Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач - копия.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ

ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ

Кафедра "Автоматика і комп'ютерне телекерування рухом поїздів"

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до КУРСОВОЇ РОБОТИ на тему: "Модернізація пристроїв автоматики і телемеханіки ділянки залізниці на базі мікропроцесорних технічних засобів"

з дисципліни

"Автоматика і телемеханіка на залізничному транспорті"

для студентів спеціальності

"Організація перевезень та управління на залізничному транспорті"

Виконав: студент гр. 2-ІІІ-ОПУТ

Козак Н. Ю.

Перевірив: старший викладач,

Лазарєв О.В.

Харків 2014

Реферат

Курсова робота виконана відповідно до завдання й містить три розділи, у яких розглядаються питання модернізації пристроїв автоматики і телемеханіки ділянки залізниці на базі мікропроцесорних технічних засобів.

Пояснювальна записка до курсової роботи містить у собі 29 аркушів, у тому числі: 22 сторінок тексту, 5 рисунків, 5 таблиць, 2 формул, 3 додатків.

У першому розділі дається обґрунтування вибору й виконане проекту­вання пристроїв автоблокування й автоматичної локомотивної сигналізації на перегоні з обліком їхньої поступової модернізації на мікропроцесорній елементній базі.

У другому й третьому розділах розглядаються питання обладнання дільничної станції релейно-мікропроцесорною електричною централізацією й підвищення ефективності експлуатаційної роботи заданої ділянки за рахунок устаткування проміжної станції мікропроцесорною системою кодового керування.

У висновку коротко викладений план модернізації технічних засобів ЗАТ на базі мікропроцесорної техніки з метою подальшого підвищення ефективності експлуатаційної роботи заданої ділянки.

Зміст

Вступ

1

Пристрої ЗАТ на перегоні

5

1.1

Обґрунтування вибору пристроїв ЗАТ на перегоні

5

1.2

Структурна схема модернізації КАБ

6

1.3

Схема показань локомотивного світлофора АЛСН

7

1.4

Режим роботи локомотивних пристроїв АЛСН

8

2

Пристрою ЕЦ на станції "У"

10

2.1

Обґрунтування вибору пристроїв ЕЦ

10

2.2

Однонитковий план горловини станції

11

2.3

Маршрутизація пересувань

12

2.4

Апарат керування ДСП

19

3

Устаткування станції "П" мікропроцесорною системою кодового керування

20

3.1

Вибір системи кодового керування

20

3.2

Структурна схема систем кодового керування станцією "П"

21

3.3

Режими керування проміжною станцією "П"

22

3.4

Режим "Телекерування"

23

3.5

Завдання команд телекерування

23

4

Економічні розрахунки

25

Література

27

Вступ

Пристрої залізничної автоматики і телемеханіки (ЗАТ) застосовуються для заміни ручної праці в технологічних процесах на залізничному транспорті.

Зменшення частки ручної праці дозволяє знизити залежність транспортних процесів від помилок людини і за рахунок цього підвищити безпеку руху поїздів на перегонах та станціях. Тому системи ЗАТ називають системами забезпечення безпеки.

Крім цього,застосування систем ЗАТ істотно збільшує провізну та пропускну спроможність дільниць,підвищує безпеку, продуктивність і культуру праці експлуатаційних робітників,поліпшує економічні показники залізниць.

Пристрої ЗАТ з’явилися на залізницях одночасно з початком рушення поїздів. Найпростішим сигнальним пристроєм був семафор, а потім був введений світлофор, який став основним сигналом на залізницях.

Одночасно з розвитком сигналізації і сигнальних приладів створювалися і розвивалися пристрої для керування стрілками і сигналами та здійснення необхідної залежності між ними. Ці пристрої отримали назву централізація стрілок і сигналів (ЦСС).

Необхідність підвищення пропускної спроможності дільниць призвело

до розвитку систем інтервального регулювання рушення поїздів (ІРРП) на перегонах та станціях.

До найпростіших систем ІРРП відносять електрожезлову систему, однак ці системи не можуть значно збільшити пропускну спроможність. Основні магістралі України обладнані такою системою ІРРП, як АБ.

Для керування рухом поїздів на дільниці з єдиного поста впроваджені системи ДЦ.

У цей час на залізницях іде процес технічного переобладнання за рахунок впровадження мікропроцесорних систем ЗАТ. Широке використання отримали мікропроцесорні керуючі комплекси, які забезпечують використання на транспорті новітніх комп’ютерних технологій.