Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

конфликтология / Лекц_я 4

.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
149.5 Кб
Скачать

Тема 4.Феномен конфлікту. Конфлікти соціальної сфери.

План.

  1. Соціальний конфлікт.

    1. Природа конфлікту.

    2. Нерівність статусів як основа соціального конфлікту.

  2. Сутність конфлікту.

    1. Межі конфлікту.

    2. Функції клнфлікту.

    3. Суб’єкти соціальних конфліктів.

  1. Соціальна стратифікація і соціальна мобільність як передумови конфлікту.

  2. Суспільна криза і катастрофа.

    1. Особливості структури соціальної кризи.

1. Конфлікт це прояв об 'єктивних і суб 'єктивних суперечностей, який відображується в протиборстві їх носіїв, тобто сторін.

Прояв конфліктів різноманітний. Вони можуть виникати в рам­ках одного колективу і між колективами, між релігійними сектами і партійними фракціями; можуть приймати форми страйків і рево­люцій, жорстоких класових битв і міжнаціональних зіткнень, ло­кальних і світових війн; можуть також виникати між чоловіком і жінкою. Тому в науковій літературі є багато різних визначень конфлікту і кожне з них підкреслює його особливість, важливу для конкретної науки (психології, соціології, історії, юриспруденції та ін.). По-перше, конфлікт можливий лише за наявності двох і більше сторін, причому в процесі розвитку конфлікту виникають тенденції до поляризації сторін на суб'єктів, що протистоять один одному. По-друге, необхідною умовою конфлікту є наявність «дефіциту», тобто обмеженої кількості матеріальних чи духовних благ, коли всі бажаючі не можуть задовольнити своєї потреби в них. Дефіцит може бути у вигляді речей, матеріальних чи духовних цінностей, престижних занять, професій, робочих місць та ін. По-третє, конфлікт виникає лише тоді, коли сторони намагаються досягти мети за рахунок одна одної. Досягнення однієї сторони означає невдачу іншої. По-четвер­те, важливим аспектом конфліктних відносин є влада, бо, лише маю­чи її, можна контролювати і спрямовувати поведінку іншої сторони. В процесі переходу суспільства із одного стану в інший (так званий транзит) конфлікт розвивається на всіх рівнях соціальної ор­ганізації:

  • на громадському рівні — це конфлікти, пов'язані з руйнуван­ням застарілих і формуванням нових суспільних відносин на основі демократії і ринкових відносин;

  • на рівні культури — затверджується нова система цінностей, стара ж система (ідей, норм) руйнується, але активно чинить опір;

  • на рівні соціально-класової структури — формуються нові соціальні прошарки і групи, однак старі сприймають їх боляче;

  • на рівні економічних відносин — виникають нові форми ор­ганізації роботи підприємств, які відповідають ринковій економіці, але дещо зберігаються тяжіння виробників до плановості і регулю­ючої ролі держави;

  • на рівні повсякденного життя — індивіду пропонується са­мому піклуватися про себе і свою долю; суспільство і держава не га­рантують кожному добробут і заможність.

Усе це викликало нові конфлікти, яких раніше не було (відкри­та боротьба за владу, престиж); нарешті, в новому соціальному про­сторі більшість людей похилого віку не знаходять собі місця, а мо­лодь — гідного працевлаштування.

Переплетіння нових видів конфліктів в умовах збереження ста­рих у свідомості людей сприймається як ситуація хаосу і незвич­ності, втрати розумних орієнтирів. На розуміння того, що конфлікт є природним явищем для ринку і демократії, спрямовано предмет конфліктології.

