Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальні матеріали студентам з БЗІСП.doc
Скачиваний:
1285
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
4.68 Mб
Скачать

Дії групи інженерного забезпечення в обороні.

Інженерна розвідка противника і місцевості ведеться відділенням інженерної розвідки з інженерно-спостережних постів. В ході оборонного бою на ділянках вклинення противника розвідка організується діями інженерно-розвідувального дозору, який створюється за рахунок особового складу ІСП.

Фортифікаційне обладнання позицій, позиційних районів частин, районів розгортання пунктів управління бригади здійснюється інженерно-позиційним взводом. Для виконання цього завдання на допомогу інженерним підрозділам можуть залучатися механізовані підрозділи.

Обслуга інженерних машин поступає в розпорядження командирів частин (підрозділів), яким вони додаються. Експлуатацію землерийних машин організує офіцер частини (підрозділу).

Інженерно-позиційний взвод викопує траншеї, окопи, котловани та здійснює обсипання зібраних в них споруд. Збирання та обладнання споруд з готових елементів та місцевих матеріалів, їх маскування здійснюють інші підрозділи групи або загально-військові підрозділи, що виділені для цього.

Улаштування мінно-вибухових загороджень та руйнувань, а також нарощування їх в ході бою група здійснює інженерно-саперною ротою без інженерно-дорожнього взводу.

При улаштуванні мінно-вибухових загороджень інженерно-саперний взвод діє на своїй ділянці самостійно. В умовах безпосереднього зіткнення з противником мінні поля перед переднім краєм встановлюються вночі вручну по мінному шнуру. Поза зіткнення з противником мінні поля встановлюються з використанням засобів механізації та різними, зручними на даній місцевості, способами. Інженерний взвод загороджень, як правило, встановлює мінні поля в глибині батальйонних районів оборони.

Нарощування загороджень в ході оборонного бою інженерно-саперна рота здійснює діями рухомого загону загороджень. РЗЗ може діяти як на заздалегідь підготовлених, так і на знов призначених рубежах, що прикривають виявлені напрямки дій танків противника.

Підготовку шляхів для маневру, підвозу та евакуації група інженерного забезпечення здійснює при підготовці бригади до оборони, а в ході бою, як правило, утримує їх або готує нові; завдання виконується інженерно-дорожнім взводом. При підготовці шляхів взвод виконує завдання в залежності від обсягу завдань у повному складі або відділеннями по об’єктах. При підготовці шляху в першу чергу використовуються існуючі дороги. Підготовані шляхи позначаються покажчиками та дорожніми знаками встановленого зразка. Для подолання вузьких водних перешкод застосовується механізований міст або його окремі ланки, які знімаються по мірі готовності низьководних мостів.

При утриманні важко прохідних ділянок шляхів взвод зосереджується у призначеному йому районі та виконує завдання, організовуючи періодичну перевірку стану шляху та заготівлю будівельних матеріалів для важко прохідних ділянок. При виявленні зруйнувань та пошкоджень усуває їх своїми силами, крім того, на важко прохідні ділянки виділяються від загальновійськових частин команди з тягачами.

Заготівля матеріалів та виготовлення фортифікаційних конструкцій, дорожніх покриттів здійснюється на пункті заготівлі, який розгортається силами відділення інженерних конструкцій інженерно-технічного взводу.

Виконання інженерних заходів з маскування здійснюється інженерно-технічним взводом. Інженерно-маскувальне відділення може залучатися до виконання найбільш складних в технічному відношенні завдань щодо маскування під час приховування та імітації військ і об’єктів. Як правило, це буде обладнання хибних районів розгортання командних пунктів, позицій механізованих (танкових) підрозділів. Також може здійснюватись приховування інших важливих об’єктів в смузі оборони бригади.

Для обладнання дійсних та хибних окопів і сховищ для техніки створюються команди, які оснащені необхідними засобами інженерного озброєння. Глибина хибних окопів та сховищ повинна бути не менше 50% від глибини існуючих реальних споруджень.

Добування та очищення води здійснюється відділенням польового водопостачання інженерно-технічного взводу, яке обладнує та утримує пункт польового водопостачання. При цьому розгортається фільтрувальна станція, визначається ступінь забруднення та зараження води, розгортаються насоси та резервуари, обладнується водозабір, сховища для насосів та щілина для особового складу відділення, позначаються шляхи руху.