Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Files-292GF6mOh4.2838.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
88.06 Кб
Скачать

2.Види організації ефективності

Види організації ефективності: 1)Внутрішня – ефективність використання потенціалу організації; 2)Зовнішня (адаптивна) – здатність організації використовувати зовнішні можливості, адаптуючи відповідно до них свої внутрішні чинники; 3)Загальна – сукупність зовнішньої та внутрішньої ефективності. Вона досягається за рахунок гнучкої системи управління організації, яка дає змогу оперативно перерозподілити ресурси; 4)Ринкова – здатність організації реагувати на зміни попиту та задовольняти цей попит. Вона показує на скільки повно організація задовольняє потреби споживачів у порівнянні з конкурентами. Залежить ця ефективність від здатності організації здійснювати інноваційний пошук нових можливостей розробки та надання товарів та послуг; 5)Стратегічна – визначає здатність організації реалізовувати обрану стратегію. Для її визначення використовують три групи показників: а)стан та динаміка попиту; б)стан та динаміка економічних цілей організації; в)стан та динаміка групових цілей; 6)Операційна – здатність виробничої системи організації до економічного використання ресурсів. Вона характеризує можливості організації працювати з мінімальним використанням ресурсів; 7)Інноваційна – відображає ефективність інвестицій в інноваційні проекти, та оцінюється за допомогою показників, які співвідносять результати здійснення інновації та вкладення в ці інновації.

3.Продуктивність та управління продуктивністю

Продуктивність – це основний засіб для порівняння ефективності діяльності менеджерів різних підрозділів та ефективності менеджерів різних організацій. Продуктивність організації визначає такий баланс між чинниками виробництва, який дозволяє забезпечити найбільше виробництва за найменш витрат. Згідно з теорією систем продуктивність визначається як відношення ринкової вартості виходів до ринкової вартості входів:

Продуктивність = Вартість виходів / Вартість входів

Ринкова вартість виходів: - кількість виготовленої продукції; - відповідність асортименту продукції і попиту на неї; - якість продукції; - своєчасність реагування за змінами попиту та врахування характеру попиту при виробництві та наданні товарів та послуг; - гнучкість операційної системи при задоволенні індивідуалізованих вимог споживачів.

Ринкова вартість входів: - кількістю постачальників ресурсів; - ціною на ресурси; - витратами на збереження матеріалів; - розміром видатків, які виникають через недопоставку ресурсів; - видатками, які виникають через неналежну якість ресурсів.

Продуктивність може бути виміряна за такими показниками: 1)Часткова – визначається як співвідношення кількості виготовленої продукції до одного певного входу. 2)Багатофакторна – співвідношення виготовленої продукції до декількох певних входів.

Використовуючи операційну систему організації можна досягти конкурентоспроможності такими методами: 1)лідерство за мінімальних витрат; 2)лідерство за якістю товарів та послуг; 3)швидкість доставки; 4)гарантований час доставки; 5)індивідуалізація виробів за вимогами споживача; 6)гнучкість системи при регулюванні обсягів виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]