Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_Pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
202.75 Кб
Скачать

7. Основи юридичної відповідальності

Поняття юридичної відповідальності

При характеристиці даного феномена варто виходити з наступних посилок.

1. Юридична відповідальність відображає специфіку будь-яких правових явищ – їх формальну визначеність і процесуальний порядок реалізації.

2. Юридична відповідальність невіддільна від правопорушення, виступає його наслідком.

3. Юридична відповідальність пов'язана з реалізацією санкцій правових норм.

4. Юридична відповідальність поєднана з державно-владною діяльністю, з державно-правовим примусом.

Таким чином, юридична відповідальність – це застосування до правопорушника передбачених санкцій юридичної норми примусових заходів, що виражаються в формі позбавлень особистого, організаційного або майнового характеру.

Назвемо основні ознаки аналізованого явища:

1) юридична відповідальність припускає державний примус;

2) цей не примус "узагалі", а "міра" такого примусу, чітко обкреслений його обсяг (кількісні показники);

3) юридична відповідальність пов'язана з правопорушенням, випливає з нього і звернена на правопорушника;

4) відповідальність тягне негативні наслідки (позбавлення) для правопорушника: обмеження його прав (позбавлення волі, батьківських прав і ін.), покладання на нього нових додаткових обов'язків (виплата визначеної суми, здійснення будь-яких дій і т.д.);

5) характер і обсяг позбавлень встановлені в санкції юридичної норми;

6) покладання позбавлень, застосування державно-примусових мір здійснюється в ході правозастосовної діяльності компетентними державними органами в строго визначених законом порядку й формах. Поза процесуальною формою юридична відповідальність неможлива.

Види юридичної відповідальності

Юридична відповідальність не може здійснюватися "узагалі". В реальному житті вона завжди достатньо визначена. В окремих видах відповідальності загальні її ознаки виявляються по-різному, що обумовлює специфіку їх регламентації і реалізації.

Найбільше поширення одержало розподіл видів відповідальності за галузевою ознакою. На цій підставі розрізняють відповідальність кримінальну, адміністративну, дисциплінарну й матеріальну. Кожний з видів має специфічну підставу (вид правопорушення), особливий порядок реалізації, специфічні примусові заходи.

Кримінальна відповідальність – найбільш суворий вид відповідальності. Вона настає за здійснення злочинів і на відміну від інших видів відповідальності встановлюється тільки законом. Ніякі інші нормативні акти не можуть визначати суспільно небезпечні діяння як злочинні й встановлювати за них міри відповідальності. В Україні вичерпний перелік злочинів зафіксований у Кримінальному кодексі. Повноваженнями залучення до кримінальної відповідальності володіє тільки суд. Ніхто не може бути визнаний винним у здійсненні злочину, а також покараний інакше як за вироком суду й відповідно до закону. Міри кримінального покарання – найбільш тверді форми державного примусу, що впливають переважно на особистість винного: позбавлення волі, виправні роботи, конфіскація майна і т.д.

Адміністративна відповідальність настає за здійснення адміністративних провин, передбачених Кодексом про адміністративні правопорушення. Справи про адміністративні правопорушення розглядаються компетентними органами державного управління, коло яких закріплене в гл. 17 КУпАП (адміністративними комісіями, судами, органами внутрішніх справ, митними органами, органами спеціалізованої охорони і нагляду і т.д.). Примусові заходи – попередження, штраф, позбавлення спеціального права, адміністративний арешт і ін.

Цивільно–правова відповідальність (матеріальна) настає за порушення договірних зобов'язань майнового характеру або за заподіяння майнової позадоговірної шкоди, тобто за здійснення цивільно-правового делікту. Її сутність складається в примусі особи нести негативні майнові наслідки. Повне відшкодування шкоди – основний принцип цивільно-правової відповідальності. Відшкодування збитків у деяких випадках доповнюється штрафними санкціями, наприклад, виплатою неустойки. Накладання цього виду відповідальності здійснюється судовими (загальним або арбітражним судом) органами.

Дисциплінарна відповідальність виникає внаслідок здійснення дисциплінарних провин. Специфіка їх протиправності полягає в тому, що в даному випадку порушується не заборонна норма, а позитивне правило, що закріплює трудові обов'язки працівника. Притягати до дисциплінарній відповідальності може особа, що здійснює розпорядчо-дисциплінарну владу над конкретним працівником. Розрізняють два види дисциплінарної відповідальності: відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку, в порядку підпорядкованості й відповідно до дисциплінарних статутів і положень. Міри дисциплінарної відповідальності – догана, звільнення і т.д.

Матеріальна відповідальність робітників та службовців за збиток, нанесений підприємству, установі, полягає в необхідності відшкодувати збиток у порядку, установленому законом. Підставою цього виду відповідальності є нанесення збитку під час роботи підприємству, з яким працівник знаходиться в трудових відносинах.

Завдання до семінару

  1. Поняття й ознаки права

  2. Принципи й функції права

  3. Джерела права та їх види

  4. Поняття, структура й види правових норм

  5. Система права й система законодавства

  6. Правовідношення: поняття, види й структура

  7. Суб’єкти правовідносин

  8. Правомірна поведінка і правопорушення

  9. Основи юридичної відповідальності

  10. Правова культура: поняття й роль в суспільстві

Контрольні питання

    1. Назвіть ознаки права?

    2. У чому сутність права? Назвіть його функції.

    3. Як взаємодіють право й мораль?

    4. Які ви знаєте джерела права? Які з них застосовуються в Україні?

    5. Які елементи складають систему права? Дайте їх стислу характеристику.

    6. У чому особливості норм права? Назвіть їх види.

    7. Назвіть види систематизації законодавства.

    8. Охарактеризуйте складові структури правовідносини.

    9. Дайте класифікацію юридичних фактів. Що таке фактичний склад?

    10. Що собою представляє правомірна поведінка? Як вона фіксується в законодавстві?

    11. Охарактеризуйте ознаки правопорушення.

    12. Проаналізуйте особливості юридичної відповідальності.

    13. Назвіть види юридичної відповідальності

28

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]