Природа конфлікту. Питання про природу соціального конфлікту пов'язано з розумінням природи людини, її взаємозв'яз­ку з суспільством і державою. Будь-який конфлікт, оскільки він ви­никає в суспільстві та існує між людьми, завжди має суспільний ха рактер, тобто є конфліктом соціальним у широкому значенні цього слова. При такому підході конфлікт виступає як зіткнення двох чи більше різноспрямованих сил з метою реалізації їх соціальних інте­ресів в умовах взаємної протидії. Суб'єктами цих конфліктів можуть бути індивіди, малі і великі групи, соціальні рухи, економічні і політичні угруповання тощо. Одним із різновидів соціального конфлікту в його широкому розумінні є власне соціальний конфлікт або конфлікт в соціальній сфері.

Суперечності взаємовідносин суспільства і людини є постійно актуальними. Європейська традиція лібералізму віддає перевагу вільному вибору особи у вирішенні життєво важливих питань, з яки­ми вона зіткається. Які б не були зовнішні умови, людина сама відповідає перед собою і своїми близькими за досягнення і невдачі, сама досягає тих цілей, які поставила перед собою. Позиція лібе­ральною світогляду найбільш адекватна реаліям ринкових відносин і тим формам демократії, що тісно пов'язані з розвиненим почуттям особистої гідності, особистої незалежності, вільного вибору та свідо­мої відповідальності.

Соціал-демократична позиція орієнтується на зовнішні обста­вини і умови. Для того щоб люди жили заможно, краще, цікавіше, не­обхідно перетворювати суспільний устрій, зробити суспільні відно­сини справедливими; щоб про кожну людину піклувалися колектив або держава. Утвердження цієї точки зору приводить до обмеження особистої свободи і відповідальності, формує утриманські настрої як соціальну норму.

Отже, дві позиції проявилися стосовно питання про співвідно­шення свободи і рівності. Прибічники першої вважають, що коли держава існує від природи, то народ не вільний від її настанов. Але існує нерівність, яку можна пом'якшити за допомогою держави. Прихильники другої позиції — акцентують увагу на рівності, але вона, на їх думку, є не ідеалом, а лише джерелом незлагоди. Укла­даючи суспільний договір, люди віддають своє право на свободу державі, обмежують себе законом. Держава — головний арбітр, суд­дя, який визначає, хто прав, а хто винний у конфлікті. Індивід лише тоді вільний, коли його дії не пов'язані із заподіянням іншим гро­мадянам.

Суперечка про первинність, пріоритетність суспільного або індивідуального актуальна і досі, але в «чистому вигляді» жодна з цих позиції не проявилась: індивідуалізм доповнюється формами співробітництва, а колектив сприяє розвитку особистості.

Нерівність статусів як основа соціального конфлікту. Соціаль­ний конфлікт у вузькому значенні цього поняття є боротьбою соціаль­них спільнот з протилежними інтересами за домінування або підви­щення іх соціального статусу в такій суспільній системі, де ці ста­туси розташовані в певній ієрархії. Інтерес як рушійна сила будь-якого соціального конфлікту в цьому разі виступає як прагнення здобути певний статус.

Соціальний статус як основний предмет соціального конфлікту являє собою узагальнений і визнаний суспільством показник того місця, яке певна соціальна спільнота та її представники посідають в даній соціальній системі. Компонентами статуса виступають ті соціальні позиції, що характеризують стан людей в суспільстві на основі певних об'єктивних ознак (рівень доходів, належність до партії, влади, освіта тощо). При цьому слід зазначити, що джерелом конфлікту є не соціальний статус сам по собі, оскільки такий статус має кожен член суспільства. Суперечності виникають на основі нерівності статусів у соціальній системі, яка має ієрархізовану струк­туру. Вони виникають між тими, хто має вищий статус, і тими, кому доля уготувала нижчий або в кращому разі середній статус. Існуван­ня такої суперечності є неминучим хоча б тому, що попит на вищі статуси на багато перевищує можливості суспільства. Отже основ­ною детермінантою соціального конфлікту, що проявляє себе у взаєми­нах між групами і спільнотами людей, є їх фактична соціальна нерівність, що породжує нерівність у соціальних статусах. Це мож­на розглядати як загальну передумову існування соціального конфлікту, а також усіх закономірностей, які регулюють його виник­нення і розвиток на практиці.

