Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pimonenko_shpory.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
150.02 Кб
Скачать

9. Концепція загальної економічної цінності

Економічні блага (товари та) створюють у процесівиробництва, економічними ресурсами.

Економічніресурси – цеелементи, використовувані для економічних благ. Вирізняютьприродні (природні), матеріальні, фінансові, інформаційні, працю.

До природнихресурсівставлятьсяприродні дари, використовуванілюдством у виробництвітоварів та послуг (власне земля, кориснікопалини, лісу, водніресурси, кисень, сприятливікліматичніумовитощо.).

Матеріальнихресурсівналежить усе те, створене руками людини (будинку, споруди, устаткування, машинитощо.).

Трудові ресурси – ценаселення у працездатномувіці (робоча сила) і підприємницькіздібності (спроможність до організаціївиробництва, вмінняризикувати, інтелект, талант тощо.).

Фінансовими ресурсами є кошти, щонеобхідніекономічноїдіяльності. До інформаційнихресурсівставлятьсядані, необхіднихфункціонуванняавтоматизованоговиробництва й управління ними з допомогоюкомп'ютернатехніка.

Матеріальні потреби може бути економічними потребами. Вони виражаються у тому, щохочеморізнихекономічних благ. Натомість, економічні блага – цематеріальні і нематеріальніпредмети, точніше, властивостіцихпредметів, здатнізадовольнятиекономічні потреби. Економічні потреби – одне з основнихкатегорій у економічнійтеорії.

Економічні блага: рідкість® обмеженість® дефіцитність ® дискримінація

10. Сутність, призначення та особливост іоцінки земельних ресурсів.

Економічнаоцінка земель - цеоцінказемлі як природного ресурсу і засобувиробництва в сільському і лісовомугосподарстві та як просторового базису в суспільномувиробництві за показниками, щохарактеризуютьпродуктивність земель, ефективністьїхвикористання та дохідність з одиниціплощі.

Економічнаоцінка земель різногопризначення проводиться для порівняльногоаналізуефективностіїхвикористання. Даніекономічноїоцінки земель є основою грошовоїоцінкиземельноїділянкирізногоцільовогопризначення.

Основнимипоказниками, за якими про­водиться економічнаоцінка земель, є продуктивність земель, ефективністьїхвикористання та доходність з одиниціплощі. Економічнаоцінка земель як вид земельно-кадастровоїдіяльностімаєспільніознаки з бонітуваннямГрунтів у частинівизначенняпродуктивностісільськогосподарськихугідь.Водночасаналізпоказує,щоекономічнаоцінкаміститьвідомості не лише про при­роднівластивостіземлі, а й даніекономічного характеру щодоефективностівикористання земель, рівня доходу з певноїплощі, які в свою чергузалежатьвідмісцярозміщенняземельноїділянки, ринківзбутупродукції, екологіч­ного стану територіїчирегіону, транспортнихсполученьтощо. Кадастроваінформація про продуктивність земель, ефективністьїхвикористання та до-ходність з одиниціплощівизначається в умовнихкадастрових гектарах або грошовому вираженні.

Значенняекономічноїоцінкиполягаєв тому, щопроведеннятакоїоцін­кипоширюється на всікатегорії земель. При цьомупроведенняекономічноїоцінки не змінюєправового режиму земельнихділянок, не тягне за собою виникнення, змінучиприпиненняземельнихправовідносин. Даніекономіч­ноїоцінки земель є основою грошовоїоцінки, земельнихділянокрізногоці­льовогопризначення, а також основною інформацією в порівняльномуаналізіцінностіприроднихресурсів, класифікаціїпридатності земель тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]