Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab _35.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
15.04.2015
Размер:
647.17 Кб
Скачать

"І" та "або"

Переміщення поршня почнеться при досягненні у поршневій порожнині циліндра тиску достатнього для переборення сил опору. Швидкість поршня буде регулюватись дроселем ДР2. Після досягнення поршнем циліндра крайнього правого положення перемкнеться кінцевий розподільник Р3. Тиск стиснутого повітря в поршневій порожнині зростає до величини тиску в пневмолінії. При досягненні певного значення тиску в поршневій порожнині циліндра спрацює клапан тиску і стиснуте повітря від розподільника Р3 перемкне розподільник Р2, що приведе до подачі повітря у штокову порожнину, через клапан КЗ2, і зворотного ходу поршня. Регулювання швидкості переміщення поршня в прямому і зворотному ході здійснюється на виході повітря.

Рис.27. Умовне позначення клапану тиску

Рис.28. Схема керування пневмоциліндром із використанням клапану тиску

3.13. Пневмоклапан витримки часу (реле часу)

Клапан витримки часу відкриває або перекриває потік стиснутого повітря через заданий проміжок часу після подачі керуючого сигналу (рис.29). Пневмолінія 1 перекрита, вихід 2 з'єднаний з атмосферою, після подачі керуючого сигналу 4 стиснуте повітря проходить через дросель і заповнює ємність. З допомогою дроселя тривалість заповнення ємності і відповідно зростання тиску регулюються. При досягненні певного значення тиску, що відповідає заданій тривалості затримки сигналу перемкнеться двохпозиційний розподільник і стиснуте повітря з пневмолінії 1 поступить на вихід до пневмолінії 3. Нижче наведено приклад використання пневмоклапана витримки часу для встановлення заданої тривалості перебування поршня циліндра в крайньому правому положенні. Прямий хід циліндра Ц1 (рис.30) здійснюється після натискання пневмокнопки Р1 і при умові перебування поршня циліндра у крайньому лівому положенні, що фіксується кінцевим розподільником Р3. Після завершення прямого ходу і досягнення крайнього правого положення спрацює кінцевий розподільник Р4, стиснуте повітря почне поступати в клапан витримки часу. Задана тривалість спрацювання клапана регулюється дроселем. Після спрацювання клапана КЧ стиснуте повітря перемкне виконавчий розподільник Р2 і здійсниться зворотний хід циліндра Ц1. Регулювання швидкості переміщення поршня в прямому і зворотному ході здійснюється на вході повітря.

Рис.29. Умовне позначення клапану витримки часу

Рис.30. Схема керування пневмоциліндром із використанням клапану витримки часу

3.13 Правила побудови принципових пневматичних схем

На схемах виконавчі пневмодвигуни розташовуються у верхній частині незалежно від їх просторового розташування на обладнанні. Під пневмодвигунами зображують пневмоапарати, які регулюють чи задають параметри стиснутого повітря, і встановлюються безпосередньо біля пневмодвигунів (дроселі, зворотні клапани, клапани швидкого виходу, реле тиску, манометри). Нижче розташовують виконавчі розподільники, під ними - керуючі розподільники (пневмокнопки), клапани "І", "АБО", клапани тиску, клапани витримки часу. У нижній частині зображують пневмоапаратуру підготовки стиснутого повітря.

Кінцеві розподільники розташовують біля штоку пневмоциліндра, який їх переключає. В окремих випадках їх зображують на рівні керуючих розподільників.

Для спрощення принципових схем пневмолінії, які з'єднують блок підготовки повітря з пневмоапаратами не зображуються. Пневмолінії живлення зображують колом з точкою в середині (за Din) або рівностороннім трикутником за ЄСКД. Вихід стиснутого повітря з пневмоапаратів показують трикутником направленим з пневмоапарата (за Din і за ЄСКД). Якщо вихід в атмосферу відпрацьованого повітря здійснюється безпосередньо біля розподільника то трикутник прилягає до умовного позначення пневмоапарата. У випадку коли відпрацьоване стиснуте повітря відводиться через пневмолінію то трикутник під'єднується до умовного позначення пневмоапарата вертикальною лінією.

Буквені позначення пневмоапаратів:

циліндри

Ц;

розподільники

Р;

дроселі

ДР;

клапани

К;

клапан витримки часу

КЧ;

клапан тиску

КТ;

зворотний клапан

КЗ;

запобіжний клапан

ЗК;

редукційний клапан

КР;

компресор

КМ;

пневмомотор

М;

манометр

МН;

реле тиску

РТ;

ресивер

РС;

фільтр

Ф.

Біля буквеного позначення ставиться порядковий номер пневмоапарату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]