Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рабМЕ_ред1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
700.42 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА

РОБОЧА ПРОГРАМА ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ВИВЧЕННЯ КУРСУ

Міжнародна економіка”

Донецьк 2012

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА

РОБОЧА ПРОГРАМА ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ВИВЧЕННЯ КУРСУ

Міжнародна економіка”

для бакалаврів спеціальності 6.030503

усіх форм навчання

ЗАТВЕРДЖЕНО

вченою радою

економічного факультету.

Протокол № 9 від 18.05.2012p.

Донецьк ДонНУ 2012

ББК У58 р30-211

Укладачі:

Н.В. Фомічова, канд. екон. наук, доц. В.В. Кошеленко, ст. викл.

Відп. за випуск:

Ю.В. Макогон, д-р екон. наук, проф.

Робоча навчальна програма та методичні рекомендації до вивчення курсу “Міжнародна економіка” (для бакалаврів спеціальності 6.030503 усіх форм навчання) / уклад. Н.В. Фомічова, В.В. Кошеленко. – Донецьк: ДонНУ, 2012. ­­– 78 с.

Подано коротку характеристику курсу, навчально-тематичний план, са­мостійну та індивідуальну роботу студентів, плани лекційних та семінарських занять, список рекомендованої літератури для самостійної роботи студентів.

Для студентів усіх форм навчання.

ББК У58 р30-211

© Фомічова Н.В., 2012

© Кошеленко В.В., 2012

© ДонНУ, 2012

ЗМІСТ

1.

Вступ

    1. Опис

    2. Рівень дисципліни

    3. Обов'язкова чи вибіркова дисципліна

1.4 Викладацький склад

1.5 Методики викладання, форми і методи навчання

1.6 Мова

5

6

9

10

10

11

11

2.

Навчальна програма курсу. Список рекомендованої літератури

12

3.

Модульне планування

29

4.

Плани семінарських, практичних занять

51

5.

Організація самостійної роботи

59

6.

Організація поточного, модульного, підсумкового контролю знань

6.1 Система оцінювання знань з дисципліни за 100-бальною шкалою

6.2 Критерії оцінювання знань

6.3 Зразки типових завдань поточного, модульного контролю

6.4 Зразок екзаменаційного білета

Додатки

62

64

67

69

73

75

1. Вступ

Робоча навчальна програма та методичні рекомендації до вивчення курсу “Міжнародна економіка” призначена для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” за спеціальністю 6.030503 “Міжнародна економіка” усіх форм навчання.

Пропонована програма курсу “Міжнародна економіка” охоплює основні проблеми світового господарства, форми міжнародних економічних відносин і закономірності їхнього розвитку. Вивчення міжнародної економіки сприяє заглибленому розумінню ха­рактеру сучасної економіки, проблем суспільного поділу праці, обміну діяльні­стю, законів розвитку і регулювання національної і світової економіки.

Міжнародна економічна діяльність суб'єктів господарювання створює умови для їхнього ефективного функціонування в сучасній ринковій економіці, формує об'єктивну основу інтеграції України в світогосподарську систему. Реалізувати сучасні методи й інструментарій при організації і проведен­ні міжнародних операцій можуть фахівці відповідної кваліфікації, що освоїли бакалаврську програму університету з міжнародної економіки.

У цьому зв'язку в програму включена проблематика, зв'язана з різними аспектами інтеграції України в світогосподарські процеси. Активна й ефективна діяльність у зовнішньоекономічній сфері вимагає знань механізму і характеру діяльності міжнародних організацій як суб'єктів міжнародних економічних відносин. Тому в програму курсу включені питання історії і конкретних умов виникнення, методів, інструментів, структури, видів діяльності, особливостей і перспектив розвитку України в роботі міжнародних організацій.

Програмою передбачено шість змістовних модулів.

1. 1 Опис

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1

СВІТОВА ЕКОНОМІЧНА СИСТЕМА: СТРУКТУРА, ОСОБЛИВОСТІ ТА НАПРЯМИ РОЗВИТКУ

Предмет і завдання курсу “Міжнародна економіка”. Цивілізаційні етапи міжнародного розвитку. Поняття та структура світової економічної системи. Умови та форми міжнародного поділу праці. Форми міжнародних економічних від­носин. Середовище міжнародної економіки. Сутність світової економічної рівноваги та економічна динаміка. Моделі міжнародного економічного розвитку. Тенденції світової економічної динаміки. Проблеми та суперечливості світового економічного розвитку. Класифікація країн світу за різними критеріями. Характеристика основних груп країн, у системі світового господарства. Показники економічного потенціалу та рівня розвитку країн. Показники відкритості національної економіки. Особливості розвитку та співробітництва розвинутих країн світу. Економіка країн, що розвиваються. Економіка країн з транзитивними економіками: особливості розвитку країн Центральної та Східної Європи; економічні характеристики та перспективи подальшого розвитку країн СНД. Суб'єкти міжнародної економічної діяльності та форми міжнародного співробітництва. Лібералізація міжнародної економічної діяльності. Рівні управління міжнародною економічною діяльністю в Україні. Організації, що сприяють здійсненню міжнародної економічної діяльності.

Змістовний модуль 2 міжнародна торгівля

Теорії міжнародної торгівлі. Ранній та пізній меркантилізм. Класичні теорії А. Сміта та Д. Рікардо. Неокласична теорія. Модель Хекшера-Оліна. Парадокс Леонтьєва. Альтернативні теорії міжнародної торгівлі. Теорія конкурентних переваг М. Портера. Світовий ринок товарів і послуг. Еволюція форм ринку в умовах міжнародної торгівлі. Рівновага на світовому ринку. Масштаб, структура і динаміка міжнародної торгівлі. Основні форми і методи торгівлі товарами. Ціноутворення в міжнародній торгівлі. Міжнародна торгівля послугами. Контрактне забезпечення торгівлі. Міжнародний науково-технічний обмін. Форми науково-технічного обміну: комерційний та некомерційний обмін. Форми та канали передачі технологій. Регулювання міжнародних торговельних відносин. Поняття і складові міжнародної торгової політики. Митниний тариф. Нета­рифні бар'єри міжнародної торгівлі. Демпінг і антиде­мпінгові процедури в міжнародній торгівлі. Стимулювання експорту. Міжнародні організаії з регулювання торгівлі.