Сутність конфлікту. Що ж таке «конфлікт»? Чи можна йому да­ти однозначну оцінку? В соціологічній та психологічній літературі існує декілька визначень конфлікту.

Найбільш поширеним у західній літературі є визначення конфлікту, яке запропонував американський вчений Льюіс Козер. Під конфліктом він пропонує розуміти «боротьбу за цінності і пре­тензії на окремий соціальний статус, владу і недостатні для всіх ма­теріальні блага; боротьбу, в якій цілями конфліктуючих сторін є ней­тралізація, заподіяння шкоди або знищення супротивника».

В «Політологічному енциклопедичному словнику», виданому Національною академією наук України в 1997 р., конфлікт визна­чається як надзвичайне загострення суперечностей сторін, пов'яза­них з особливостями їх становища в суспільстві, а відтак, з реальною

чи надуманою протилежністю їх інтересів, цілей, цінностей. Відмінним за формою та з політологічним акцентом є твердження, що «конфлікт — засіб взаємодії людей, при якому превалює тен­денція протиборства, ворожнечі, руйнування досягнутої єдності,'зго­ди і співробітництва»1.

З наведених визначень бачимо, що незалежно від деякого різно­маніття загальним для них є зіткнення двох і більше сторін, розбіжність інтересів і намагань кожної із них досягти успіху в протистоянні.

Психологи розглядають конфлікт як різновид психологічного напруження між двома сторонами, викликаного відкритим анта­гонізмом, ворожнечею. Культурологи розглядають конфлікт як прог тидію чи протистояння культур, розквіт і загибель цивілізацій.

Конфлікт — це реальна боротьба між діючими людьми чи гру­пами незалежно від того, які витоки цієї боротьби та засоби, що мобілізують кожну із сторін (англійський соціолог А. Гідденс). Конфлікт і суперечності є проявом найбільш слабкого місця в соціумі, вказують на поділ інтересів між різними групами людей, в тому числі між класами. Але суперечності не завжди спричиняють конфлікт. Для перетворення суперечностей на конфлікт необхідно усвідомити протилежні інтереси, що переростають у дію. З цієї точки зору конфлікт виступає як усвідомлена, обміркована суперечність розбіжних чи протилежних інтересів сторін, готових здійснити певні дії.

Конфлікт — результат соціального напруження, яке виникло через незадоволення базових потреб людини і соціальних груп, вва­жає Питирим Сорокін, американець російського походження. Кож­ний конфлікт, на його думку, характеризується незадоволеною по­требою і намаганням знайти засоби для її задоволення. Конфлікт ви­никає тоді, коли пригнічується один із інстинктів: травний, самоз­береження, власницький, кожен з яких може бути причиною революції. Глибокий соціальний конфлікт можна відвернути тоді, вважає П. Сорокін, коли ті, хто утримує владу, визнають потреби різних соціальних прошарків, а також знаходять засоби для їх задо­волення або компенсації, підтримуючи соціальну нерівність на рівні соціальної норми. Конфлікт — це результат соціальної нерівності між людьми. Становище людей і рівень соціальних вимог визнача­ються не довічними інстинктами, а зіставленням з іншими людьми.

Конфлікт — це результат розбіжності цілей та інтересів людей (нормативно-цінностний підхід - Е.Дюркгейм, Т. Парсонс). Соціаль ний конфлікт виникає в тому разі, коли дві чи більше сторін переконані в тому, що цілі їх діяльності несумісні. Ця точка зору є найбільш уза­гальненою, адже в будь-якому визначенні конфлікту присутнє питання про розбіжність інтересів, цілей, боротьба за життєві ресурси та інше.

З огляду на те, що інтереси людей не стабільні, а скоріше ру­хомі та змінні, запобігання конфліктам можливе при відповідній раціональній політиці і превентивному врахуванні інтересів проти­лежної сторони.

