Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Files-292GF6mOh4.2838.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Прийняття рішень

  1. Сутність та визначення, види управлінських рішень

  2. Процес прийняття управлінських рішень

  3. Методи та моделі прийняття рішень

1.Сутність та значення, види управлінських рішень

Прийняття рішень - це процес, який складається зі встановлення мети, пошуку інформації, розробки критеріїв ефективного рішення, формування альтернатив, вибору реалізації та оцінки прийнятого рішення. В залежності від характерних ознак правлінські рішення класифікуються: I.Від рівня управління: 1)вищого менеджменту; 2)середнього; 3)нижчого; II.За засобом продукування та відповідності: 1)індивідуальні - які приймаються 1 людиною, яка несе повну відповідальність за їх виконання; 2)колегіальні - приймаються вузькою групою спеціалістів, що несуть колегіальну відповідальність за наслідки рішень; 3)колективні - приймаються колективом організації, який несе колективну відповідальність за них;III.За мірою охоплення об’єкту управління: 1)локальні - для 1 співробітника; 2)групові - приймаються для групи спеціалістів або підрозділів;

3)загальні - для всієї організації; IV.За тривалістю впливу: 1)стратегічні; 2)тактичні; 3)оперативні рішення; V.За мірою раціональності: 1)рішення засновані на судженнях; 2)рішення засновані на інтуїції; VI.Планові та позапланові (на скільки менеджер віє організовувати свою діяльність); VII.Запрограмовані (який результат послідовності визначення дій); VIІІ.Незапрограмовані (приймаються в ситуаціях нових та слабко-структурованих коли послідовність дій треба розробити самостійно).

Для різних функцій управління характерні специфічні рішення: 1)Для планування – це, формування місії, встановлення цілей, розробка стратегії організації, визначення ключових факторів, що впливають на діяльність організації. 2)Для функцій організації: -структурування робіт; -побудова організації структури; -визначення рівня повноваження для кожної посадової особи; 3)Для функцій мотивації: -визначення потреб підлеглих; -визначення міри задоволення потреб; -визнечення адекватності обраних методів мотивації існуючим потребам; 4)Для функцій контролю: -вибір засобів та періодичність проведення контрольних заходів; -оцінка успішності виконання роботи; -вибір методу впливу на покращення виконання роботи.

2.Процес прийняття управлінських рішень

Процес прийняття рішення починається зі збору інформації. Зібрані дані запам’ятовуються пом’ятю системи та використовуються для осмислення її стану.

Дані отримані в результаті аналізу стану системи разом з оцінкою ефективності попередніх рішень слугують для розробки критеріїв вибору оптимального рішення. На основі даних із пам’яті систем та даних про стан системи будується її модель, використовуючи яку з’являються можливості формування множини альтернативних рішень

Знаючи критерії вибору з’являється можливість вибору оптимального рішення, після реалізації якого оцінюється ефективність вибору та цикл прийняття рішень повторюється.

Джерела → Збір інформації → Пам’ять системи

Інформації

Осмислення Модель

стану системи системи

Критерії Формування

вибору альтернатив

Вибір рішення

Оцінка

рішення Реалізація рішення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]