Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_rimskomu_pravu.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
318.46 Кб
Скачать

Загальна частина

Програмовий зміст

Тема 1. Предмет та система римського приватного права

Поняття римського приватного права. Відмінність приватного права від публічного.

Основні системи римського приватного права. Цивільне право і право народів. Зміст права народів (jus gentium). Взаємний вплив цивільного права і права народів. Процес поступового зближення і злиття цих систем.

Роль і значення римського приватного права для розвитку сучасно­го цивільного права. Його вплив на становлення цивільного законодав­ства сучасних правових систем. Вплив римського приватного права на науку цивільного права. Римське приватне право і сучасна юриспру­денція.

Література по римському приватному праву.

Тема 2. Джерела римського права. Кодифікація Юстініана

Поняття та склад джерел римського приватного права на початок І ст. н.е.

Право цивільне і право преторське. Римські магістрати і значення їх едиктів для вироблення нової системи права. Процес взаємодії права цивільного і права преторського. Кодифікація едиктів.

Діяльність юристів. Форми їх діяльності. Значення римської юрис­пруденції для формування і розвитку права.

Римські юристи на службі в імператорів. Види літературних творів римських юристів. Сабіньянська і прокульянська школи юристів. Зане­пад римської юриспруденції. Закон про цитування.

Джерела пізнання римського приватного права. Археологія. Нумізматика. Папірусологія. Літературні пам'ятки. Інші історичні пам'ятки.

Кодифікація Юстініана: соціально-економічні передумови кодифікації законодавства в епоху Юстініана. Поняття кодифікації. Завдання і процес ко­дифікаційних робіт. Склад кодифікаційної комісії.

corpus juris civilis. Корпус юріс цивіліс - Звід цивільних законів. Складові частини Корпусу. Дігести або Пандекти. Поняття, зміст і система. Цитування Дігест. Поняття пандектної системи.

Кодекс. Поняття Кодексу, його зміст та система.

Інституції. Поняття Інституцій. Інституції Гая. Інституції Юстініана. Зміст Інституцій та їх система. Поняття інституційної сис­теми.

Новели. Поняття та зміст.

Література про кодифікацію Юстініана.

Тема 3. Здійснення та захист цивільних прав

Поняття здійснення цивільних прав. Межі здійснення цивільних прав.

Форми захисту цивільних прав. Самоуправство. Державний захист прав. Виникнення державного суду. Поняття і види судових процесів.

Легісакційний процес, формулярний процес. Поняття формули та її складові. Роль претора у формулярному процесі та його вплив на роз­виток приватного права. Соціально-економічні передумови виникнення екстраординарного процесу. Поняття та зміст екстраординарного про­цесу.

Постанови суду та їх оскарження.

Поняття та види позовів.

Особливі засоби преторського захисту цивільних прав. Введення у володіння. Реституція. Преторські інтердикти.

Поняття позовної давності. Поняття законних строків. Відмінність позовної давності від законних строків. Початок перебігу позовної давності. Перерва перебігу позовної давності та її підстави. Призупи­нення перебігу позовної давності.

Наслідки спливу позовної давності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]