Що ж саме є предметом і об'єктом конфлікту?

Під предметом конфлікту розуміється об'єктивно існуюча або уявлювана проблема, яка є причиною незлагоди між сторонами. Кож­на із сторін зацікавлена у вирішенні цієї проблеми на свою користь. Предмет конфлікту — це і є основна суперечність, через яку і зара­ди розв'язання якої суб'єкти вступили в протиборство.

Це може бути проблема поділу влади, оволодіння тими чи інши­ми цінностями, проблема першості або сумісності.

Пошук шляхів розв'язання конфлікту починається з визначен­ня його предмета, а зробити це часто дуже важко. Багато конфліктів мають таку заплутану і складну передісторію, що спеціаліст-конфлікто-лог мусить, як археолог, піднімати один пласт за іншим. Конфлікт мо­же мати основний предмет, який поділяється на часткові предмети, чис­ленні «хворобливі точки». Прикладом цьому є перманентно тривалі сімейні чвари або затягнуті міжнаціональні конфлікти.

Об 'єюп конфлікту — це матеріальні або духовні цінності, до ово­лодіння чи використання яких прагнуть сторони конфлікту. Об'єктом конфлікту можна вважати будь-який елемент матеріального світу і соціальної реальності, здатний слугувати предметом особистих, гру­пових чи державних інтересів. Щоб стати об'єктом конфлікту, цей еле­мент повинен знаходитися на перехресті інтересів різних соціаль­них суб'єктів, які прагнуть до одноособового контролю над ним. Причому зіткнення інтересів має бути усвідомлено сторонами конфлікту, які повинні розуміти їх зміст і сприймати як особисті.

Об'єкт конфлікту — це завжди якийсь дефіцитний ресурс, на­приклад, певна посада голови або директора, на яку претендують декілька людей; останній квиток на концерт «зірки» естради; один Чорноморський флот, на який є дві держави — претенденти, тощо. Якщо є можливість компенсації дефіциту ресурсів, то в багатьох ви­падках можна усунути конфліктну проблему.

Розглянувши об'єкти рядових, типових конфліктів, неважко виз­начити коло загальних проблем. Справа може бути в об'єктивній «неподільності» об'єкта між двома сторонами, або навпаки, можли­вості його поділу за згодою сторін. Конфлікт може бути і без наяв­ного об'єкта. Існують «безоб'єктні» конфлікти, які не базуються на взаємних прагненнях до контролю над чимось, наприклад, інтелек­туальні конфлікти — спори навколо теоретичних питань тощо. Ти­повим для практики кримінального судочинства є випадок, коли конфлікт виникає через те, що випадковий перехожий робить заува­ження хулігану. Тут також немає бажаного об'єкта користування, але один порушує моральні уявлення іншого, через це і виникає конфлікт.

Межі конфлікту. Крім природи конфлікту і його сутнісних відмінностей від суміжних явищ необхідно визначити межі конфлікту, тобто його зовнішні контури у просторі і часі. У визначенні меж конфлікту виділяють три аспекти: просторовий, часовий та внутрішньосистемний.

Просторові межі визначаються територією, на якій відбувається конфлікт. Вони можуть бути мінімальними — комунальна кухня, але можуть бути і глобальними—світова війна. Чітке визначення просто­рових меж конфліктів особливо важливо для міжнародних відносин, ад­же вони пов'язані з проблемою держав-учасниць. Схоже завдання ви­никає передусім і в міжнаціональних конфліктах, де необхідно чітко визначити територіальні межі зони конфлікту для здійснення превен­тивних заходів (Нагірний Карабах, Приднестров'я, Косово, Чечня).

