Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наказ і методичка про нестандартн_ ситуац_ї.doc
Скачиваний:
371
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Про затвердження методичних

рекомендацій дій працівників господарств Укрзалізниці в нестандартних ситуаціях

З метою покращення знань працівників залізниць, які пов'язані з рухом поїздів, щодо їх дій в нестандартних ситуаціях при виконанні своїх посадових обов'язків

НАКАЗУЮ:

  1. Затвердити методичні вказівки щодо дій працівників господарств Укрзалізниці для забезпечення безпеки руху в нестандартних ситуаціях відповідно до вимог Правил технічної експлуатації залізниць України, Інструкції з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України, Інструкції з сигналізації на залізницях України (далі Методичні вказівки).

  2. Начальникам залізниць, дирекцій залізничних перевезень, керівникам підприємств та структурних підрозділів організувати використання Методичних вказівок для технічного навчання працівників і в практичній діяльності.

  3. Начальнику управління справами Укрзалізниці Грущаку І.М. забезпечити друкування Методичних вказівок виходячи із потреб залізниць і навчальних закладів.

  4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на начальника Головного управління безпеки руху та екології Укрзалізниці Штея В.В.

Перший заступник Генерального

директора Укрзалізниці Ю.М. Федюшин

Додаток

Затверджено наказом Державної адміністрації залізничного транспорту України

від " " _________________2004 р.

№_

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ЩОДО ДІЙ ПРАЦІВНИКІВ ГОСПОДАРСТВ УКРЗАЛІЗНИЦІ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ РУХУ В НЕСТАНДАРТНИХ СИТУАЦІЯХ ВІДПОВІДНО ДО ВИМОГ ПРАВИЛ ТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ, ІНСТРУКЦІЇ Х РУХУ ПОЇЗДІВ І МАНЕВРОВОЇ РОБОТИ НА ЗАЛІЗНИЦЯХ УКРАЇНИ, ІСТУКЦІЇ З СИГНАЛІЗАЦІЇ НА ЗАЛІЗНИЦЯХ УКРАЇНИ

1 Галузь застосування

1.1 Методичні вказівки щодо дій працівників господарств Укрзалізниці для забезпечення безпеки руху в нестандартних ситуаціях відповідно до вимог Правил технічної експлуатації залізниць України, Інструкції з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України, Інструкції з сигналізації на залізницях України (далі - Методичні рекомендації) розроблені з метою забезпечення безпеки руху поїздів, чіткої взаємодії причетних працівників залізничного транспорту у випадках виникнення нестандартних ситуацій при прийманні, відправленні, прямуванні поїздів, виконанні маневрової роботи на станціях та перегонах залізниць України.

1.2 Дія цих Методичних вказівок поширюється на працівників об’єднань, підприємств та структурних підрозділів, що підпорядковані Державній адміністрації залізничного транспорту України та діяльність яких безпосередньо пов’язана з організацією руху поїздів чи здійсненням маневрової роботи, а також на працівників підприємств та організацій інших відомств, рухомий склад та працівники яких мають право виїзду на колії мережі залізниць України.

1.3 У Методичних вказівках наведено порядок дій працівників господарств Укрзалізниці у нестандартних ситуаціях, що найбільш часто повторюються.

1.4 Методичні вказівки можуть бути використані в якості навчального посібника при здійсненні професійного та технічного навчання працівників залізничного транспорту.

2 Загальні положення

2.1 Методичні вказівки розроблені на основі вимог Правил технічної експлуатації залізниць України, Інструкції з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України, Інструкції з сигналізації на залізницях України, Інструкції з організації відбудовних робіт при ліквідації наслідків транспортних подій на залізницях України.

2.2 При розробленні Методичних вказівок використані затверджені на залізницях України Порядки дій причетних працівників у нестандартних ситуаціях, Регламенти радіопереговорів між машиністами і черговими по станціях при виникненні нестандартних ситуацій, Регламент дій працівників господарства перевезень в аварійних і нестандартних ситуаціях ЦД-0048 та інші чинні нормативні документи.

2.3 Методичні вказівки не скасовують дію зазначених у п.п. 2.1, 2.2 та інших зазначених у тексті нормативних документів, є їх узагальненням і можуть бути використані при внесенні до них в установленому порядку змін та доповнень, чи при розроблянні нових нормативних документів з питань безпеки руху.

2.4 Курсивом наведені витяги із зазначених у тексті нормативних документів.

2.5 У разі виникнення аварійної і нестандартної ситуації для прискорення передачі інформації застосовується єдиний сигнал:

"УВАГА! УВАГА! СЛУХАЙТЕ ВСІ!", який передається усіма засобами зв’язку (радіозв’язком, телефоном, селектором та іншими видами зв’язку). У випадках отримання такого сигналу всі переговори зазначеними засобами зв’язку припиняються.