Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OOP_dnevnoe / Конспект лекций ООТ 2009 укр.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
6.35 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ ім. В.ДАЛЯ

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

З ДИСЦИПЛІНИ «ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ»

(для студентів всіх напрямків підготовки)

З А Т В Е Р Д Ж Е Н О

на засіданні кафедри

охорона праці та БЖД

Протокол № 2 від 20.10.2009

ЛУГАНСЬК СНУ ІМ. В. ДАЛЯ - 2010

УДК 628

Конспект лекцій з дисципліни «Основи охорони праці» (для студентів всіх напрямків підготовки) / Укл.: В.М. Кожин, В.Є. Александров, І.В. Савченко – Луганськ, Східноукр. нац. ун-т ім. В.Даля, 2010 - 158 с.

У конспекті лекцій з дисципліни «Основи охорони праці» викладений матеріал з наступних тем: «Правові і організаційні питання охорони праці», «Оздоровлення повітряного середовища», «Освітлення промислових підприємств», «Небезпека ураження електричним струмом і заходи попередження електротравматизму», «Захист від виробничого шуму і вібрації», «Іонізуюче випромінювання», «Електромагнітні поля і електромагнітні випромінювання», «Безпека систем, що знаходяться під тиском», «Умови безпечної експлуатації машин і механізмів», «Психофізіологічні небезпечні і шкідливі виробничі чинники», «Пожежна профілактика», наведений список рекомендованої літератури.

Укладачі: В.М. Кожин, доц.

В.Є. Александров, доц.

І.В. Савченко, ст. викл.

Відп. за випуск М.А. Пітельгузов, проф.

Рецензент Р.І. Рей, проф.

ЗМІСТ

1. ПРАВОВІ І ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ 4

5. ЗАХИСТ ВІД ВИРОБНИЧОГО ШУМУ І ВІБРАЦІЇ 68

8. БЕЗПЕКА СИСТЕМ, ЩО ЗНАХОДЯтьСЯ ПІД ТИСКОМ 99

9. УМОВИ БЕЗПЕЧНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ МАШИН І МЕХАНІЗМІВ 104

10. ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНІ НЕБЕЗПЕЧНІ І ШКІДЛИВІ ВИРОБНИЧІ ЧИННИКИ 108

11. Пожежна профілактика 115

список рекомендованої літератури 132

1. Правові і організаційні питання охорони праці

1.1. Закон України «Про охорону праці»

Закон України «Про охорону праці» складається з 9 розділів і 44 статей, затверджений 21.XI.2002 р.

    1. Загальні положення, де подано поняття охорони праці (ОП), сфера дії Закону, Законодавство з ОП, основні принципи державної політики в галузі ОП.

    2. Гарантії прав з ОП, де відбиті права громадян на ОП при укладенні трудового договору; права працівників на ОП під час роботи; право працівника на пільги і компенсації за тяжкі і шкідливі умови праці; видача спецодягу і інших індивідуальних засобів захисту; відшкодування збитків у разі ушкодження здоров'я; ОП жінок, неповнолітніх, інвалідів.

    3. Організація ОП на виробництві: управління ОП; обов'язок працівника виконувати вимоги нормативних актів з ОП; обов'язкові медичні огляди; навчання з питань ОП; фінансування ОП; ОП в колективному договорі; служба ОП на підприємстві; дотримання вимог з ОП при проектуванні, будівництві і реконструкції підприємства; розслідування і облік нещасних випадків; комісія з ОП підприємства; інформація і звіт про стан ОП; добровільні об'єднання громадян, працівників і фахівців з ОП.

    4. Стимулювання ОП – економічне стимулювання ОП; відшкодування юридичним, фізичним особам і державі збитків, заподіяних порушенням вимог з ОП.

    5. Нормативно-правові акти з ОП – документи, що відносяться до нормативно-правових актів з ОП; тимчасове припинення дії нормативно-правових актів з ОП; поширення дії нормативно-правових актів з ОП на сферу трудового і професійного навчання.

    6. Державне управління ОП – органи державного управління ОП: кабінет Міністрів України; міністерства та інші центральні органи державної виконавчої влади; місцева державна адміністрація; повноваження органів місцевого само врядування в галузі ОП; повноваження об'єднань підприємств в галузі ОП; організація наукових досліджень з проблем ОП.

    7. Державний нагляд і громадський контроль за ОП – органи державного нагляду за ОП; права і відповідальність посадових осіб спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за ОП; соціальний захист посадових осіб спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за ОП; громадський контроль за дотриманням законодавства про ОП; уповноважені найнятими робітниками особи з питань ОП.

    8. Відповідальність за порушення законодавства з ОП – дисциплінарна, адміністративна, матеріальна і кримінальна.

    9. Заключні положення.

1.2. Формування, зміст і завдання курсу з охорони праці

Російські й українські вчені внесли істотний вклад до справи охорони праці робітників. Перші наукові роботи в галузі техніки безпеки належать М.В. Ломоносову, який в 1742 р. опублікував роботу «Перші заснування металургії і рудних справ», де він піднімав питання гігієни і безпеки праці «гірничих людей». В 1901р. І.М. Сєченов написав роботу «Нарис робочих рухів людини», де теоретично обґрунтував 8-ми годинну тривалість робочого дня. Академік А.А. Скочинський в період 1938-60 рр. працював в галузі пожежо- і вибухопридушення у вугільній промисловості. Лауреат Нобелівської премії акад. М.М. Семенов розробив теорію вибуху і горіння. Великий російський учений М.Є. Жуковський розробив вихрову теорію, на основі якої конструюються вентилятори, що застосовуються в промислових вентиляційних установках. Роботи проф. І.С. Стекольникова в галузі захисту від блискавки. Учені інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона АН України розробили і впровадили у виробництво різноманітні способи електрозварювання із застосуванням промислових роботів і автоматичних пристосувань, що виключили дію шкідливих речовин, які при цьому виділяються.

В даний час питаннями охорони праці займаються НДІ охорони праці, кафедри вузів, галузеві лабораторії та ін.

Термін «охорона праці» вперше з'явився в Англії в 1821 р. і означав захист працівників від експлуатації з боку капіталістів. Згідно Закону України «Про охорону праці», охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Курс охорони праці складається з наступних основних розділів: основи трудового законодавства; основи техніки безпеки; виробнича санітарія і гігієна праці в промисловості; основи пожежної профілактики.

На жаль, повністю безпечних і нешкідливих виробництв не існує, тому завдання курсу полягає в тому, щоб дати наукові основи виявлення потенційних небезпек виробництва, викласти принципи розробки різноманітих технічних методів профілактики виробничого травматизму і, таким чином, звести до мінімальної вірогідності ураження або захворювання працюючого, з одночасним забезпеченням комфорту при максимальній продуктивності праці.