Часові межі — це тривалість конфлікту, його початок і закінчен­ня. Від того, чи вважаються конфлікти початковими, подовженими або вже закінченими, залежить експертна оцінка дій його учасників в той чи інший момент часу. Особливо це важливо для того, щоб вірно визначити роль і відповідальність осіб, що приєдналися до конфлікту.

Початок конфлікту визначається об'єктивними (зовнішніми) ак­тами поведінки, спрямованими проти іншого учасника конфлікту, за умов, що останній усвідомлює ці акти як спрямовані проти ньо­го та їм протидіє.

Закінчення конфлікту є неоднозначним. Він може бути вичер­паний (наприклад, за примиренням сторін), але може припинитися через вихід однієї із сторін із боротьби або її знищення (під час війни чи при вчиненні злочину). Можливе припинення конфлікту і в ре­зультаті втручання третьої сили — так нерідко завершуються кримінальні і міжнародні конфлікти.

Будь-який конфлікт відбувається у певно обумовленій системі, будь-то сім'я, група співробітників, держава тощо. Конфлікт між сто­ронами, що входять до однієї системи, може бути більш глибоким, широким або частковим, обмеженим. Конфлікт у родині може заче-пати не тільки членів однієї сім'ї, а й їх родичів. У міждержавних відносинах існує велика загроза поширення загострених взаємосто­сунків не тільки у територіальному, а й у соціальному, національно­му, політичному аспектах. У такому конфлікті можуть брати участь досить широкі верстви суспільства.

Визначити внутрішньосистемні межі конфлікту означає оціни­ти, як тісно пов'язано з конфліктуючими сторонами коло його учас­ників. Крім опосередкованих протидіючих сторін учасниками конфлікту можуть стати і такі фігури, як підбурювачі, підсобники, ор­ганізатори конфлікту, які самі у ньому не задіяні, а також третейські судді, радники, прихильники і противники тих чи інших суб'єктів, що конфліктують між собою. Всі ці особи (організації) є елемента­ми системи. Межі системи залежать від того, наскільки широке ко­ло учасників буде до нього включено. Внутрішньосистемні межі не­обхідно знати для впливу на здійснення процесів, особливо для по­передження системи від зруйнування.

Функції конфлікту. Функції конфлікту можна поділити на дві великі групи, відповідні основним сферам суспільного життя — ма­теріальні та духовні.

Матеріальна функція проявляється в тому, що різноманітні конфлікти, в тому числі юридичні, здебільшого пов'язані з еко­номічною стороною суспільного життя. Це матеріальний інтерес, користь, а також втрата. В економічно розвинутих країнах негативні наслідки конфліктів особливо відчутні. Висока вартість техніки, складність технологічного процесу роблять навіть незначний вироб­ничий конфлікт досить утратним з економічної точки зору. Розмір матеріальних втрат залежить від масштабів самого конфлікту.

Але матеріальні функції можуть мати і творчий аспект. Так, у процесі конфлікту та чи інша сторона може не тільки оволодіти, а й опанувати матеріальними цінностями, яких у неї не було до по­чатку зіткнення. Отже, конфлікт може сприяти загальному прогре­су і розвитку матеріального виробництва.

Духовна функція конфлікту проявляється у вигляді стимулято­ра швидких і важливих змін у духовної сфері суспільства. В процесі соціальних конфліктів руйнуються норми, цінності, ідеали, що були притаманні колишнім часам, відчувається радикалізація суспільної свідомості. Конфлікт начебто перериває процес звичайної односто­ронньої оцінки подій і створює умови для того, щоб побачити суспільне життя з іншого боку, який був закритий.

Крім матеріальних і духовних функцій конфлікту, велике зна­чення має низка функцій, які випливають з особливостей соціаль­ного організму. Це сигнальна, інформаційна, диференційна та ди­намічна функції.

