Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pimonenko_shpory.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
150.02 Кб
Скачать

11. Підходи до економічноїоцінкиводнихресурсів

Існуютьтакінауковіпідходи до визначенняекономічноїоцінкиводнихресурсів:

1. Витратний підхід – оцінкаводнихресурсіввідбувається за величиною витрат на добування, освоєнняабовикористанняводнихресурсів. Фактичноцейпідхідвикористовується зараз у практиціводокористування. Йогоперевагою є простота розрахунку та об’єктивність, а недоліком – запрограмована занижена вартістьякіснихводнихресурсів і завищенанеякісних.

2. Результативний підхід – згідноньогоекономічнуоцінку (вартість) маютьлишетіводніресурси, якіприносятьдохід. Іншими словами, вартість ресурсу визначаєтьсягрошовимвиразомпервинноїпродукції, одержаноївідексплуатації водного ресурсу аборізницеюміжотриманим доходом і поточнимивитратами. Перевагою методу є відноснаоб’єктивністьоцінки, а недоліком – складністьрозрахунку, яка спричиненабагатоваріантністюнапрямківвикористання води.Іншимнедоліком є те, щонавітьневживанийсьогодні ресурс в майбутньомуможе принести високі доходи.

3. Витратно-ресурснийпідхід – поєднуєпопередні два і враховує як витрати найогоосвоєння, так і дохідвідйоговикористання.

4. Відтворювальнийпідхід – вартість ресурсу встановлюється як сукупністьвитрат, необхідних для поверненняякостіводнихоб’єктів до певного початкового стану, що передував їхосвоєнню.

5. Кадастрнийпідхід – базується на сукупностіінформації про конкретний вид природного ресурсу, йогокількості, якості, розташування та іншихпараметрів.

6. Рентнийпідхід.

12. Особливості акумулювання доходів при експлуатації природних ресурсів.

Бюджет акумулює і перерозподіляє значну частину фінансо­вихресурсів держави, в тому числі національного доходу, щодає можливість державним органам владиреалізуватизовнішню і внутрішнюполітику, вирішувативідповідніекономічні і соці­альніпроблеми. Саме від обсягів бюджетних ресурсів залежить ступіньвирішеностіцих проблем.

відповідно до розподілукоштів, визначеногоБюджетним кодексом України, надходженнявідекологічногоподатку до місцевихфондівохоронинавколишньогоприродногосередовищапротягомостанніхроківзростають.

Однак головною проблемою системифінансуванняприродоохороннихзаходів на місцевомурівні є розпорошенняцихкоштів по сільських, селищних, міських та районних радах. На сьогоднішній день в областііснуєблизько 600 місцевихприродоохороннихфондів. Кошти з цихфондіввитрачаються без координації, переважноспрямовуються на поточнівитрати, а не навирішенняекологічних проблем.

Надходженнякоштів до більшостімісцевихфондів ОНПС, якіутворені в складісільських та селищнихбюджетів, в основному не перевищують суму 1 тис.гривень, тому за їхрахунок на територіївідповідної ради практично не можливопрофінансуватипроведенняналежнихприродоохороннихзаходів. Тож, доцільно, абиекологічнийподатокакумулювався в районних бюджетах. Вивченняданогопитання на місцяхпередбаченорозпорядженнямголовиЛьвівськоїоблдержадміністраціївід 30 липня 2013 року «Про акумулюваннякоштівмісцевихфондівохоронинавколишньогоприродногосередовища».

  1. Специфіка податкової політики в природному секторі.

,Екологізація” податкової системи перебуває у  розвитку, про що свідчать дві тенденції у практиці застосування екологічних податків у розвинених країнах. Першим, традиційним підходом до організації екологічного оподаткування є формування у підсистемі оподаткування юридичних осіб блоку екологічних зборів і платежів стимулювального або стримувального характеру, тобто таких, які не мають чітко вираженої фіскальної функції. Друга тенденція, проявляється у скасуванні більшості платежів, призначених для цільового природоохоронного фінансування. Замість системи екологічних зборів і платежів вводяться екологічні податки, що сплачуються у загальний державний бюджет, виконуючи при цьому суто фіскальні функції. Тобто, проходить процес поступового перетворення цільових екологічних платежів у податки, основною функцією яких є фіскальна, шляхом об’єднання низки зборів і платежів у ,,єдиний податок на види діяльності, які викликають забруднення навколишнього середовища.

         Тенденції розвитку екологічного оподаткування у розвинених країнах спрямовані у бік посилення його фіскальних властивостей з метою централізації фінансових ресурсів для проведення загальнодержавних екологічних програм і, меншою мірою, на активізацію їх стимулювальної функції на мікрорівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]