Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа ЖДС.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.07.2019
Размер:
268.8 Кб
Скачать

27

ВСТУП

Залізнична колія і станція є основними елементами господарства залізничного транспорту. Залізнична колія уявляє собою комплекс інженерних споруд і пристроїв, призначених для безперебійного і безпечного руху поїздів з встановленими швидкостями в точній відповідності з графіком руху поїздів. Основними елементами залізничної колії є: верхня будова колії, земляне полотно та штучні споруди.

Основні конструктивні форми залізничної колії збереглися до наших днів. Це свідчить о високому професіоналізмі перших проектувальників та будівельників залізниць. Навантаження від коліс рухомого складу передається на рейки, потім шпали, баласт і, на кінець земляне полотно, тобто площа, яка сприймає навантаження, по мірі віддалення від контакту колеса і рейки весь час збільшується. Це дозволяє використовувати різні матеріали з різною несучою спроможністю для спорудження залізничної колії (сталь, залізобетон, дерево, грунт). Всі елементи колії працюють у важких умовах, тому необхідно постійно контролювати стан колії, виконувати ремонтні роботи і замінять окремі елементи верхньої будови колії.

Для забезпечення необхідної пропускної спроможності і безпеки руху поїздів кожна лінія поділяється роздільними пунктами на перегони.

При проектуванні проміжної станції необхідно враховувати існуючи умови, а саме : довжину станційного майданчика, категорію залізничної лінії, примкнення головних колій, потрібну пропускну спроможність станції, напрямок примикання під’їзних колій, розташування селища або міста.

При проектуванні пасажирських пристроїв враховується розташування селища або міста, ширина пасажирської платформи, габаритна відстань платформи в залежності від її виду, довжину пасажирських складів, що обертається по дільниці.

  1. Техніко-експлуатаційна характеристика станції

Проміжні станції призначені для обгону і схрещення поїздів, посадки і висадки пасажирів, навантаження і вивантаження вантажів і багажу, маневрових операцій по відчепленню вагонів від составу збірних поїздів і причепленню вагонів до них, а також для обслуговування під’їзних колій при їх наявності.

Проміжні станції - найбільш розповсюджений вид роздільних пунктів. На них виконуються наступні операції:

  • Пропуск вантажних і пасажирських поїздів;

  • Прийом і відправлення поїздів з зупинкою;

  • Посадка і висадка пасажирів;

  • Навантаження, вивантаження і зберігання вантажів з оформленням вантажних документів;

  • Причеплення і відчеплення вагонів збірних поїздів, а деяких випадках формування відправницьких маршрутів;

  • Подача і прибирання вагонів під’їзних колій;

  • Зважування вагонів при значному об’ємі навалочних вантажів.

Для забезпечення безпечного і своєчасного виконання цих операцій проміжна станція має наступний комплекс пристроїв:

  • Колійний розвиток, який включає в себе окрім головних колій, приймально-відправні, навантажувально-розвантажувальні, витяжні для маневрової роботи, запобіжні тупики та інші колії;

  • Пасажирські будівлі з платформами та іншими пасажирськими пристроями;

  • Складські приміщення, навантажувально-розвантажувальні площадки і механізми;

  • Стрілочні пости, пристрої СЦБ і зв’язку, електропостачання, освітлення і водопостачання.

В залежності від розташування приймально-відправних колій і вантажних пристроїв розрізнюють три типа проміжних станцій: з повздовжнім, напівповздовжнім і поперечним розташуванням приймально-відправних колій.

Додатково станції розрізнюють по кількості головних і приймально-відправних колій, розміщенню і розвитку вантажних пристроїв, наявністю примкнень під’їзних колій.

Проміжна станція, що проектується буде розташовуватися на лінії першої категорії одноколійній дільниці. Розміри руху по дільниці – 25 пари поїздів за добу. Максимальна швидкість руху 120км/год.

Перегони, що прилягають до станції будуть обладнані автоматичним блокуванням, вид тяги – тепловозна. Для управління стрілками та сигналами станція обладнується електричною централізацією. Корисна довжина найкоротших приймально-відправних колій в парному і непарному напрямку повинна бути 850 м.

З півночі станції, що проектується розташовано селище. З південно-східної сторони до станції примикають під’їзні колії елеватора і нафтобази, на які щодоби прибувають вагону зі збірними поїздами.

Для проектування станції виділено станційний майданчик 2900 м. Профілі підходу до неї: з західного боку – 50/00 спуск довжиною 600м, зі сходу - 30/00 підйом довжиною 300м. Тобто станція знаходиться на «горбу».

  1. Вибір і обгрунтування схеми станції

Проект нової проміжної станції повинен забезпечувати потрібну пропускну спроможність і враховувати її подальший розвиток, а також відповідати нормам і правилам проектування роздільних пунктів.

Необхідно визначити тип станції, кількість колій для прийому і відправлення поїздів, обрати місце розташування пасажирської будівлі і вантажних пристроїв.