Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бронь voprosy_48-54.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
103.94 Кб
Скачать

52. Глобалізація та її вплив на мВ

Глобалізація— це процес всесвітньої економічної, політичної та культурної інтеграції та уніфікації. В основі глобалізації лежить історичний процес освоєння лю­диною всіх придатних для проживання територій на земній кулі. Саме поняття придатності території неухильно розширювалося із зростанням можливостей людини освоїти і використати їх. Нині людина освоює вже космічний простір. Глобалізація є об'єктивним, природним процесом становлен­ня єдиної загальнопланетарної техносфери і цілісного світово­го господарства як найбільш завершеної форми капіталізму. Вона означає також формування загальнопланетарного інфор­маційного поля, яке охоплює всі сфери життєдіяльності люди­ни. Інформаційні і комунікаційні технології в цих умовах ста­ють основою розвитку економіки та управління. Багато в чому завдяки цим технологіям локальні події визначаються процеса­ми, що відбуваються на величезних відстанях від них, а локаль­на інформація миттєво стає глобальним надбанням.

Усередині світового суспільства складаються конкурентні відносини між державами і суспільствами, з одного боку, і ме­режею транснаціональних організацій - з іншого. Руйнується єдність держави, суспільства й індивіда, характерна для цивілізації модерну. Виникає ситуація, коли держави не мо­жуть існувати поза світових суспільств, а ті, навпаки, можуть існувати без національних держав і національних суспільств. Ця ситуація не задовольняє еліти, які втрачають механізми ефективного контролю над глобальним соціальним простором.

Фрідман «Плоский мир»вирівнювачі за фрідманом:1 розпорошення СРСР і Берлінської стіни; 2. виникнення персональних комп*ятерів; інтернет комунікація; відкритий код самоорганізуючого співробітництва; аутсорсінг ( поза джерелом); офшорінг ( перенесення підприємства в інше місце); сапліченінг (облік і контроль); інсорсінг; оперативний маркетинг; стероїди ( моб. Телеони)

Історичні форми глобалізації за Хелдом: 1. до суч. Стадія глоб. Від 9ст. до н.е.- 5ст. н.е.;

2. ранішньо сучасна стадія 1500-1850 ( піднесення заходу, ВБ.) 3. сучасна епоха глобалізації 1850-1945 ( капіталістичний спосіб виробництва; створення міцних державних інституцій) 4. новітній етап глоб. 1945- 31 квітня 2012 (боротьба за екологічну безпеку, вихід людини в космос)

Фундаментальні особливості глоб. За Хелдом:

1. просторово-темперальна характеристика;2. організаційна х-ка; 3. коньюктурні х-ки; 4. розмаїття модальностей; 5. усвідомленість;6. регіоналізація; 7. вестернізація; 8. територіальність; 9. державотворчі реформи; 10. демократичне правління;

54. Східні сценарії глобального світу.

Східні держави в першу чергу спираються на вчення конфуціанства. За даним вченням Світ, за Конфуцієм, є упорядкованим, гармонійним, віч­ним началом. Завдання людини полягає в тому, щоб знай­ти своє місце у цій вічній гармонії. А це можливо лише внаслідок постійного прагнення додосконалості, гармо­нійних відносин з Космосом, наслідування ідеалам. Центральним етичним поняттям конфуціанства було вчення прожень- людинолюбство. На думку Конфуція, кожналюдиназдатна знайти в собі етичні правила власного життя. У стосунках з ближ­німи головним має бути намагання не робити нікому того, чого не хочеться, щоб вчинили тобі.

Істинність такої моральної вимоги Конфуцій обґрунтовує не посиланням на Богачи Божу волю, а міркуваннями корисності для суспільсва. Китайській культурі не властивий поділ моралі на божественну й людську. Благо - це те, що більшість людей вважає благом.

В основі всіх справ має бути принцип справедливості. Навіть якщо людина прагне посісти бажане для себе міс­це, де б то не було — в сім'ї, суспільстві, на державній службі, вона повинна намагатися бути достойною його. Для того потрібно вдосконалювати свій характер, що потребує очищення серця, думок, розширення знань.

Найважливішим критерієм людської величі є взаємоповага вдома, старанність на робо­ті, правдивість у стосунках із оточуючими. Особливо важ­ливою є любовіповагадовлади,батьків. Сім'ю конфуці­анство вважає основою політичної та соціальної структу­ри суспільства. Навіть володар держави повинен чинити, як батько в сім'ї. Інтереси сім'ї конфуціанство вивищує над інтересами людини.

Все что нашла в лекции:

За словами Ні Пей Міна: люди і тварини схожі; екосвідомість властива всім культурам; модель майбутнього світу символізує гармонію ( гармонійне співіснування людини з природою між небом, землею і людиною).

Дипломатія КНР ставить перед собою завдання відмову від претензій на гегемонію або впливати на будь-які сфери. Співпраця КНР в напрямку економічної глобалізації ; визнання різних моделей розвитку і демократії; участь в діалозі цивілізацій культур.

Тактика КНР нарощувати економічні потужності.

Цін Го Фемінь : посилення впливу в південно-східній Азії; важелі економічної допомоги; майстерне проведення пропаганди; відновлення і розвиток з діаспорою; використання в своїх інтересах вільної торгівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]