Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
37.38 Кб
Скачать

ВСТУП

Навчальний посібник містить в собі матеріали для вивчення розділу «Лінійна алгебра та аналітична геометрія» основного курсу вищої математики для студентів вищих технічних навчальних закладів. Матеріал посібника відповідає як змісту, так і обсягу програми цього розділу для вказаних вузів. Посібник складається з шести розділів: лінійна алгебра, векторна алгебра, аналітична геометрія на площині та у просторі, лінійні простори і лінійні оператори. Кожний розділ містить стислу інформацію з історії виникнення поняття (з наведенням історичних дат та імен вчених, які вперше використали ці поняття), необхідні теоретичні відомості і детальні рекомендації практичного виконання вправ або розв’язання задач з демонстрацією конкретних прикладів. Завершується розділ переліком контрольних запитань, які дозволяють перевірити засвоєння матеріалу. Окремий розділ посібника складають варіанти завдань для виконання індивідуальних завдань, що є складовою частиною модульної системи навчання. Всього наведено дванадцять завдань, що охоплюють весь матеріал розділу «Лінійна алгебра та аналітична геометрія». Завдання містять тридцять варіантів, для яких наведено відповіді.

Особливістю посібника є система питань для складання тестових завдань для комп’ютерного тестування, що також є складовою частиною модульної системи навчання. Ця система практично вивірена шляхом використання її в роботі кафедри вищої математики ХНУРЕ впродовж кількох років. Практика показала, що найбільш доцільним засобом перевірки знань студентів є комбінація аудиторних контрольних робіт, індивідуальних домашніх завдань та комп’ютерного тестування.

Матеріал посібника викладено зрозумілою, доступною мовою без зайвого формалізму. Як зміст, так і обсяг посібника дуже близький до аудиторного варіанта курсу лекцій.

5