Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_rimskomu_pravu.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
318.46 Кб
Скачать

Модуль індивідуальної роботи викладача з студентом

1. Консультація викладача з питань підготовки до семінарських занять, завдань до самостійної роботи за змістом тем модуля ІІ.

2. Індивідуально співбесіда за програмовим змістом модуля з метою підвищення рейтингу успішності студента.

Контрольно-оцінювальний модуль

Максимальна кількість балів за другий модуль складає – 40 балів.

Рейтинг успішності студента за вивчення першого модуля – це сума балів за змістовий практичний модуль (семінарські заняття), модуль самостійної роботи, модуль індивідуальної роботи з викладачем, тестовий модульний контроль (за мінусом – штрафні бали).

Модуль ІІІ – розділ 3

Зобов’язальне право

Програмовий зміст

Тема 10. Загальне вчення про зобов'язання

Поняття зобов'язання та його роль у цивільному обороті. Зміст зо­бов'язання. Підстави виникнення зобов'язань. Юридичні факти. По­няття і види правочинів. Класифікація зобов'язань.

Сторони в зобов'язанні. Заміна осіб у зобов'язанні. Перехід зо­бов'язання за спадкоємством. Цесія. Перевід боргу. Зобов'язання з кількома кредиторами або боржниками.

Виконання зобов'язання. Заміна виконання. Виконання належному кредитору і належним боржником. Час виконання. Місце виконання. Спосіб виконання.

Наслідки невиконання зобов'язання. Особиста і майнова відпо­відальність боржника. Умови відповідальності: вина, шкода. Від­повідальність за прострочку. Збитки. Види збитків. Звільнення борж­ника від відповідальності. Випадок і непереборна сила (Casus vis major).

Припинення зобов'язань. Оновлення зобов'язання (новація). Залік (компенсація). Неможливість виконання зобов'язання.

Тема 11. Договори. Загальні положення

Поняття договору. Контракти і пакти. Еволюція договірного права. Службова роль римського договірного права. Договори односторонні, двосторонні і синалагматичні. Предмет договору. Кауза. Воля і волеви­явлення. Укладення договору. Оферта і акцепт. Випадки представниц­тва. Умови і строки.

Умови дійсності договору (правочину). Договори протизаконні і такі, що суперечать "добрим нравам". Пороки волі. Насильство, погро­за, обман, помилка.

Форма договору. Можливість виконання.

Забезпечення договорів (зобов'язань). Цілі і засоби забезпечення. Правові форми забезпечення: задаток (аrrа), неустойка (stipulatio, роеnа), поручительство, застава.

Тема 12. Окремі види договорів

Окремі групи договорів: вербальні договори, літеральні договори, реальні договори, консенсуальні договори, безіменні договори.

Вербальні договори. Стипуляція. Порядок укладення і зміст. Фор­мальність і абстрактність стипуляції. Односторонність стипуляційного зобов'язання. Розвиток у формі стипуляційних відносин поруки.

Літеральні договори. Види літеральних договорів.

Реальні договори. Позика і позичка. Mutuum й commodatura. Відмінність між цими договорами. Договір схову (depositum), його види. Характер зобов'язань за договором позички і схову. Закладний договір (pignus).

Консенсуальні договори. Купівля-продаж (emptio-venditio). Історичний розвиток. Права і обов'язки сторін. Момент переходу права власності і момент переходу ризику. Відповідальність продавця за недоліки речі. Евікція.

Договір майнового найму (locatio-conductio) та його види. Договір найму речей (locatio-conductio renim). Права і обов'язки сторін. Ка­бальний характер цього договору. Права наймача у разі переходу права власності на найняту річ до іншої особи. Піднайом. Припинення дого­вору найму речей. Найом послуг (locatio-conductio operarum). Ставлен­ня рабовласницького суспільства до найманої праці. Безправне стано­вище наймита.

Договір підряду (locatio-conductio opens). Права і обов'язки сторін. Несення ризику випадкової загибелі предмету підряду.

Договір доручення (mandatum). Зміст. Особливості правовідносин за договором доручення. Випадки допустимості виконання договору доручення через субститутів і принципи відповідальності мандатарія за дії субститутів. Припинення договору доручення.

Договір товариства (societas). Походження цього договору. Види товариства. Права і обов'язки товаришів стосовно один одного і сто­совно третіх осіб. Внески. Участь у прибутках і збитках. Припинення договору товариства.

Безіменні контракти. Їх характеристика. Типи безіменних кон­трактів.

Види пактів. Пакти "голі" і пакти "одягнені". Пакти приєднань. Преторські пакти. Імператорські пакти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]