Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_po_praktike111.docx
Скачиваний:
190
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
331.34 Кб
Скачать

2.5 Платіжні картки

ПриватБанк є визнаним лідером вітчизняного ринку платіжних карт. На сьогоднішній день банком випущено більше 11,9 млн. пластикових карт (39% від загальної кількості карт, емітованих українськими банками). У мережі обслуговування пластикових карт банку працює 3 439 банкомату, пластикові картки банку приймають до оплати понад 25 тисяч торговельно-сервісних точок по всій Україні[8, С 65].

До основних карток «ПриватБанку» відносять: «Універсальна», юніора, карта для виплат, інтернет-карта, «Універсальна-Gold», MasterCard World, карта з індивідуальним дизайном, елітна карта класу Platinum. Більш детально про картки вказано у таблиці 2.3.

Таблиця 2.3

Платіжні картки ПАТ КБ «ПриватБанк»

Карта

Оформлння

Плата за обслуговування

Кредитний ліміт

Процент на залишок

«Універсальна»

Безкошт

Безкошт

+

+

юніора

Безкошт

Безкошт

+

+

карта для виплат

Безкошт

Безкошт

-

+

інтернет-карта

Безкошт

Безкошт

-

-

«Універсальна-Gold»

Безкошт

Безкошт

+

+

MasterCard World

100

Безкошт

-

+

карта з індивід дизайном

99

Безкошт

+

+

елітна карта класу Platinum

770

160 грн міс

+

-

З таблиці 2.3 можно зробити висновок, що у «ПриватБанку» різноманітний вибір карток, але порівняно з іншими банками України, їх чисельність не перевищує.

Розділ 3 аналіз діяльності пат кб «приватбанк»

3.1 Аналіз фінансового стану

У 2013 році загальна кількість активів Банку за 2013 рік збільшилась на 21 727,6 млн. грн. Кошти в інших банках складали 3 137,5 млн. грн., що на -713,7 млн. грн. меньше в порівнянні з 2011 роком. Також у 2013 році відбулось збільшення сум зобов’язань на 20 173,8 млн. грн. і складали 130 540,0 млн. грн., в основному, за рахунок збільшення коштів клієнтів – на 15 036,0 млн. грн. (складали 106 324,2 млн. грн.); коштів банків – на 1 808,6 млн. грн. (складали 11 912,8 млн. грн.); відстрочених по­даткових зобов’язань на 79,6 млн.грн.(склали 84,5 млн. грн.) [8, С 115].

Якість управління активами і пасивами Банку знаходиться на задовільну рівні, керівництво Банку на належному рівні забезпечує управління актива­ми і пасивами.

В цілому, управління активами та пасивами Банку спрямоване на отримання максимального прибутку від проведення банківських операцій при забезпеченні виконання зобов’язань вчасно та в по­вному обсязі.

Слід відмітити, що частка власних коштів банку має тенденцію до збільшення, а саме їх частка за період з 2011-2012 роки зросла на 41,0%, а на кінець 2013 року ще на 9,3%. Це свідчить про те, що власні кошти протягом 2011-2013р. збільшилися, що є по­зитивною тенденцією й свідченням того, що банк є фінансово незалежним від зовнішніх активів, тобто зміцнення фінансового стану.

В Україні для оцінки фінансового стану комерцій­ного банку застосовується система взаємопов’язаної множини показників та коефіцієнтів. Більшість методик поєднує три групи показни­ків, що дають можливість оцінити фінансовий стан банку виходячи із оцінки фінансової стійкості; оцін­ки ділової активності; оцінки ліквідності.

Оціночні показники являють собою коефіцієнти, що розраховуються на основі даних балансу комер­ційного банку та звіту про прибутки і збитки, роз­глянемо деякі з них детальніше.

Коефіцієнт фінансової стійкості, пока­зує, частку джерел фінан­сування, які організація може використовувати у своїй діяльності тривалий час.

Кфс = Власний капітал + Довгострокові кредити і позики (3.1)

Валюта балансу

До кое­фіцієнтів, які характеризують фінансову стійкість банку, належать:

1.Коефіцієнт надійності - показує, наскільки забезпечені ризиковані вкладення банку його власним капіталом. Якщо К1 <1, то при кредитуванні банк використовує не тільки власні кошти, а й гроші клієнтів:

К1 = К / АР, (3.2)

де: К - розмір статутного капіталу банку;

АР - розмір працюючих (дохідних) активів.

2.Коефіцієнт фінансового важеля - розкриває здатність банку залучати кошти на фінансовому ринку

Кфв = (3.3)

де: К - розмір капіталу;

Зк – забовязання банку.

3.Коефіцієнт участі власного ка­піталу у формуванні активів - розкриває достатність сформованого власного капіталу (К) в активізації та покритті різних ризиків

К ук = (3.4)

4.Коефіцієнт захище­ності дохідних активів власним капіталом - показує, яку частину капіталу розміщено в нерухомість (майно)

Кзк = , (3.5)

де: Ак - капіталізовані активи;

К – власний капітал.

