гетьманської України.

  21. Збірники Магдебурзького права Гетьманської України.

  22. Чинні царські та сенатські укази Гетьманської України.

  23. Чинні царські маніфести, статути та установи Гетьманської України.

  24. Джерела права Процесу карного приказного 1734 р.

  25. Джерела права Прав, за якими судиться малоросійський народ 1743 р.

  26. Джерела права Суду і розправи в правах малоросійських 1750 р.

  27. Джерела права Книги Статут та інших прав малоросійських 1764 р.

  28. Джерела права Зібрання малоросійських прав 1807 р.

  29. Джерела прала Екстракту із указів, інструкцій та установ… Сенату 1786 р.

  30. Джерела права Зводу місцевих законів західних губерній 1837 р.

  31. Первинні і похідні форми набуття права власності в Гетьманській Україні.

  32. Інститут володіння в Гетьманській Україні: поняття і види, виникнення та припинення.

  33. Права на чужі речі в Гетьманській Україні: поняття і види, виникнення та припинення.

  34. Види зобов’язань в цивільному праві Гетьманської України.

  35. Договір застави в цивільному праві Гетьманської України.

  36. Укладення шлюбу та умови його дійсності в Гетьманській Україні.

  37. Види злочинів в кримінальному праві Гетьманської України.

  38. Система покарань в кримінальному праві Гетьманської України.

  39. Особливості козацького судового процесу.

  40. Суб’єкти та об’єкти права власності Литовсько-Руської держави.

  41. Види договорів по праву зобов’язань Литовсько-Руської держави.

  42. Сімейно-шлюбне право Литовсько-Руської держави.

  43. Порядок спадкування по заповіту і по закону в Литовсько-Руській державі.

  44. Публічні та приватні види злочинів в кримінальному праві Литовсько-Руської держави.

  45. Публічні та приватні покарання в кримінальному праві Литовсько-Руської держави.

  46. Види додаткових покарань в українському кримінальному праві XVI – XVIII ст.ст.

  47. Копне судочинство в українському праві XVI – XVIII ст.ст.

  48. Статутне судочинство в українському праві XVI – XVIII ст.ст.

  49. Інквізиційне судочинство (скрутинія) в українському праві XVI – XVIII ст.ст.

  50. Поняття рухомого і нерухомого майна в цивільному праві Київської Русі.

  51. Поняття позики в цивільному праві Київської Русі.

  52. Форми заключення шлюбу та причини його розірвання в родинному праві Київської Русі.

  53. Інститут опіки в родинному праві Київської Русі.

  54. Порядок спадкування майна по закону (звичаю) в родинному праві Київської Русі.

  55. Поняття "обіди" в матеріальному праві Київської Русі.

  56. Поняття "вири", "дикої вири", "потоку і розграблення" в кримінальному праві Київської Русі.

  57. Поняття приватного і публічного процесу в судочинстві Київської Русі.

  58. Стадії судового слідства – "розправи" в судочинстві Київської Русі.

  59. Види доказів в судовому процесі Київської Русі.

  60. Поняття "зводу" та "гоніння слідом" в процесуальному праві Київської Русі.

Питання на іспит

  1. Предмет курсу, методологія та періодизація історії права України.

  2. Історіографія історії права України.

  3. Джерела та основні риси права рабовласницьких держав на території України VII ст. до н.е. – IV ст. н.е.

  4. Джерела права Київської Русі IX – XIV ст.ст.

  5. Джерела права Литовсько-Руської держави XIV – XVI ст.ст.

  6. Джерела права Гетьманської України др. пол. XVII – XVIII ст.ст.

  7. Джерела права та законодавство України в складі Речі Посполитої др. пол. XVI – XVIII ст.ст.

  8. Джерела права Галичини в складі Королівства Польського др. пол. XIV – др. пол. XVI ст.ст.

  9. Джерела права України в складі Російської імперії кін. XVIII – поч. XX ст.ст.

  10. Джерела права Східної Галичини, Північної Буковини і Закарпаття в складі Австро-Угорської монархії др. пол. XVIII – поч. XX ст.ст.

  11. Джерела Магдебурського права в містах України XIV – XIX ст.ст.

  12. Джерела права та законодавство Української Народної Республіки.

  13. Джерела та основні риси права Української держави (Гетьманат П. Скоропадського).

  14. Джерела права та зміни в законодавстві Директорії УНР.

  15. Джерела та основні риси права Західноукраїнської Народної Республіки.

