Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хос 41-50.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
88.23 Кб
Скачать

Правова основа

- Господарський кодекс України, (ст. 334 -351)

- Цивільний кодекс України, кілька глав якого регулюють відносини щодо позики, кредиту, банківського вкладу (глава 71), банківського рахунка (глава 72), факторингу (глава 73), розрахунків (глава 74);

- ЗУ "Про Національний банк України"

- ЗУ "Про банки і банківську діяльність" (містить 99 статей): визначає правовий статус комерційних банків (поняття, види та організаційно-правові форми банків, порядок їх створення та ліцензування діяльності, вимоги до активів банку, банківських операцій, порядок управління банками, вимоги до їх посадових осіб, засади державного регулювання банківської діяльності, порядок призначення тимчасової адміністрації та ліквідації банків);

- ПОЛОЖЕННЯ про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів Постанова Правління НБУ від 08.09.11

- Постанова Правління НБУ Про затвердження Положення про порядок ідентифікації та визнання банківських груп від 09.04. 12

- Про затвердження Положення про порядок формування обов'язкових резервів для банків України та філій іноземних банків в Україні Постанова НБУ № 91 від 16.03.06 .

Відповідальність:

Особи, винні у здійсненні банківської діяльності без отримання банківської ліцензії, несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно із законом.

-Кримінальна: наприклад

Стаття 200. Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення (штраф)

Стаття 232. Розголошення комерційної або банківської таємниці (штраф з позбавленням права займати певні посади чи займ. певними видами діяльності).

Стаття 222. Шахрайство з фінансовими ресурсами

Надання завідомо неправдивої інформації банкам з метою одержання субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів чи пільг щодо податків у разі відсутності ознак злочину проти власності – штраф з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

- Адміністративна, наприклад

Стаття 166-8. Порушення порядку зайняття діяльністю з надання фінансових послуг

Здійснення банківської діяльності, банківських операцій або іншої діяльності з надання фінансових послуг без набуття статусу фінансової установи чи без спеціального дозволу (ліцензії), якщо законом передбачено набуття статусу фінансової установи чи одержання спеціального дозволу (ліцензії) для здійснення зазначених видів діяльності, або з порушенням умов ліцензування (штраф).

45. Страхова діяльність: поняття, суб'єкти, умови здійснення, відповідальність, правова основа.

Страхування - це діяльність спеціально уповноважених державних організацій та суб'єктів господарювання (страховиків), пов'язана з наданням страхових послуг юридичним особам або громадянам (страхувальникам) щодо захисту їх майнових інтересів у разі настання визначених законом чи договором страхування подій (страхових випадків), за рахунок грошових фондів, які формуються шляхом сплати страхувальниками страхових платежів (ГК).