Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Krok-1 / Крок1-2003

.pdf
Скачиваний:
104
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
291.02 Кб
Скачать

37 За даними бактеріоскопії мазку з уретри у хворого виявлено гонорею. Враховуючи, що препаратами вибору для лікування гонореї є фторхінолони, хворому необхідно призначити:

A.Фторурацил

B.Цефазолін

C.Фуразолідон

D. Ципрофлоксацин

E.Уросульфан

38 Хворому з метою відновлення дихання при отруєнні чадним газом було введено аналептичний засіб рефлекторного типу дії з групи Н-холіноміметиків. Який засіб було призначено хворому?

A.Пентамін

B.Атропіну сульфат

C.Адреналіну гідрохлорид

D.Мезатон

E. Лобеліну гідрохлорид

39 Молода людина під час активного підтягування на перекладині відчула різкий біль у спині. Об'єктивно: біль при спробах руху верхньою кінцівкою, обмеження функцій приведення та пронації. Розтягнення якого м’яза, найбільш імовірно, відбулося?

A.М. romboideus major

B.М. trapezius

C. М. latissimus dorsi

D.М. levator scapulae

E.М. subscapularis

40 З метою серологічної діагностики коклюшу поставлена розгорнута реакція з коклюшним та паракоклюшним діагностикумами. На дні пробірок, до яких було внесено діагностикум з Bordetella parapertussis, утворився зернистий осад. Які антитіла виявила ця реакція?

A.Бактеріолізини

B.Антитоксини

C.Опсоніни

D. Аглютиніни

E.Преципітини

41 При тиреотоксикозі підвищується продукція тиреоїдних гормонів Т3 та Т4, розвивається схуднення, тахікардія, психічне збудження та інше. Як саме впливають тиреоїдні гормони на енергетичний обмін в мітохондріях клітин?

A.Активують окисне фосфорилювання.

B. Роз`єднують окислення та окисне фосфорилювання

C.Блокують субстратне фосфорилювання

D.Блокують дихальний ланцюг

E.Активують субстратне фосфорилювання

42 У комплексному лікуванні гіпертонічної хвороби хворому був призначений сечогінний препарат. Через кілька днів АТ знизився, але виникли ознаки гіпокаліємії. Який препарат міг викликати таке ускладнення?

A.Еналаприл

B.Спіронолактон

C. Фуросемід

D.Клофелін

E.Тріамтерен

43 Хворий 45 років госпіталізований до хірургічного відділення зі скаргами на раптовий гострий біль в надчеревній ділянці. Після обстеження встановлено діагноз: перфоративна (проривна) виразка задньої стінки шлунка. Куди вилився вміст шлунка в момент перфорації?

A.В правий брижовий синус

B. В сальникову сумку

C.В лівий брижовий синус

D.В передшлункову сумку

E.В печінкову сумку

44 В медико-генетичну консультацію звернулась жінка з приводу ризику захворювання на гемофілію у свого сина. Її чоловік страждає на дане

захворювання з народження. Жінка та її батьки здорові стосовно гемофілії. Яка вірогідність появи хвороби у хлопчика в даній сім'ї?

A. Усі хлопчики будуть здорові

B.50% хлопчиків будуть хворими

C.75% хлопчиків будуть хворими

D.Всі хлопчики будуть хворі

E.25% хлопчиків будуть хворими

45 При розтині тіла жінки 40 років, яка страждала ревматоїдним артритом, знайдено збільшену щільну селезінку. На розрізі її тканина коричневочервоного кольору зі збільшеними фолікулами, які мають вигляд напівпрозорих сірувато-білуватих зерен. Який патологічний процес найбільш вірогідний?

A.Порфірна селезінка

B. Сагова селезінка

C.Масна селезінка

D.Гіаліноз селезінки

E.Глазурна селезінка

46 У хворого відзначається підвищена чутливість шкіри до сонячного світла. Його сеча при тривалому стоянні набуває темно-червоного кольору. Яка найбільш імовірна причина такого стану?

A.Алкаптонурія

B. Порфірія

C.Гемолітична жовтяниця

D.Альбінізм

E.Пелагра

47 Терапія анаприліном позитивно вплинула на динаміку хвороби у жінки 44 років, яка страждає стенокардією. Який головний механізм дії цього препарату?

A.Зниження потреби і збільшення надходження кисню в міокард

B.Зменшення окислювального обміну в міокарді внаслідок блокади ферментів циклу Кребса

C. Блокада β-адренорецепторів і зниження потреби міокарда в кисні

D.Збільшення надходження кисню в міокард

E. Зменшення енергозатрат міокарда внаслідок зниження навантаження

48 В хірургічний кабінет звернулась людина, яку покусав невідомий собака. Широкі рвані рани локалізовані на обличчі. Яку лікувально-профілактичну допомогу потрібно надати для профілактики сказу?

