Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
31.03.2015
Размер:
1.16 Mб
Скачать

3 Технологічна частина

3.1 Технологія монтажа і налагодження електрообладнання портального крана

Справжня глава Правил поширюється на електрообладнання мостових, портальних, баштових, кабельних та інших кранів напругою до 10 кВ, що встановлюються на фундаменті або на рейковому крановому шляху, а також на електрообладнання однорейкових візків і електроталей всередині і поза будівель і споруд. Крім того, електрообладнання кранів має відповідати вимогам діючих "Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів" Держгірпромнагляду України.

Глава не поширюється на суднові, плавучі, залізничні, автомобільні та інші подібні крани.

Головними тролеями називаються тролеї, розташовані поза крана.

Тролеями крана називаються тролеї, розташовані на крані.

Малогабаритним тролейного струмопроводом (шинопроводом) називається закрите кожухом пристрій, що складається з тролеїв, ізоляторів і каретки з струмознімачами. За допомогою малогабаритного тролейного струмопроводу можуть здійснюватися живлення крана або його візка, управління однорейкових візками і електроталями і т. д.

Ремонтним загоном називається місце, де кран установлюється на час ремонту.

Ремонтним ділянкою головних тролеїв називається ділянка цих тролеїв у межах ремонтного загону.

Секцією головних тролеїв називається ділянка цих тролеїв, яка розташована поза межами ремонтних загонів і відділена ізольованим стиком від кожної з сусідніх ділянок, у тому числі від ремонтних ділянок.

Загальні вимоги

Електропостачання крана повинно здійснюватися за допомогою:

1) головних тролеїв, у тому числі за допомогою малогабаритного тролейного струмопроводу;

2) стаціонарних живильних пунктів, по струмознімальних контактах яких ковзають закріплені на крані відрізки тролеїв ("контактні лижі");

3) кільцевого токоподвода;

4) гнучкого кабелю;

5) стаціонарного струмопроводу (для кранів, установлених на фундаменті).

Виконання електрообладнання (електродвигунів, апаратів тощо) кранів повинно відповідати умовам навколишнього середовища.

Напруга електродвигунів змінного і постійного струму і перетворювальних агрегатів (статистичних або обертових), що установлюються на кранах, має бути не вище 10 кВ. Застосування напруги вище 1 кВ повинно бути обгрунтовано розрахунками.

На кранах допускається встановлення трансформаторів напругою до 10 кВ і конденсаторів для підвищення рівня компенсації реактивної потужності. Трансформатори повинні бути сухими або з заповненням негорючим рідким діелектриком. Конденсатори повинні мати просочення з негорючої синтетичної рідини.

Неізольовані струмоведучі частини електрообладнання крана повинні бути огороджені, якщо їх розташування не виключає випадкового дотику до них осіб, які перебувають у кабіні управління, на галереях і майданчиках крана, а також біля нього.

Електрообладнання з неізольованими струмоведучими частинами (магнітні контролери, ящики резисторів та ін), з якого автоматично знімається напруга при вході в місця його розташування, а також електрообладнання, встановлене в апаратних кабінах та інших електроприміщеннях, замкнених під час експлуатації крана, може не огороджуватися.

Апарати ручного управління в кабінах кранів повинні бути розміщені так, щоб машиніст крана міг працювати сидячи. Напрямок руху рукоятки і маховиків апаратів повинне по можливості відповідати напрямку викликаються ними рухів.

Панелі управління, розташовані в кабіні управління, повинні мати суцільні або сітчасті огорожі. Установка в кабіні керування резисторів для електродвигунів не допускається.

В апаратних кабінах та інших електроприміщеннях проходи обслуговування щитів та окремих панелей (магнітних контролерів та ін) повинні відповідати наступним вимогам:

1. Ширина проходів, розташованих як з лицьового, так і з зворотного боку щитів і панелей, що мають суцільні або сітчасті огородження, повинна бути не менше 0,6 м.

