Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аналитико-прогнозюю. забезп_управл / АПЗУ_робоча_програма_2014-2015.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
416.26 Кб
Скачать

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Курс «Аналітико-прогностичне забезпечення управління» призначено для навчання студентів спеціальності 8.020105 «Документознавство та інформаційна діяльність» у ІІІ семестрі, входить до циклу дисциплін теоретичної підготовки. Курс тісно пов’язаний із навчальними дисциплінами «Інформаційне забезпеченням управління», «Науково-дослідна робота», «Аналітичні дослідження», «Інформаційно-аналітична діяльність» тощо.

Світовий та вітчизняний досвід практичної діяльності підтверджують визначальну роль інформації. Ефективна діяльність кожного господарюючого суб’єкта пов’язана з прийняттям та виконанням оптимальних управлінських рішень. Підставою для цього є відповідна за якістю інформація. Збирання, обробка та подання її у потрібному вигляді для прийняття управлінських рішень вимагає розробки аналітико-прогностичного забезпечення управління. Аналітико-прогностичне забезпечення діяльності підприємств є основою процесів визначення та прийняття управлінських рішень.

Метоюкурсу є вивчення методологічних та практичних аспектів аналітико-прогностичного забезпечення управлінських рішень як передумови ефективного управління досягненням визначених цілей і результатів діяльності підприємства.

Основними завданнямикурсу є:

- вивчення теоретичних і практичних положень щодо використання результатів математичного аналізу для обґрунтування управлінського процесу, розробки і прийняття управлінських рішень;

- ознайомлення з інформаційно-аналітичними системами для підготовки інформаційного та аналітичного забезпечення процесу управління;

- вивчення теорії прогнозування, методи прогнозування та його верифікації;

- обґрунтувати вибір альтернативних методик та адаптивних математичних моделей для оцінки і прогнозування результативних показників діяльності підприємства;

- ознайомлення з методами оцінювання параметрів трендових моделей.

До змісту навчальної програми курсу «Аналітико-прогностичне забезпечення управління» входить п’ять тем. Методика вивчення курсу для студентів спеціальності «Документознавство та інформаційна спеціальність» ґрунтується на єдності лекційних, семінарських, лабораторних та практичних занять, які передбачають вивчення теоретичного матеріалу, вирішення практичних ситуацій.

Підготовка до семінарських занять вимагає від студентів систематичного опрацювання лекційного матеріалу та рекомендованої літератури; підготування виступів, доповідей згідно з питаннями плану семінару; написання рефератів тощо.

Проведенню лабораторних та практичних занять може передувати експрес-опитування теоретичних знань з відповідної теми.

Зміст лабораторних та практичних завдань моделює ситуації (наближені до реальних обставин) з проблем аналітико-прогностичної діяльності, що дозволяє індивідуалізувати роботу студентів і вимагає прийняття оптимального рішення тощо.

Виконання лабораторних та практичних завдань індивідуально чи у групах сприяє розвиткові у студентів багатьох важливих професійних навичок. Це, насамперед, аналітична обробка первинної статистичної інформації.

Семінарські та лабораторні заняття з курсу «Аналітико-прогностичне забезпечення управління» забезпечують закріплення теоретичних знань, опанування аналітичними та прогностичними навичками в управлінській діяльності, сприяють розвитку у студентів здатності до самонавчання та самовдосконалення.