A. Розпочати імунізацію антирабічною вакциною

B.Терміново ввести нормальний гама-глобулін

C.Госпіталізувати хворого і утримувати під наглядом лікаря

D.Призначити комбіновану антибіотикотерапію

E.Терміново ввести вакцину АКДП

49 До приймального відділення доставлений хворий зі скаргами на сухість у роті, світлобоязнь та порушення зору. Шкіра гіперемійована, суха, зіниці розширені, тахікардія. При подальшому обстеженні був встановлений діагноз: отруєння алкалоїдами красавки. Який із лікарських засобів доцільно застосувати?

A.Армін

B.Дипіроксим

C. Прозерин

D.Пілокарпін

E.Діазепам

50 При моделюванні запалення нижньої кінцівки у тварини підвищилася температура тіла, збільшився вміст антитіл та лейкоцитів у крові. Які речовини зумовили розвиток цих загальних реакцій організму при запаленні?

A.Мінералокортикоїди

B. Інтерлейкіни

C.Соматомедини

D.Лейкотриєни

E.Глюкокортикоїди

51 В крові хворого виявлено низький рівень альбумінів і фібриногену. Зниження активності яких органел гепатоцитів печінки найбільш вірогідно обумовлює це явище?

A.Мітохондрій

B.Агранулярної ендоплазматичної сітки

C.Комплексу Гольджі

D.Лізосом

E. Гранулярної ендоплазматичної сітки

52 Під час патронажу лікар виявив у дитини симетричну шорсткість щік, діарею, порушення нервової діяльності. Нестача яких харчових факторів є причиною такого стану?

A.Метіонін, ліпоєва кислота

B.Лізин, аскорбінова кислота

C.Треонін, пантотенова кислота

D. Нікотинова кислота, триптофан

E.Фенілаланін, пангамова кислота

53 Дівчинка 10 років часто хворіє на гострі респіраторні інфекції, після яких спостерігаються множинні точкові крововиливи в місцях тертя одягу. Гіповітаміноз якого вітаміну має місце в дівчинки?

A.В2

B.А

C.В6

D. С

E.В1

54 У хворого з гіпохромною анемією січеться і випадає волосся, відзначається підвищена ламкість нігтів, порушений смак. Який механізм розвитку зазначених симптомів?

A.Дефіцит вітаміну В12

B.Зниження продукції тиреоїдних гормонів

C.Дефіцит вітаміну А

D. Дефіцит залізовмісних ферментів

E.Зниження продукції паратирину

55 Аспірин має протизапальну дію, оскільки пригнічує активність циклооксигенази. Рівень яких біологічно активних речовин буде при цьому знижуватися?

A.Біогенних амінів

B. Простагландинів

C.Йодтиронінів

D.Лейкотриєнів

E.Катехоламінів

56 У чоловіка 60 років після крововиливу в головний мозок настав тривалий сон. Пошкодження яких структур найімовірніше призвело до цього стану?

A.Кори великих півкуль

B. Ретикулярної формації

C.Гіпокампа

D.Чорної субстанції

E.Ядер черепних нервів

57 Клітину лабораторної тварини піддали надмірному рентгенівському опроміненню. У результаті утворились білкові фрагменти в цитоплазмі. Який органоїд клітини візьме участь у їх утилізації?

A.Ендоплазматичний ретикулум

B.Комплекс Гольджі

C.Клітинний центр

D. Лізосоми

E.Рибосоми

58 У чоловіка 52 років діагностовано системний амебіаз з ураженням кишечнику, печінки, легень. Який препарат слід призначити?

A.Тетрациклін

B.Хініофон

C.Хінгамін

D.Ентеросептол

E. Метронідазол

59 До лікаря звернувся хворий зі скаргами на постійну спрагу. Виявлена гіперглікемія, поліурія та підвищений вміст 17-кетостероїдів у сечі. Яке захворювання найбільш імовірне?

A.Глікогеноз I типу

B.Аддісонова хвороба

C.Інсулінозалежний діабет

D. Стероїдний діабет

E.Мікседема

60 У біоптаті бронха хворого, який зловживає палінням, у потовщеній слизовій оболонці виявлено хронічне запалення і трансформацію одношарового війчастого епітелію в багатошаровий плоский епітелій. Який із процесів найбільш імовірний?

A.Лейкоплакія

B.Гіпертрофія епітелію

C.Плоскоклітинний рак

D.Гіперплазія епітелію

E. Метаплазія

61 Пацієнту з гострим інфарктом міокарда внутрішньовенно крапельно введено 1500 мл різних розчинів протягом 8 годин, кисень інтраназально. Смерть настала від набряку легень. Що спричинило набряк легень?

