Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Pidruchnyk 2003 / біографії / !М.Метерлінк

.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
49.15 Кб
Скачать

Моріс Метерлінк

Моріс Метерлінк (1862 – 1949) – бельгійський драматург і поет – стояв біля самого початку символістського руху. Вже 1886 р. він відвідує паризькі літературні гуртки, близько сходиться з провідними письменниками. Тоді атмосфера “кінця віку” цілком поглинає його. У книзі віршів “Теплиці”, яка побачила світ 1889 р., присутні ознаки песимізму, душевної втоми, розчарування, неясні натяки, туманна атмосфера, чарівна влада мовчання.

Сумною і трагічною була й перша філософська п’єса-казка Метерлінка “Принцеса Мален”, створена того самого 1889 р. Її дія відбувається в умовній фантастичній землі Голландії, поділеній на дві країни. У кожній країні є свій король. Їх звати Ялмар і Марцел. Дочка Марцела, принцеса Мален, повинна вийти заміж за Ялмара-молодшого, сина другого короля. Але при дворі Ялмара-старшого живе королева Ютландії Ганна з дочкою Угліаною. Ганна ставить перешкоди запланованому шлюбу, бо хоче, щоб принц одружився з її дочкою. До того ж, вона сама закохана в Ялмара-молодшого. Вона провокує сварку між монархами, яка закінчується війною, внаслідок чого королівство Марцела зруйновано, а сам він гине. Сирота Мален вимушена шукати захисту при дворі Ялмара, ворога батька. І тут з’ясовується, що молодий принц, який перед тим лише двічі бачив дівчину, запалюється до неї пристрастю. Вони вирішують одружитися, проте підступна Ганна підмішує в їжу принцеси повільну отруту, а потім душить її. Відчуваючи свою провину, король Ялмар стає божевільним, сповідується сину, і той, вбивши Ганну, заподіює собі смерть.

Символічний (і можна сказати символістський) смисл драми очевидний: доля принцеси Мален – це доля людини-іграшки в руках темних і незрозумілих сил. Події оточені атмосферою таємниці, яка нагромаджується завдяки різноманітним прийомам: стукам у двері, ударам грому. За задумом Метерлінка, індивід розривається між двома силами – коханням і смертю.

Песимістичними настроями позначені й наступні п’єси Метерлінка “Непрошена”, “Сліпі” (1891). 1893 р. було здійснено постановку “Пелеаса і Мелісанди”. Цей твір називають “Ернані” символізму, тому що його поява спричинила палку полеміку й сприяла утвердженню нового розуміння театру як засобу розкриття Таємниці. Критик Каміль Моклер так характеризує Метерлінка: “Залишаючись драматургом у повному розумінні цього слова, він виявляє виключну обізнаність в ідеалістичній філософії і в ній знаходить першообраз і таємничий смисл своїх творінь. Він здійснив?? ідеал театру: став урівень із найбільш піднесеними метафізичними концепціями і втілив їх у вигаданих істотах, щоб одночасно запропонувати їх як художникам і мислителям для споглядання, так і юрбі. Захоплююче драматичне дійство цілком доступне широкому загалу – у ньому вони?? бачать себе. Отже, він втішає народ, який захоплюється виставою, стражданнями і нещастями, показаними в ній, а також збуджують?? серйозні думки”. На “Пелеасі й Мелісанді” глядач завмирає, причарований щирістю людських переживань: ревнощами і пристрастями Голо, немолодого чоловіка, закоханого в прекрасну Мелісанду, яку зустрічає в лісі; пристрастю, яку збуджує в серці молодої жінки Пелеас, молодший брат Голо; любовними змаганнями між братами за її серце; смертю Мелісанди під час пологів.