  16. Джерела права Радянської України 1917-1922 р.р.

  17. Джерела права УРСР в складі СРСР 1922-1991 р.р.

  18. Джерела та основні риси права Запорізької Січі XVI – XVIII ст.ст.

  19. Кодифікація права у Великому князівстві Литовському др. пол. XV – пер. пол. XVI ст.ст, її причини та наслідки.

  20. Кодифікація права в Україні в пер. пол. XVIII ст., її причини та наслідки.

  21. Кодифікація права в Україні в др. пол. XVIII ст., її причини та наслідки.

  22. Кодифікація права в Україні в пер. пол. XIX ст., її причини та наслідки.

  23. Кодифікація загальнодержавного права в Російській імперії др. чверті XIX ст., її причини та наслідки.

  24. Кодифікація загальнодержавного права в Російській імперії др. пол. XIX – поч. XX ст.ст., її причини та наслідки.

  25. Кодифікація права в Східній Галичині, Буковині та Закарпатті в складі Австрійської монархії др. пол. XVIII – пер. пол. XIX ст.ст., її причини та наслідки.

  26. Перша кодифікація радянського законодавства в Україні 1922-1929 р.р., її причини та наслідки.

  27. Друга кодифікація радянського законодавства в Україні 50-80-х р.р. XX ст., її причини та особливості.

  28. Кодифікація і розвиток земельного права в 50-80-х р.р. XX ст.

  29. Кодифікація і розвиток колгоспного права в 50-80-х р.р. XX ст.

  30. Кодифікація і розвиток цивільного права в 50-80-х р.р. XX ст.

  31. Кодифікація і розвиток законодавства про шлюб і сім’ю в 50-80-х р.р. XX ст.

  32. Кодифікація і розвиток законодавства про цивільне судочинство в 50-80-х р.р. XX ст.

  33. Кодифікація і розвиток кримінального права в 50-80-х р.р. XX ст.

  34. Кодифікація і розвиток кримінально-процесуального законодавства в 50-80-х р.р. XX ст.

  35. Кодифікація і розвиток законодавства про працю в 50-80-х р.р. XX ст.

  36. Основні риси цивільного права Княжої доби IX – XIV ст.ст.

  37. Загальні риси карного, кримінального права Княжої доби IX – XIV ст.ст.

  38. Характерні риси та особливості судового процесу Княжої доби IX – XIV ст.ст.

  39. Основні риси цивільного права Литовсько-Руської доби XIV – XVI ст.ст.

  40. Становлення українського кримінального права в Литовсько-Руську добу XIV – XVI ст.ст.

  41. Характеристика судочинства Литовсько-Руської доби XIV – XVI ст.ст.

  42. Основні риси цивільного права Гетьманської України др. пол. XVII – XVIII ст.ст.

  43. Основні риси кримінального (карного) права Гетьманської України др. пол. XVII – XVIII ст.ст.

  44. Характер та особливості судового процесу Гетьманської України др. пол. XVII – XVIII ст.ст.

  45. Сервітутне право Гетьманської України; його поняття та види.

  46. Особливості судочинства в українських копних судах XV – XVIII ст.ст.

  47. Особливості інквізиційного, карного судочинства (скрутинія) в Україні XV – XVIII ст.ст.

  48. Поняття власності в цивільному праві Російської імперії др. пол. XIX – поч. XX ст.ст.

  49. Поняття зобов’язань в цивільному праві Російської імперії др. пол. XIX – поч. XX ст.ст.

  50. Сімейно-шлюбне та спадкове право Російської імперії др. пол. XIX – поч. XX ст.ст.

  51. Кримінальне право Російської імперії др. пол. XIX – поч. XX ст.ст.

  52. Пореформенний судовий процес в Російській імперії др. пол. XIX – поч. XX ст.ст.

  53. Зміни в цивільному та кримінальному законодавстві Російської імперії в період Першої Світової війни (1914-1918р.р.).

  54. Поняття власності та зобов’язань в цивільному праві Австрійської монархії кін. XVIII – поч. XX ст.ст.

  55. Сімейно-шлюбне та спадкове право Австрійської монархії кін. XVIII – поч. XX ст.ст.

  56. Кримінальне та кримінально-процесуальне право Австрійської монархії кін. XVIII – поч. XX ст.ст.

  57. Становлення основ цивільного права Радянської України 1917-1922 р.р.