2. Відстань від неогороджених неізольованих струмоведучих частин, розташованих на висоті менше 2,2 м з одного боку проходу, до стіни та обладнання з ізольованими або огородженими струмоведучими частинами, розташованих по інший бік проходу, повинна бути не менше 0,8 м. Відстань між неізольованими струмоведучими частинами, розташованими на висоті менше 2,2 м на різних сторонах проходу, повинна бути не менше 1 м.

Електричні опалювальні прилади, що встановлюються в кабіні керування крана, повинні бути безпечними в пожежному відношенні, а їх струмовідні частини мають бути огороджені. Ці прилади слід приєднувати до електричної мережі після ввідного пристрою. Корпус опалювального приладу має бути заземлений.

У прогонах, де на загальних рейкових кранових коліях працюють два або більше кранів, для кожного з них повинен бути передбачений свій ремонтний загін. Він повинен бути суміщений з місцем улаштування площадки для посадки на кран обслуговуючого персоналу.

Допускається суміщення ремонтних загонів двох або більше кранів, якщо це не призводить до недопустимого обмеження технологічного процесу під час позапланового ремонту будь-якого крана.

Пристрій ремонтних загонів не потрібне в разі живлення кранів від гнучких головних тролеїв (гнучкого кабеля).

Головні тролеї крана повинні виконуватись, як правило, зі сталі. Допускається виконувати ці тролеї з алюмінієвих сплавів. Застосування міді і біметалу для головних тролеїв і тролеїв крана має бути спеціально обгрунтоване.

Тролеї можуть бути жорсткими або гнучкими; вони можуть підвішуватись на тросах і розташовуватися в коробах або каналах. При застосуванні жорстких тролеїв необхідно передбачати пристрої для компенсації лінійних змін від температури та опади будівлі.

Відстані між місцями кріплення тролеїв повинні бути такими, щоб виключалася можливість замикання їх між собою і на заземлені частини. Це відстань вибирається з урахуванням стріли провисання, а на відкритому повітрі - крім того, з урахуванням відхилення провідника від дії вітру.

Для кранів напругою до 660 В, встановлених як в приміщенні, так і на відкритому повітрі, відстані у світлі між якими струмовідними частинами тролеїв різних фаз (полюсів), а також між ними та іншими конструкціями, що не ізольованими від землі, повинні бути не менше 30 мм для нерухомих одна відносно іншої деталей і 15 мм для деталей, що рухаються одна відносно іншої. При напрузі вище 660 В ці відстані повинні бути не менше 200 і 125 мм відповідно.

Зазначені відстані повинні бути забезпечені для головних тролеїв крана при всіх можливих пересуваннях крана, його візка тощо

Відстані від головних тролеїв і тролеїв крана до рівня підлоги цеху або землі повинні бути не менше: при напрузі до 660 В - 3,5 м, а в проїзної частини - 6 м; при напрузі вище 660 В - у всіх випадках 7 м. Зменшення зазначених відстаней допускається за умови огородження тролеїв При гнучких тролеях вказані відстані повинні бути забезпечені при найбільшій стрілі провисання.

При прокладання тролеїв у підлозі в каналах, закритих бетонними плитами або металевими листами, а також у коробах, розташованих на висоті менше 3,5 м, зазор для переміщення кронштейна з струмознімачами не повинен знаходитися в одній вертикальній площині з тролеями.

Гнучкий кабель, використовується для живлення електрообладнання крана, у місцях, де можливе його пошкодження, повинен бути відповідним чином захищена. Вибір марки кабелю повинен проводитися з урахуванням умов його роботи і можливих механічних впливів.

Головні тролеї крана мостового типу слід розміщувати з боку, протилежного розташуванню кабіни управління. Винятки допускаються у випадках, коли головні тролеї недоступні для випадкового дотику до них з кабіни керування, з посадочних майданчиків і сходів.

Головні тролеї та їх струмознімачі повинні бути недоступними для випадкового дотику до них з моста крана, сходів, посадочних майданчиків та інших майданчиків, де можуть перебувати люди. Це повинно забезпечуватися відповідним розташуванням їх або огородженням.

