Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_32.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
15.04.2015
Размер:
947.71 Кб
Скачать

4. Вибiр гiдронасоса

Для конкретного гідроприводу насос вибирається в залежності від необхідних технічних параметрів і конструктивних особливостей гідроприводу.

Гідронасоси вибираються за продуктивністю (подачею) та тиском. Необхідна подача насосу визначається в залежності від споживаного гідродвигунами об'єму робочої рідини (витрат) і об'ємних втрат

, (7)

де Qдв витрати робочої рідини в гідродвигунах;

Qвт - об'ємні втрати робочої рідини в апаратах гідроприводу.

Продуктивність та тиск вибраного гідронасоса повинні перевищувати розрахункові значення цих параметрів на коефіцієнт запасу.

5. Визначення продуктивностi гiдронасоса

5.1. Шестерінчастий гiдронасос

Конструктивна схема роботи і конструкція (повздовжній переріз) шестерінчастого гідронасоса зображені на рис.1, 2. Вал електродвигуна приєднаний до однієї з шестерень. Під час обертання шестерень в зоні роз’єднання зубців (В) виникає розрідження, що приводить до засмоктування робочої рідини (олії) з гідролінії. Олія переноситься западинами зубців і під час їх з’єднання, під тиском, виштовхується в напірну гідролінію (Н).

Конструктивно ротори 3, 4 (рис.2) гідронасосу встановлюються в підшипникових опорах ковзання, які розміщені в корпусі. Зубці виконуються безпосередньо в цільних роторах.

Рис. 1. Конструктивна схема шестерінчастого насосу

Рис. 2. Переріз шестерінчастого насосу типу НМШ:

1 - клапан; 2 - корпус; 3 – ведучий (приводний) ротор; 4 - ведений ротор; 5 - стійка; 6 - ущільнення

Технічна характеристика насоса (рис.3), наприклад мод. НМШ5-25, залежить від потужності приводу, ККД, продуктивності насоса, вихідного тиску та частоти обертання приводного ротора.

Об'єм робочої камери насоса визначається за виразом

, мм3 (8)

де m – модуль зубчастого колеса, мм;

D – ділильний діаметр зубчастого колеса, мм;

b – ширина зубчастого колеса, мм.

 

Рис. 3. Технічна характеристика шестерінчастого насосу мод.НМШ5-25 (n=24,16 с-1 =1450 об/хв)

5.2. Пластинчастий гідронасос

На рис.4наведена конструктивна схема роботи пластинчастого насосу двосторонньої дії. Під час обертання ротора 3 пластини 4 під дією відцентрової сили притискаються до внутрішньої поверхні статора 5, при цьому збільшуються об'єми робочих камер, створюється перепад тисків, і олива поступає з гідролінії в зону всмоктування 1. При зменшенні об'єму робочих камер, в зоні нагнітання 2, олива під тиском подається до гідроприводу.

Рис. 4. Конструктивна схема пластинчастого гідронасосу

Об'єм робочих камер пластинчастого гідронасосу визначається за виразом

, мм3 (9)

b - ширина пластин, мм;

R1, R2 – радіуси поверхні статора, мм;

- товщина пластин, мм;

z - кількість пластин пластинчастого гідронасосу.

  На рис. 5 показано загальний вигляд регульованого пластинчастого гідронасосу. Насос складається з корпуса 1 в якому встановлений статор 2, що має можливість переміщення відносно ротора 3 за допомогою плунжерів 4, 5. Ротор 3 отримує обертовий рух від електродвигуна і за рахунок відцентрової сили пластини 6 притискаються до статора 2. В бокових пластинах 7 розміщені канали, які з’єднані із засмоктуючою і напірною гідролініями.

Рис.5. Загальний вигляд регульованого пластинчастого гідронасосу: 1 - корпус, 2 - статор; 3 - ротор; 4, 5 – плунжери регулювання положення статора; 6 - пластини ротора; 7 - бокова упорна пластина ; 8- гвинт фіксації положення статора; 9 - запобіжний клапан; 10, 11 - регулювальний гвинт

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]