Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programma_01_dlya_spets_i_mag.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
202.75 Кб
Скачать

Трудове право; право соціального забезпечення

Загальна характеристика Кодексу законів про працю України. Поняття, сторони, умови та зміст трудового договору. Сутність та особливість трудових правовідносин. Сутність, зміст та порядок укладення колективного договору.

Умови і порядок прийняття на роботу. Порядок укладання трудового договору та його зміст. Порядок та підстави припинення трудового договору з ініціативи працівника. Порядок та підстави припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу. Робочий час і його види. Тривалість робочого часу. Поняття і тривалість скороченого та неповного робочого часу. Поняття, види і тривалість часу відпочинку. Особливості видів та тривалості робочого часу і часу відпочинку неповнолітніх.

Поняття, зміст та методи забезпечення трудової дисципліни. Поняття та зміст правил внутрішньої трудової дисципліни. Класифікація актів, що регулюють внутрішній трудовий розпорядок. Поняття, види та підстави застосування дисциплінарних стягнень. Порядок, терміни та процедура накладання (зняття) дисциплінарних стягнень. Поняття прогулу та зміст відповідальності, що наступає за прогул. Відповідальність за прихід на роботу в нетверезому стані. Ознаки, які свідчать, що особа знаходиться в нетверезому стані. Види та підстави застосування матеріальної відповідальності працівників за шкоду, заподіяну з їх вини підприємству. Поняття та порядок розгляду індивідуальних трудових спорів.

Законодавство про соціальний захист і охорону здоров'я

Поняття соціального страхування та соціального забезпечення. Перелік основних нормативних актів (законів), що регулюють питання соціального страхування та соціального забезпечення. Поняття та види пенсій за законодавством України. Основні нормативні акти (закони), що регулюють пенсійне забезпечення в Україні. Сутність та види соціальної допомоги сім'ям з дітьми. Нормативні акти (закони), що регулюють питання соціальної допомоги сім’ям з дітьми в Україні. Зміст та основні юридичні гарантії права на охорону здоров'я.

Фінансове право України

Предмет та метод фінансового права. Фінансова діяльність держави: поняття, зміст, правові основи.

Система державних органів, які здійснюють фінансову діяльність. Поняття, зміст та види фінансового контролю. Фінансовий контроль органів державної податкової служби. Ревізія та перевірка як методи фінансового контролю. Рахункова палата ВРУ в системі фінансового контролю. Фінансовий контроль органів Державної контрольно-ревізійної служби. Контрольно-наглядові функції Національного банку України. Аудит, як вид недержавного фінансового контролю. Правова природа фінансових санкцій.

Фінансово-правові відносини: поняття, особливості, класифікація, структура. Податкова система України: поняття, зміст, правові основи та принципи. Поняття та класифікація податків. Страхування: поняття, види, правові основи. Державний нагляд за страховою діяльністю.

Бюджетна система України. Бюджетна класифікація: поняття, зміст, призначення. Державний бюджет, як економічна, політична та правова категорія. Структура доходів державного бюджету України. Поняття, принципи та стадії бюджетного процесу. Дефіцит державного бюджету та шляхи його подолання. Поняття та система державних видатків. Міжбюджетні відносини. Структура місцевих доходів. Форми державного внутрішнього кредиту. Правові форми безготівкових розрахунків. Види рахунків, що відкриваються в банківських установах.

Поняття банків та банківської системи. Комерційні банки: їх види та класифікація. Операції та функції комерційних банків. Фінансово-правова відповідальність банків за порушення банківського законодавства. Порівняльна характеристика державного та банківського кредиту. Види та форми банківського кредиту. Фінансово-правові акти, їх характеристика. Правовий статус та функції Національного банку України.

Поняття валюти та валютних цінностей. Валютний контроль. Відповідальність за порушення валютного законодавства. Поняття та принципи бюджетного фінансування. Державний борг України: його види, обслуговування державного боргу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]