У місцях можливого дотику вантажних канатів з тролеями даного крана або крана, розташованого ярусом нижче, мають бути встановлені відповідні захисні пристрої.

Лінія, яка живить головні тролеї до 1 кВ, повинна бути забезпечена вимикачем закритого типу, розрахованим на відключення робочого струму всіх кранів, установлених в одному прогоні. Вимикач повинен бути встановлений в доступному для відключення місці і відключати тролеї лише одного прогону.

Якщо головні тролеї мають дві або більше секцій, кожна з яких отримує харчування за окремою лінією, то допускається посекційне відключення тролеїв з прийняттям заходів, що виключають можливість попадання напруги на відключену секцію від інших секцій.

Вимикач, а при дистанційному управлінні - апарат керування вимикачем повинні мати пристосування для замикання на замок у вимкненому положенні, а також покажчик положення: "Увімкнено", "Вимкнено".

Для кранів, що працюють у важкому і дуже важкому режимах, лінію, яка живить головні тролеї до 1 кВ, рекомендується захищати автоматичним вимикачем.

Головні тролеї мають бути обладнані світловою сигналізацією про наявність напруги, а при секціонування тролеїв і наявності ремонтних ділянок цією сигналізацією повинні бути обладнані кожна секція і кожен ремонтний ділянку.

Рекомендується безпосереднє приєднання до тролеїв сигналізаторів, у яких лампи світяться за наявності напруги на тролеях і гаснуть з його зникненням. При тролеях трифазного струму кількість ламп сигналізаторів повинна дорівнювати кількості фаз тролеїв - по одній лампі, увімкненій на кожну фазу, а при тролеях постійного струму сигналізатор повинен мати дві лампи, увімкнені паралельно.

Для забезпечення довговічності ламп повинні бути вжиті заходи (наприклад, включення додаткових резисторів) щодо зниження напруги на їх затискачах на 10% номінального значення в нормальних умовах.

Приєднання сторонніх електроприймачів до головних тролеїв магнітних кранів, кранів, що транспортують рідкий метал, а також інших кранів, під час роботи яких зникнення напруги може призвести до аварії, не допускається.

Головні тролеї жорсткого типу мають бути пофарбовані, за винятком їх контактної поверхні. Колір їх забарвлення має відрізнятися від кольору забарвлення конструкцій будівлі та підкранових балок, причому, рекомендується червоний колір.

Для подачі напруги на гнучкий кабель портальних електричних кранів повинні бути встановлені колонки, спеціально призначені для цієї мети.

Вибір і прокладання проводів та кабелів

Прокладання проводів на кранах рекомендується виконувати на лотках, в коробах і трубах.

На кранах усіх типів можуть застосовуватися проводи і кабелі з мідними, алюмомеднимі або алюмінієвими жилами.

Перетин жил проводів та кабелів вторинних кіл повинен бути не менше 2,5 мм для мідних жил і не менше 4 мм для алюмомедних і алюмінієвих жил. Допускається застосування проводів з багатодротовими жилами перерізом не менше 1,5 мм для мідних жил і не менше 2,5 мм для алюмомедних та алюмінієвих жив, при цьому дроти не повинні нести механічного навантаження Для кранів, що працюють у важкому і дуже важкому режимах, а також для кранів, що працюють з мінеральними добривами, рекомендується для вторинних ланцюгів застосовувати проводи і кабелі з мідними жилами.

Для вторинних кіл напругою до 60 В дозволяється застосування проводів і кабелів з мідними багатодротовими жилами перерізом не менше 0,5 мм за умови, що приєднання жил виконано паянням і проводи не несуть механічного навантаження.

Вторинні кола на кранах, що працюють з рідким і гарячим металом (розливні, заливальні та завалочні крани, крани нагрівальних колодязів тощо), повинні виконуватися проводами і кабелями з мідними жилами, а вторинні ланцюги на швидкохідних кранах (збиральні крани, перевантажувачі) - з мідними або алюмомеднимі жилами Алюмінієві та алюмомедние жили проводів та кабелів у первинних колах кранів повинні бути багатодротовими перерізом не менше 16 мм. Застосування проводів та кабелів з однопроволочньмі алюмінієвими і алюмомеднимі жилами в первинних колах кранів не допускається.