A.Алергічна реакція

B.Зменшення онкотичного тиску за рахунок гемодилюції

C.Нейрогенна реакція

D.Інгаляція кисню

E. Перевантаження лівого шлуночка об'ємом

62 У хворої 43 років на фоні септичного шоку визначається тромбоцитопенія, зменшення фібриногену, поява в крові продуктів деградації фібрину, петехіальні крововиливи. Яка найбільш вірогідна причина цих змін?

A. ДВС-синдром

B. Аутоімунна тромбоцитопенія

C.Геморагічний діатез

D.Екзогенна інтоксикація

E.Порушення виробляння тромбоцитів

63 До лікаря звернулися пацієнти з подібними скаргами: слабкість, болі в кишечнику, розлад ШКТ. Після дослідження фекалій з'ясувалось, що терміновій госпіталізації підлягає один з пацієнтів, у якого були виявлені цисти з чотирма ядрами. Для якого найпростішого характерні такі цисти?

A.Лямблія

B.Балантидій

C.Трихомонада

D. Дизентерійна амеба

E.Кишкова амеба

64 До клініки доставили пацієнта 32 років з масивною крововтратою внаслідок автодорожної травми. Пульс 110 уд/хв., частота дихання - 22 за хв., АТ - 100/60 мм рт.ст. Яка зміна крові із перелічених буде найбільш характерною через 1 годину після крововтрати?

A.Лейкопенія

B.Гіпохромія еритроцитів

C.Еритропенія

D.Гіпопротеїнемія

E. Гіповолемія

65 При диспансерному обстеженні хлопчику 7 років встановлено діагноз - дальтонізм. Батьки здорові, кольоровий зір нормальний. Але у дідуся по материнській лінії така ж аномалія. Який тип успадкування цієї аномалії?

A. Рецесивний, зчеплений зі статтю

B.Аутосомно-домінантний

C.Аутосомно-рецесивний

D.Домінантний, зчеплений зі статтю

E.Неповне домінування

66 Під час мікроскопічного дослідження збільшеного шийного лімфатичного

вузла дівчинки 14 років було знайдено, що тканинна будова вузла порушена, лімфоїдні фолікули відсутні, є ділянки склерозу та вогнища некрозу, клітинний склад вузла поліморфний, присутні лімфоцити, еозинофіли, атипові клітини великих розмірів з багаточасточковими ядрами (клітини БерезовськогоШтернберга) та одноядерні клітини також великих розмірів. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Лімфома Беркітта

B.Грибоподібний мікоз

C.Гострий лімфолейкоз

D. Лімфогранулематоз

E.Хронічний лімфолейкоз

67Хворий на цукровий діабет після ін'єкції інсуліну знепритомнів, почалися судоми. Який результат може дати біохімічний аналіз крові на вміст цукру?

A.5,5 ммоль/л

B.8,0 ммоль/л

C. 1,5 ммоль/л

D.10,0 ммоль/л

E.3,3 ммоль/л

68Жінка 45 років страждає на сезонний алергічний риніт, пов’язаний з цвітінням амброзії. Який лікарський засіб з групи стабілізаторів тучних клітин можна застосувати для профілактики даного захворювання?

A. Кетотифен

B.Тавегіл

C.Фенкарол

D.Димедрол

E.Діазолін

69Тварині в експерименті перерізали передні корінці п’яти сегментів спинного мозку. Які зміни відбудуться в зоні

A.Гіперчутливість

B. Втрата рухів

C.Втрата пропріоцептивної чутливості

D.Втрата дотикової чутливості

E.Втрата температурної чутливості

70 У хворого із значними периферійними набряками почергове застосування дихлотіазиду, етакринової кислоти і фуросеміду не сприяло значному діуретичному ефекту. У крові - значне підвищення кількості альдостерону. Вкажіть препарат вибору.

A.Клопамід

B. Спіронолактон

C.Маніт

D.Сечовина

E.Амілорид

71 У досліді на тварини зруйновано середню частину завитка внутрішнього вуха. Це призведе до порушення сприйняття звуків такої частоти:

A.Висока та низька

B. Середня

C.Висока

D.Порушень не буде

E.Низька

72 Після накладання джгута у досліджуваного виявили точкові крововиливи. З порушенням функції яких клітин крові це пов’язано?

A. Тромбоцити

B.Нейтрофіли

C.Лімфоцити

D.Моноцити

E.Еозинофіли

73 Чоловік 65 років, який страждає на подагру, скаржиться на болі в області нирок. При ультразвуковому обстеженні встановлена наявність ниркових каменів. У результаті якого процесу утворюються ниркові камені?

A. Розпаду пуринових нуклеотидів

Соседние файлы в папке Krok-1