Показники ділової активності дають змогу інтер­претувати стан і використання банком економічного потенціалу, тобто наявних і прихованих можливос­тей, і вагомість взятих на себе ризиків господарю­вання. Основними коефіцієнтами даного показника є:

1.Коефіцієнт рівня дохідних активів - сигналізує про захист дохідних активів (що чутливі до зміни процентних ставок) мобільним власним капіталом

Кзда = , (3.6)

де: НАд — недохідні активи;

Ад — дохідні активи;

ЗБ — збитки

2. Коефіцієнт кредитної активності - оптимальне значення питомої ваги кредитних вкладень у загальних активах — 65—75 %. Значення кредитної активності вище 75 % свідчить про агресивну ризиковану кредитну політику банку та недостатню диверсифікацію активів.

Ккр.а = Кредитні вкладення / Загальні активи, (3.7)

3.Рівень залучення ресурсів - характеризує активність банку щодо залучення грошових коштів на фінансовому ринку. Оптимальним є значення 80—85 %. Занадто високе значення цього коефіцієнта свідчить про зростання активності банку щодо залучення ресурсів і водночас про підвищення ризикованості банківської діяльності та зниження стабільності банку.

Кзалуч.рес. = Зобов’язання (залучені кошти) / Пасиви, (3.8)

Для оцінювання ліквідності комерційного бан­ку, тобто його можливості своєчасно і повно забез­печувати виконання своїх боргових і фінансових зобов'язань перед усіма контрагентами, що визнача­ється наявністю достатнього власного капіталу бан­ку, оптимальним розміщенням і величиною коштів по статтях активу і пасиву балансу з урахуванням відповідних термінів доцільно використовувати, такі допоміжні показники, як:

1.Коефіцієнт миттєвої ліквідності - показує можливість банку погашати «живими» грішми з коррахунків і каси зобов’язання за всіма депозитами.

Кмл = , (3.9)

де: Ккр – коррахунок

Ка – забовязання касии

Д – депозити.

2. Коефіцієнт загальної ліквідності - характеризує максимальну можливість банку в погашенні зобов’язань (Ззаг) всіма активами (Азаг)

Кзл = (3.10)

де: Азаг - зобов’язання за активами

Ззаг – загальні зобов’язання

3.Коефіцієнт поточної ліквідності - визначається як співвідношення активів з кінцевим строком погашення до 31 дня до зобов’язань банку з кінцевим строком погашення до 31 дня. Цей норматив характеризує мінімально необхідний обсяг активів банку для забезпечення виконання поточного обсягу зобов’язань протягом одного календарного місяця. Нормативне значення коефіцієнта Н5 повинно бути не менше 40%.

4. Коефіцієнт короткострокової ліквідності - визначається як співвідношення ліквідних активів до зобов’язань з кінцевим строком погашення до одного року. Він визначає мінімально необхідний обсяг активів для забезпечення виконання своїх зобов’язань протягом одного року. Нормативне значення коефіцієнта Н6 повинно бути не менше 60%.

Отже для оцінки фінансово-економічного стану банку було розраховано ряд показників, які наве­дені в Додатку А.

З наведених даних в таблиці, слід відмітити, що:

- коефіцієнт надійності станом на 2011 р. становив 15 %, й станом на 2012 р. зріс на 2 % і склав 17 %, а станом на 2013 р. становив 13 % тобто цей показ­ник зменшився у порівнянні з попереднім роком на приблизно на 4 %, але при нормативному значенні коефіцієнта надійності, в не менше 5 %, Приват­банк має високу забезпеченість власним капіталом;

- зростання протягом 2011-2013 років коефіцієнта «фінансово­го важеля» з 6:46 до 7:42 є підтвердженням того, що маючи достатній рівень забезпечення власними коштами банк все одно збільшив кількість залуче­них коштів задля забезпечення ще більш стійкої позиції на даному сегменті ринку;

- коефіцієнт участі власного капіталу, навіть за його знищення протя­гом аналізованого періоду до 11 % має значну роль у формуванні активів банку;

- коефіцієнт захищенос­ті власного капіталу має тенденцію до збільшення, що є підтвердженням захищеність власного капіта­лу від інфляції вкладенням його у свої власні капі­талізовані активи – основні засоби і нематеріальні активи.

Щодо коефіцієнтів ділової активності, то

- кое­фіцієнт рівня дохідних активів за період 2011-2013 років знизився на 8 %, що є свідченням зниження збалансованості кредитного портфелю банку;

- кое­фіцієнт кредитної активності має нестабільну ди­наміку, та на кінець 2013 року становив 93 %, що більше оптимального значення в 75 %, тобто це є відображенням того, що банк проводить агресивну ризиковану кредитну політику банку;

- рівень залу­чення ресурсів банку протягом 2011 – 2012 років знаходиться в межах оптимального значення 80 -85 %, тобто 81 % і 80 % відповідно.

Коефіцієнти ліквідності банку вказують на висо­ко ліквідність його активів, а отже всі зобов’язання банку повністю покриваються [9].

Отже, за даними оцін­ки фінансово-економічного стану ПАТ КБ «При­ватбанк» можемо зазначити про значну фінансову стійкість банківської установи, адже всі основні по­казники фінансової стійкості, ділової активності та ліквідності взяті для аналізу знаходяться в межах оптимальних значень, а також спостерігається тен­денція до збільшення коефіцієнтів фінансової ста­більності, тобто фінансова стійкість банку достат­ньо забезпечена його капіталом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]