Скачиваний:
34
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
9.1 Кб
Скачать

Поточні тенденції за травень 2009 року Перебіг подій на грошово-кредитному ринку в травні свідчить про закріплення позитивної тенденції до зниження напруги у фінансово-банківській сфері. Це, зокрема, виявляється в збільшенні обсягів депозитів населення в банках, зростанні кредитування підприємств реального сектору економіки, зниженні відсоткових ставок за кредитами та депозитами.

Позитивна динаміка депозитів фізичних осіб другий місяць поспіль свідчить про поступове відновлення довіри населення до банків. Показник приросту вкладень населення в травні (0,7%) був більшим, ніж у квітні (0,6%). Збільшення обсягу депозитів населення в травні зафіксовано як в національній, так і в іноземній валютах. Утім, кумулятивний показник приросту депозитів фізичних осіб з початку року поки що є від’ємним. Спостерігається зменшення на 10,1% – до 193,8 млрд. грн.

Не дивлячись на продовження відпливу коштів з рахунків юридичних осіб, у травні його темпи суттєво знизилися і становили 0,2% (у квітні – 2,4%). З початку року загальний обсяг коштів юридичних осіб зменшився на 16,2% – до 119,2 млрд. грн. Зменшення обсягу депозитів юридичних осіб відображає зниження обсягів виробництва товарів та послуг в умовах кризи. Також слід враховувати, що в травні відбувалася сплата квартальних податкових платежів.

Збільшення вкладів населення позитивно вплинуло на динаміку загального обсягу депозитів, який у травні, вперше з початку року, збільшився порівняно із попереднім місяцем на 0,3% – до 313,1 млрд. грн. Збільшення обсягів депозитів відбулося як в національній (на 0,1%), так і в іноземній (на 0,7%) валютах.

Також у травні відбулося зростання обсягу готівки поза банками, який збільшився на 1,5% (з початку року зменшився на 1,1%) – до 153,0 млрд. грн. Питома вага готівки в структурі грошової маси в травні збільшилася до 32,7% порівняно із 30% на початок року.

Упродовж січня – березня 2009 р. приріст обсягу готівки поза банками був від’ємним, оскільки кошти, які населення вилучало з банків, значною мірою спрямовувалися на купівлю готівкової іноземної валюти. У подальшому попит населення на готівкову іноземну валюту суттєво знизився, і в травні вперше у поточному році було зафіксовано перевищення обсягів продажу іноземної валюти над обсягами її купівлі. Це свідчить про зменшення девальваційних очікувань.

Обсяг грошової маси в травні збільшився на 0,7% (з початку року зменшився на 9,2%) – до 468,2 млрд. грн. Обсяг монетарної бази в травні збільшився на 0,8% (з початку року зменшився на 2,7%) – до 181,7 млрд. грн.

Національний банк України за станом на 01.06.2009 забезпечив виконання кількісного критерію ефективності за монетарною базою програми “Стенд-бай”, яка підтримується МВФ, згідно з якою обсяг монетарної бази на зазначену дату не повинен перевищувати 193 млрд. грн.

Стабілізація ситуації на валютному ринку зумовила зменшення обсягу вилучення коштів з обігу через операції з продажу іноземної валюти Національним банком України на міжбанківському ринку. Це позитивно відобразилося на ліквідності банків – обсяг їх коррахунків упродовж травня переважно знаходився в межах 18-19 млрд. грн. Лише протягом останніх двох днів місяця відбулося зменшення коррахунків банків у зв’язку з перетіканням коштів на єдиний казначейський рахунок, у результаті чого кошти Уряду в національній валюті на рахунках у Національному банку України в травні збільшилися на 47,8% – до майже 5 млрд. грн.

Відповідно, обсяг коррахунків банків у травні зменшився на 4,2% (з початку року – на 10,0%) – до 16,8 млрд. грн. Обсяг обов’язкових резервів, сформованих банками за травень, становив 11,9 млрд. грн.

Національний банк України з метою підтримки ліквідності банків у травні здійснив операції з рефінансування банків на загальну суму 2,8 млрд. грн. (з початку року – 46,9 млрд. грн.). Одночасно, з метою ефективнішого перерозподілу ресурсів на грошово-кредитному ринку були здійснені операції з мобілізації коштів банків на загальну суму 8,7 млрд. грн. (з початку року – 31,7 млрд. грн.).

Середньозважена процентна ставка за операціями з рефінансування в травні становила 17,2% річних, у тому числі за кредитами овернайт – 20,0%. Середньозважена процентна ставка за мобілізаційними операціями за цей період становила 7,8% річних.

Стабілізація ситуації в банківській сфері позитивно позначилася на обсягах кредитування банками реального сектору економіки. Так, обсяг кредитів, наданих юридичним особам, збільшився на 0,8% (з початку року – на 0,2%) – до 461,2 млрд. грн. Це відбулося за рахунок зростання обсягу кредитів у національній валюті на 3,1% (з початку року зростання відбулося на 12,2%).

Водночас загальний обсяг кредитних вкладень у травні зменшився на 0,3% (з початку року – на 3,0%) – до 712,2 млрд. грн., що відбулося за рахунок зменшення залишків за кредитами, наданими фізичним особам, на 2,0% (з початку року – на 8,3%) – до 251,0 млрд. грн.

В умовах достатнього рівня ліквідності та з огляду на зниження інфляційного тиску банки знижували відсоткові ставки за своїми операціями. Зокрема середньозважена вартість кредитів у національній валюті в травні порівняно з квітнем знизилася з 20,4% до 18,5%, в іноземній валюті – з 11,6% до 9,6%. Інтегральна ставка за кредитами зменшилася з 17,5% до 15,7%.

Середньозважена вартість депозитів у національній валюті в травні зменшилася з 12,8% до 12,5%, тоді як в іноземній незначно збільшилася – з 8,9% до 9,0%. Інтегральна ставка за депозитами зменшилася з 11,2% до 11,0%.

На міжбанківському кредитному ринку середньозважена ставка в травні знизилася з 6,9% до 5,3%, у тому числі за кредитами овернайт – з 5,0% до 3,2%.

У травні 2009 р. Міністерство фінансів України здійснювало розміщення облігацій внутрішніх державних позик (далі – ОВДП), завдяки чому до Державного бюджету України надійшло коштів у сумі 773,40 млн. грн. (з початку року – 7 433,14 млн. грн.). Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно і в повному обсязі, який з початку 2009 р. становив 2 751,4 млн. грн., у тому числі основний борг – 1782,7 млн. грн., сплата доходу – 968,7 млн. грн.

Середньозважена дохідність за ОВДП під час первинного розміщення в травні 2009 р. становила 18,9% (за січень – травень 13,7%).

Основні показники, що характеризують стан грошово-кредитного ринку (за оперативними даними) Інформація щодо підтримання Національним банком України ліквідності банків через різні інструменти

Соседние файлы в папке кредитнгый рынок 2009