Напруга на затискачах електродвигунів і в колах керування ними при всіх режимах роботи електрообладнання крана має бути не нижче 85% номінальної.

Жили проводів і кабелів усіх ланцюгів повинні мати маркування.

Перед пуском крана в експлуатацію після монтажу або ремонту випробують роботу електричної схеми і механізмів крана і при необхідності регулюють електричні апарати, обмежувачі і гальма.

До початку випробування прибирають і очищають кран від залишилися предметів (інструментів, матеріалів). Під час прибирання крана оглядають електрообладнання і електропроводку, особливо в місцях гнучких переходів з однієї частини металоконструкції на іншу. Одночасно перевіряють правильність запасовки канатів на блоках. Потім очищають від бруду і сміття рейки кранового шляху, перевіряють тупикові упори, лінійки для обмежувача пересування, лотки для кабелю, стикові рейкові накладки, шпали кранового шляху. Якщо шпали лежать неміцно, їх необхідно зміцнити - підбити під них баластний матеріал.

Рекомендується за допомогою мегомметра напругою 500В провести контрольне вимірювання опору ізоляції електрообладнання крана. Якщо опір ізоляції (всього електрообладнання з електропроводкою) менше 500 000 Ом, це свідчить про пошкодження ізоляції на якій-небудь ділянці схеми. Ця ділянка слід знайти і усунути несправність до пробних включень.

При огляді механізмів змазують всі точки відповідно до карти змащення і заливають масло в редуктори. Особливо уважно перевіряють змазку, якщо кран вперше монтується після ремонту або отримання його з заводу-виробника.

Роботу електричної схеми перевіряють в такій послідовності.

1. Оглядають приєднання ланцюгів освітлення і управління до силового ланцюга. Кола освітлення повинні працювати при включеному ввідному рубильнику крана, кола управління повинні працювати тільки після включення рубильника захисної панелі або автомата у крана без захисної панелі.

2. Перевіряють роботу ланцюга котушки лінійного контактора (ланцюги захисту). Лінійний контактор повинен включатися за допомогою кнопки управління або аварійного вимикача тільки тоді, коли рукоятки всіх контролерів знаходяться в нульовій позиції. Для перевірки ланцюга нульовий захисту черзі встановлюють в першу позицію (будь-якого спрямування) рукоятки всіх контролерів і натискають кнопку включення лінійного контактора. Якщо контактор включається, слід виправити помилку в схемі і тільки після цього продовжити перевірку.

Для перевірки ланцюга максимального захисту, користуючись інструментом з ізольованими ручками, вручну по черзі розмикають контакти максимальних реле. Лінійний контактор при цьому повинен відключатися.

3. Перевіряють уставки максимальних реле і плавкі вставки в запобіжниках кіл управління та освітлення. Уставки реле і струми плавких запобіжників повинні відповідати величинам, зазначеним в електричній схемі або в інструкції з експлуатації крана.

4. Засвідчуються відповідно руху рукоятки командо-контролера напрямку роботи механізму. Якщо напрямок обертання-якого механізму не відповідає напрямку включення рукоятки, міняють місцями підключення будь-яких двох фаз на статорі двигуна. Якщо напрямок включення рукоятки не відповідає напрямку обертання двигунів всіх механізмів, міняють місцями дві будь фази живильного кабелю на портальному рубильнику крана чи рубильнику підключаємого пункту. При неправильному напрямку обертання електродвигунів обмежувачі робочих рухів крана і вантажопідйомності працювати не будуть, так як їх електричні контакти повинні розмикати певні електричні ланцюги.

5. Контролюють роботу обмежувачів, вказівника вильоту, світлової та звукової сигналізації і при необхідності регулюють її, замінюють лампочки.