За “Пелеасом” з явились інші драми в символістському дусі “Смерть Тентажиля”, “Там, всередині” (1894), “Аглавена і Селізетта” (1896). У період 1890-х рр. Метерлінк здійснює своє новаторське покликання. Його театр називають “статичним”, “театром мовчання” і “театром смерті”. Під “статикою” слід розуміти прагнення Метерлінка показати найважливіші миті контакту людини з таємничою сферою духу, а не якісь “зовнішні події”, подвиги або катастрофи. За умов такого підходу, він відмовляється від традиційної інтриги, а зосереджується на розкритті внутрішнього стану дійових осіб – на житті душі, яке не вимовляється словами. За першим діалогом на поверхні йде прихований діалог – про головне, замовчуване. Театр Метерлінка покликаний розкривати “мовчання”, тобто на?? Істину, те, для вираження чого не вистачає слів. Вистава натякає, вказує на Абсолют, а не промовляє його вголос. І, нарешті, квінтесенцією Таємниці й трагедії?? є смерть. Її різке й несподіване втручання в повсякденний побут вказує, де саме знаходиться той пролом, крізь який можна дістатися до Сутності буття??. Отже, “статичний театр”, “театр мовчання” і “театр смерті” – це по суті?? синоніми того самого поняття: символістського спілкування з прихованою Істиною, представленого засобами театру.

Наприкінці 1890-х рр., і на початку ХХ ст. Метерлінк ще більше заглиблюється у вивчення метафізики й філософії. Він перекладає Рейсбрука Прегарного?? (“Краса духовного шлюбу”), Новаліса, Емерсона, в чиїх ідеях знаходить опертя для власних містичних теорій. Так створюється “Скраб упокоених”?? (1896) – перший трактат письменника, в якому він закликає до самоспоглядання, а також пропонує поставитися до життя як до обіцянки повної правди, яку не можна остаточно опанувати. В інших трактатах він підкреслює цінність індивідуального пізнання (“Мудрість і доля”, 1898; “Потаємний?? храм”, 1902), іноді – цінність посередника, ще більш приниженого, ніж сама людина (“Життя бджіл”, 1901; “Життя мурашок”, 1930). Він приходить до іншого розуміння призначення людини й знання, що багато в чому по-новому розвиває ідеї символізму. Метерлінк намагається показати ідеал мудрості, яка може стати зброєю оновленої людини, сміливої, діяльної, розумної. Цей світогляд став філософською основою найкращої й найвідомішої п’єси Метерлінка “Синій Птах” (1908).

В основі твору – пошуки Синього Птаха Тільтілем і Мітіль, дітьми дроворуба. Вони уособлюють людство, яке просувається до Ідеалу. Синій Птах, мета їхніх поневірянь, постає символом мудрості й щастя, які розкриваються тільки тим, хто навчається дивитися на речі по-новому, відкривати в них приховану внутрішню сутність. У своїй казці-феєрії Метерлінк зміг виконати найважливіше завдання символістського театру – перетворити виставу на магію, на сценічне втілення музичності. Цьому сприяє строкатий калейдоскоп численних персонажів, вдягнених у найрізноманітніші шати (побутові, казкові, міфологічні), насичена кольорова гама і спецефекти (звукові, світлові та інші). Драматург робить наочною ідею життя як постійної метаморфози і замінює нею інтригу. Художній світ Метерлінка заряджений внутрішнім і зовнішнім рухом. Жодне явище, предмет чи персонаж не стоїть на місці, не має єдиного стабільного образу. Усе змінює своє обличчя. П’єса захоплює глядача не тільки і не стільки смислом, проблематикою, скільки самим дійством.

Продовженням “Синього Птаха” є ще одна п’єса-феєрія – “Заручини”, яка розповідає про те, що Тільтіль, ставши дорослим, знаходить собі наречену. 1911 р. Метерлінка було удостоєно Нобелівської премії з літератури. Помер письменник у глибокій старості 1949 р. в Америці.

Різні аспекти творчого доробку Метерлінка український читач міг?? відкрити для себе завдяки перекладам П.Грабовського, Лесі Українки, М.Вороного, Є.Тимченка, М.Рильського, Михайла Ореста та ін.

Соседние файлы в папке біографії