Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабоча програма пробл с.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
254.98 Кб
Скачать

Тематика рефератів

  1. Сімейна правосуб’єктність.

  2. Строки у сімейному праві.

  3. Позовна давність у сімейному праві.

  4. Юридичні факти в сімейному праві.

  5. Санкції у сімейному праві.

  6. Правове становище неповнолітніх батьків.

  7. Здійснення батьківських прав при окремому проживанні батьків.

  8. Зловживання сімейними правами.

  9. Обмеження сімейних прав.

  10. Самозахист сімейних прав.

  11. Переважні права у сімейному праві.

  12. Договірні відносини подружжя між собою.

  13. Договірні засади регулювання сімейних відносин.

  14. Корпоративні права подружжя.

  15. Проблеми сурогатного материнства.

10. Методи навчання

При викладенні дисципліни «Проблеми сімейного права» застосовується методика проблемного навчання, евристичне навчання, модульно-рейтингова система навчання.

Навчання за курсом «Проблеми сімейного права» відбувається у формах лекцій, практичних занять, дискусій з проблемних питань сімейного права, застосовуються такі методи навчання як мозкові атаки, рольові ігри тощо.

11. Методи контролю

Поточний та підсумковий контроль.

Зразки типових завдань поточного контролю

Поточний контроль на практичних заняттях здійснюється при вирішенні практичних завдань.

Завдання 1. У жовтні 2012 року Петрова В.І. звернулася до адвоката за консультацією. Вона зазначила, що її колишній чоловік – Петров К.М. на підставі рішення суду зобов'язаний сплачувати аліменти на утримання дітей у розмірі 500 грн. щомісячно, починаючи з 17 лютого 2005 року. Проте Петров К.М. аліменти на утримання дітей і заборгованість, що утворилася, не сплачує. Петрова В.І. просить адвоката скласти позовну заяву і стягнути з колишнього чоловіка на її користь неустойку (пеню).

Вона надала адвокатові довідку з відділу державної виконавчої служби К-го районного управління юстиції м. Донецька про заборгованість за аліментами, в якій зазначено, що сума заборгованості складається:

Лютий 2009 р. – 500 грн.; Квітень 2011 р. – 500 грн.; Травень 2011 р. – 500грн.; Липень 2011 р. – 500 грн.; Травень 2012 року – 500 грн.; Червень 2012 р. – 500грн.; Липень 2012 р. – 500 грн.; Серпень 2012 р. – 500 грн.; Вересень 2012 р. – 500 грн.

Дайте консультацію Петровій В.І. Визначте розмір заборгованості за аліментами та розмір неустойки за прострочення сплати аліментів.

Завдання 2. У лютому 2012 року Міністерство юстиції України звернулося до суду з позовом в інтересах громадянина Німеччини Р. до П. про забезпечення повернення малолітньої дитини до держави Німеччина із тих підстав, що М., *** року народження, є сином Р. й громадянки України П. Відповідачка незаконно утримує дитину на території України та відмовляється повернути її до місця постійного проживання − м. Мюнхену в Німеччині.

Р. на підставі Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей звернувся до Міністерства юстиції України із заявою про повернення дитини. П. добровільно відмовилася повернути дитину до Німеччини, тому, посилаючись на вищевказану Конвенцію, Міністерство юстиції України просило задовольнити позов.

Рішенням М-кого районного суду м. Одеси, залишеним без змін ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Одеської області, у задоволенні позову Міністерства юстиції України в інтересах громадянина Німеччини Р. відмовлено. М-кий районний суд м. Одеси встановив, що 27 грудня 2007 року Р. та П. із малолітнім сином М. прибули до м. Одеси та проживали разом до 20 січня 2010 року за адресою: ***. Р. за власним бажанням залишив відповідачку та дитину проживати в Україні та надав мовчазну згоду на утримання сина М. лише матір’ю, а з 20 січня 2010 року він не піклується про дитину. Суд дійшов висновку про наявність підстав для відмови у видачі розпорядження про повернення дитини.

У касаційній скарзі Міністерство юстиції України просить скасувати ухвалені у справі судові рішення та ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

У чому особливості розгляду таких спорів між батьками дитини? Чи підлягає касаційна скарга задоволенню?