Сигнальну функцію можна умовно порівняти з фізіологічною роллю болю в розвитку живого організму. Будь-яка біль не вказує хворому на причину її виникнення і не визнається діагнозом захво­рювання, але вже є достатнім фактом для звернення до лікаря. Соціальний конфлікт — це такий сигнал про необхідність прийнят­тя термінових дій для пошуку та усунення причин суспільного на­пруження, ретельного вивчення обставин, які створили конфліктну ситуацію.

Інформаційна функція є близькою до сигнальної, але і дещо відмінною — вона значно ширше, ніж просте свідчення соціальних негараздів. Розгортання, протікання, повороти конфліктної ситуації несуть значну інформацію про чинники, які її породили і вивчення яких є важливим засобом пізнання суспільних процесів.

Диференційна функція характеризує процес соціальної дифе­ренціації, яка виникає під впливом конфлікту, що часто проходить через зміну і руйнування колишніх соціальних структур. Під впли­вом конфлікту процес соціальної диференціації розвивається в двох протилежних напрямках, тобто відбувається поляризація протибор-них сил. Але разом з цим триває і прямо протилежний процес — об'єднання, інтеграція соціальних сил навколо нових центрів тяжіння і консолідації.

Динамічна функція. В кожному соціальному конфлікті закладе­на можливість більш швидкими темпами спрямовувати суспільний розвиток і здійснювати соціальні зміни. Ця думка чітко визначена у неомарксизмі (класова боротьба, соціальна революція). Конфлікт вносить в розмірний, пливкий рух соціального життя докорінні зміни. Звичайні норми поведінки і діяльності, що роками задовольняли лю­дей, відкидаються з дивною рішучістю і без всякого жалю.

В цілому соціальний конфлікт тоді виконує соціально позитив­ну функцію, коли це сприяє прогресу. Але й тоді необхідно врахову­вати втрати, які завжди мають місце у суспільстві та стосуються як матеріальної, так і моральної сфери. Дійсно, в соціальному конфлікті і прогресивна, і регресивна функції нероздільні одна від одної. Конфлікт корисний тім, що він розв'язує суперечності, і це його об'єктивна функція, але разом з тим суперечність може бути усуну­та шляхом зруйнування або серйозного пошкодження системи. Краще, якщо об'єктивно існуючі суперечності не доводять до конфлікту, а усуваються мирними, цивілізованими засобами.

Суб'єкти соціальних конфліктів. Суб'єктами соціальних конфліктів, як це випливає із наведеного, виступають соціальні спільноти і у першу чергу спільноти великі. Такі спільноти — не продукт теоретичного узагальнення, а реально існуючі сукупності індивідів, які пов'язані між собою загальним інтересом і статусом та прямо чи опосередковано взаємодіють. Це такі спільноти, які мо­жуть бути емпірично зафіксовані за допомогою певних соціальних ознак їх учасників.

Як зіткнення соціальних спільнот з приводу реалізації проти­лежних інтересів, пов'язаних з різними соціальними статусами, соціальні конфлікти реально здійснюються шляхом організованих взаємодій індивідуальних агентів. Отже, практично діючими учасни­ками соціальних конфліктів є конкретні особи, пов'язані між собою загальними інтересами чи загальною позицією ( статусом). Належність особи до певної соціальної групи перетворює її на реаль­ного чи потенційного учасника соціального конфлікту тоді, коли:

  • норми поведінки і діяльності, що випливають із належності до певної соціальної спільноти, стають внутрішніми індивідуальними нормами (тобто відбувається соціалізація індивіда стосовно певної соціальної групи);

  • належність до групи, яка виникла за певною соціальною оз­накою її членів і відображує їх взаємну залежність, а також визначає спосіб сумісної діяльності і спілкування;

  • належність до групи реалізується через певні зміни в фактич­них індивідуальних правах і свободах кожного, тобто через певну систему суспільної влади.

