Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab _35.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
15.04.2015
Размер:
647.17 Кб
Скачать

3.5.2. Регулювання швидкості руху поршня пневмоциліндра з пружинним зворотом

Рис.16

Дросель встановлюється на підвідній пневмолінії (рис. 16), що дає можливість регулювати швидкість як під час прямого так і зворотного ходів.

Рис.17

Встановлюють дросель з зворотним клапаном (рис.17). Дросель регулює витрати повітря при прямому ході, а при зворотному - стиснуте повітря виходить з циліндра через зворотний клапан.

Рис.18

Встановлюють два клапана з зворотними клапанами (рис.18), з протилежними напрямками дроселювання. Швидкість руху поршня регулюється при прямому та зворотному ходах.

3.6 Регулювання швидкості руху поршня двохстороннього циліндра

Рис.19

Дросель із зворотним клапаном встановлюють у вихідній пневмолінії (рис19). Під час прямого ходу поршня вихід повітря здійснюється через дросель. Під час зворотного ходу поршня стиснуте повітря проходить через зворотний клапан. Наведений спосіб регулювання швидкості є найбільш розповсюджений, оскільки на регулювання швидкості не впливає величина навантаження.

Рис.20

Дросель з зворотним клапаном встановлюється на вхідній пневмолінії (рис. 20). Під час прямого ходу поршня стиснуте повітря проходить через дросель, а при зворотному - виходить з поршневої порожнини через зворотний клапан.

Рис.21

Для роздільного регулювання швидкості руху поршня встановлюють на кожній пневмолінії підведення повітря до пневмоциліндра дросель з зворотним клапаном (рис. 21). При прямому ході дроселюється повітря, яке виходить з штокової порожнини, а при зворотному з поршневої порожнини.

Рис.22

Для збільшення швидкості прямого ходу встановлюють клапан швидкого виходу на виході зі штокової порожнини циліндра (рис. 22). Повітря виходить в атмосферу через достатньо значний отвір клапана швидкого виходу розташованого безпосередньо біля циліндра. Збільшення швидкості прямого ходу дозволяє, коли це необхідно, значно збільшити ударну потужність

Рис.23

Збільшення швидкості зворотного ходу досягається при встановлені клапану швидкого виходу на пневмолінії, яка веде до поршневої порожнини циліндра (рис. 23). Скорочення часу зворотного ходу зменшує тривалість циклу роботи обладнання

3.7 Логічна функція "або"

Умовне позначення клапану "АБО":

Часто, згідно циклу роботи автоматизованого обладнання необхідно подати керуючий сигнал як результат об'єднання декількох сигналів. Логічна функція "АБО" виражається у появі вихідного сигналу у тому випадку коли хоча б на один з входів було подано сигнал. На виході А з'явиться сигнал тоді коли з'явиться сигнал хоча б на одному з входів (X,Y): на вході X, на вході Y, або одночасно.

Таблиця станів

Х

Y

А

0

0

0

0

1

1

1

0

1

1

1

1

Логічні функції ілюструються таблицями станів, на якій показують взаємозв'язок між вхідними та вихідними сигналами.

Наявність сигналу позначають - 1, відсутність - 0.

Логічна функція "АБО" реалізується клапаном "АБО"

3.8. Логічна функція "І"

Умовне позначення клапана "І"

Логічна функція "І" реалізується клапаном "І". Сигнал на виході "А" з'явиться лише у тому випадку коли поступлять одночасно сигнали з входу X і входу Y.

Таблиця станів

Х

Y

А

0

0

0

0

1

0

1

0

0

1

1

1

3.9. Керування пневмоциліндром із використанням клапана "АБО"

У випадку коли прямим ходом циліндра необхідно керувати від двох кнопок використовують клапан "АБО" (рис. 24). При натисканні однієї з кнопок сигнал поступить або на вхід X або на Y і у обох випадках сигнал А перемкне виконавчий розподільник.

Рис.24. Керування пневмоциліндром від двох кнопок із використанням клапану "АБО"

3.10. Керування пневмоциліндром із використанням клапана "І"

Коли пневмоциліндр має спрацювати лише при наявності декількох сигналів використовують клапан "І" (рис. 25). Пневмоциліндр спрацює у випадку коли сигнал поступить від кінцевого перемикача і пневмоклапана.

Рис.25. Керування пневмоциліндром від двох кнопок із використанням клапану "І"

3.11. Керування пневмоциліндром із використанням клапанів

"І" і "АБО"

Прямий хід штоку (рис.26.) відбувається після натискання однієї з пневмокнопок (Р1, або Р2) і спрацюванні кінцевого розподільника Р3, який фіксує розміщення поршня зі штоком у крайньому лівому положенні. Після завершення прямого ходу спрацює кінцевий розподільник Р4 і перемкнеться виконавчий розподільник Р5. Пневмоциліндр повернеться у вихідне положення.

3.12. Клапан тиску

Клапан тиску (рис. 27) - пневмоапарат, на виході якого з'явиться сигнал коли вхідний сигнал досягне заданого значення. На наведеному прикладі (рис.28) показано використання клапану тиску. Прямий хід циліндра здійсниться після натискання кнопки керуючого розподільника Р1, в результаті чого перемкнеться виконавчий розподільник Р2. Потік стиснутого повітря потрапить до циліндра через зворотний клапан КЗ1 і частково дросель ДР1.

Рис.26. Схема керування пневмоциліндром із використанням клапанів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]