  58. Становлення основ сімейного права Радянської України 1917-1922 р.р.

  59. Становлення основ земельного та колгоспного права Радянської України 1917-1922 р.р.

  60. Становлення основ трудового права Радянської України 1917-1922 р.р.

  61. Становлення основ кримінального права 1917-1922 р.р.

  62. Становлення основ цивільно-процесуального та кримінально-процесуального права 1917-1922 р.р.

  63. Розвиток цивільного права УРСР 1929 – червень 1941 р.р.

  64. Розвиток кримінального права УРСР 1929 – червень 1941 р.р.

  65. Розвиток трудового права УРСР 1929 – червень 1941 р.р.

  66. Розвиток сімейно-шлюбного та спадкового права УРСР 1929 – червень 1941 р.р.

  67. Зміни в цивільному праві УРСР в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 р.р.

  68. Зміни в сімейному праві УРСР в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 р.р.

  69. Зміни в трудовому праві УРСР в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 р.р.

  70. Зміни в кримінальному та кримінально-процесуальному праві УРСР в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 р.р.

  71. Руська Правда, її структура, загальний зміст та історичне значення.

  72. Судебник Казиміра 1468 року, його структура, загальний зміст та історичне значення.

  73. Устава на волоки 1557 року, причини її прийняття, структура та загальний зміст.

  74. Статут Великого князівства Литовського 1588 року, його структура, загальний зміст та історичне значення.

  75. Інструкція судам 1730 року, її загальний зміст та значення.

  76. Права цивільні магдебурські – їх структура та загальний зміст.

  77. Процес Короткий Приказний 1734 р., його структура та загальний зміст.

  78. Права по яким судиться малоросійський народ 1743 р., їх структура та загальний зміст.

  79. Суд і росправа в правах малоросійських 1750 р., його структура та загальний зміст.

  80. Зібрання малоросійських прав 1807 р., їх структура та загальний зміст.

  81. Звід законів західних губерній 1837р., його структура та загальний зміст.

  82. Цивільний кодекс УСРР 1922 р., його структура та загальний зміст.

  83. Земельний кодекс УСРР 1922 р., його структура та загальний зміст.

  84. Кодекс законів про працю УСРР 1922 р., його структура та загальний зміст.

  85. Кодекс про народну освіту УСРР 1922 р., його структура та загальний зміст.

  86. Кримінальний кодекс УСРР 1922 р., його структура та загальний зміст.

  87. Кримінально-процесуальний кодекс УСРР 1922 р., його структура та загальний зміст.

  88. Адміністративний кодекс УСРР 1927 р., його структура та загальний зміст.

  89. Кодекс законів про сім’ю, опіку, шлюб та акти громадського стану УСРР 1926 р., його структура та зміст.

  90. Виправно-трудовий кодекс УСРР 1925 р., його структура та зміст.

  91. Примірні статути сільськогосподарської артілі СРСР 1930, 1935 років, їх загальний зміст та характерні відмінності.

  92. Цивільно-процесуальний кодекс УСРР 1924 р., його структура та загальний зміст.

  93. Звід законів Російської імперії редакції 1842 року, його структура та загальний зміст.

  94. Уложення про покарання кримінальні та виправні 1845 р., його структура та загальний зміст.

  95. Статут про покарання, що накладаються мировими суддями 1865 р., його структура та загальний зміст.

  96. Статут цивільного судочинства 1864 р., його структура та загальний зміст.

  97. Статут кримінального судочинства 1864 р., його структура та загальний зміст.

  98. Загальне цивільне уложення для спадкових земель Австрійської монархії 1811 р., його структура та загальний зміст.

  99. Кримінальне уложення Терезії 1768 р., і Кримінальне уложення Йосипа; їх загальний зміст та характерні відмінності.

  100. Кримінальне уложення Російської імперії 1903 р., його структура та загальний зміст.

  101. Земельний закон, затверджений Українською Центральною Радою (18 січня 1918 р.), його зміст та значення.

  102. Указ “Про доповнення деяких постанов діючих законів, які стосуються селянського землеволодіння і землекористування “ 9 листопада 1906 року, його зміст та значення.

  103. Книга Статут та інші права Малоросійські 1764 р., її структура та загальний зміст.

  104. Екстракт малоросійських прав 1767 р. та Екстракт із указів, інституцій та установ 1786 р., їх загальний зміст та характерні відмінності.

  105. Кримінальний кодекс УРСР 1960 р., його структура та загальний зміст.