Таким чином, соціальний конфлікт як зіткнення великих чи ма­лих суспільних груп реально виявляється в сукупності індивідуаль­них дій, вчинків, подій. Проте в цьому різноманітті дій і вчинків ре­алізуються загальні цілі і позиції. Саме вони і перетворюють індивіду­альні дії людей на дії сумісні. Зведення індивідуальних зіткнень до соціальних не означає ігнорування волі, ініціативи окремих людей, оскільки загальна боротьба складається з їх сукупних дій. Але все ж в процесі соціального конфлікту дія кожного індивіда інтегрується у загальний конфлікт за умови, якщо індивідуальна дія є соціально значущою, тобто вписується в загальну боротьбу соціальних груп. Соціальний конфлікт як конфлікт соціальних статусів певних груп і соціальних спільнот завжди характеризується сферою свого виникнення, масштабами, рівнем і гостротою. З соціологічної точки зору найбільш значущими є конфлікти, що одночасно охоплюють всі рівні соціальної структури і втягують в себе максимально мож­ливу в існуючих умовах кількість учасників. Такі конфлікти відбу­ваються тоді,коли їх предметом є соціальний статус, пов'язаний з реалізіцією загальнолюдських цінностей або природних прав людини. До останього часу одним із основних типів соціальних конфліктів важався класовий конфлікт, де головними суб'єктами виступали кла­си. Об'єктивною засадою такої його оцінки був той факт, що голо­вним конфліктом європейської історії XIX ст. вважався конфлікт між підприємцем і робітником. Провідна роль такого конфлікту обумов­лювалася тим, що він розгортався у промисловій сфері, яка протягом всього століття була домінуючою сферою суспільства. XX ст. вне­сло вирішальні зміни в соціальну структуру суспільства, у зв'язку з чим значення класового конфлікту істотно знизилося. Це пов'язано перш за все з тим, що розвинуті суспільні системи перестали бути індустріальними в точному значенні цього поняття, а промисловість перестала відігравати домінуючу роль в організації суспільних відно­син і зв'язків.

Соціальна стратифікація і соціальна мобільність як пере­думови конфлікту. Соціальні конфлікти виникають як по горизон­талі (тобто в межах самих соціальних структур), так і по вертикалі (тобто між структурами, які перебувають в певній ієрархічній взаємо­залежності одна щодо іншої). Якщо класи і класові інтереси не виз­наються як єдине і основоположне джерело соціальних конфліктів, то виникає питання про їх джерела і механізми розвитку в контексті сучасних особливостей соціальних змін.

Отже, в сучасних умовах основою виникнення таких проблем­них ситуацій, які породжують соціальні конфлікти, є соціальна стра­тифікація і соціальна мобільність.

Оскільки стратифікація суспільства є джерелом суперечностей, які лежать в основі сучасних соціальних конфліктів, то типологія основоположних вимірів стратифікації є фактично типологією соціальних конфліктів за їх соціальним змістом.

Першим у сукупності вимірів стратифікації є доход або багат­ство. Відповідно першою типологічною формою соціального конф­лікту є конфлікт, пов'язаний з цим виміром. Такий конфлікт вини­кає тому, що можливість одержання доходів або нових соціальних ролей часто не збігається з особистими якостями і можливостями власників цих доходів або багатств. Доход і набуте чи успадковане багатство завжди служили засобом як подальшого збагачення, так і придбання за гроші доступу до соціальних ролей, які більше ціну­ються. Яскравим прикладом цього є «купівля» аристократичних ти­тулів, освіти і навіть женихів, а також наречених. Таким чином, як у минулому, так і зараз гроші посідають визначне місце в процесі соціальної мобільності, тобто переходу від одного соціального ста­тусу до іншого. Соціальні суперечності і конфлікти, що виникають при цьому, полягають в тому, що володіння багатством і традиційно визнаний престиж деяких соціальних ролей не збігаються. Придбані за гроші титули або гроші, одержані за рахунок переходу до іншого соціального прошарку, який вважається менш престижним, ведуть до неповноцінності в очах суспільства «купленого аристократизму».

Соседние файлы в папке конфликтология