Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 часть.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
434.19 Кб
Скачать

Діаграма 2.1.Частки лідерів на регіональному ринку

Компанії "IDS Group Ukraine" в 2013 році має намір направити більше $ 20 млн. на розвиток виробництва і подальше збільшення виробничих потужностей. Великі надії група покладає на зміцнення лідерських позицій на внутрішньому ринку бренду "Миргородська" і на просуванні бренду "Моршинська" в Україні та країнах Євросоюзу.

Так, в 2012 році в планах бренду "Моршинська" - зміцнити лідерство в сегменті негазованої води і поліпшити позиції в газованому сегменті, здійснивши рекордний стрибок в обсягах продажів до 44%. (Майже до 250 млн. літрів), порівняно з 2011 роком. У 2011 році споживання бутильованої води в Дніпропетровську на душу населення становило 5,4 літра, а в 2012 році цей показник досяг 7,8 літрів. У 2013 році обсяг споживання може, за її прогнозами, збільшитися до 8,6 літрів. Основним сегментом на ринку залишаються газовані води. Неухильно зростає частка газованої та негазованої води, в той час як частка газованої солодкої води поступово зменшується. Основною тенденцією на ринку бутильованих вод є його консолідація. Сумарна частка великих виробників збільшується, у той час як кількість дрібних операторів зменшується. Так, в минулому році частка "трійки" найбільших гравців на ринку становила 39,5%, у той час як частка "десятки" лідерів - близько 70% в цілому. Головним чинником збільшення споживання мінеральної води фахівці називають зростання добробуту населення. Основним сегментом на ринку, як і раніше, залишається сегмент газованих вод. Однак частка негазованих вод неухильно зростає, в середньому на 2,5 процентних пункти за рік. У 2011 році співвідношення газованої і «тихої» води склало відповідно 80% до 20%. Найбільш важливими критеріями при виборі мінеральної води для українців є смак - його відзначають близько 55% респондентів. Впевненість в якості важлива для 25% споживачів та лікувальні властивості - для 20% опитаних. Практично однаково на вибір впливають ціна і популярність торгової марки - на них спираються 32 і 30% українців відповідно. У меншій мірі покупці цікавляться мінеральним складом - на нього звертають увагу 20% респондентів, а приваблива упаковка має значення тільки для 5% опитаних. Ці дані відображено на діаграмі 2.2:

Діаграма 2.2. Критерії вибору мінеральної води споживачами

Той факт, що вартість варто тільки на четвертому місці рейтингу факторів, що впливають на вибір продукції, дозволяє виробникам планомірно підвищувати ціни. Експерти звертають увагу на більш динамічний останнім часом зростання цін негазованої мінеральної води. Так, до кінця літа 2012 року негазована мінеральна / питна вода за вартістю практично наздогнала газовану продукцію. Такий феномен аналітики пояснюють зростаючою популярністю і введенням негазованої мінералки в лінійки основних торгових марок. У більшості випадків практикується єдина ціна для продукції всієї лінійки незалежно від різновиду води. У цілому подорожчання води експерти пояснюють комплексом причин, в який входять зростання цін на енергоносії, транспортні послуги, рекламу і маркетинг. Причому такі витратні статті, як реклама і маркетинг, з кожним роком стають все більш значущими, оскільки серед каналів збуту все впевненіше почуваються сучасні формати роздріба - супер-і гіпермаркети. Так, якщо влітку 2010 року через них реалізовувалося менше 10% газованої і 25% негазованої мінеральної води, то в середині 2012-го дані показники склали відповідно близько 15 і 33%. Сьогодні стрімко зростаючий ринок бутильованих мінеральних та питних вод знаходиться у фазі активного формування, або, точніше буде сказати, переділу. Поряд з уже досвідченими учасниками ринку останнім часом помітно пожвавилися і зарубіжні інвестори. Як свідчать останні події та їх очікувані наслідки, завидні перспективи розвитку українського ринку в очах західних титанів водного бізнесу все більше нівелюють такий вагомий інвестиційний бар'єр, як невисокий рівень рентабельності. Ставлення українського споживача до бутильованої воді за останні кілька років помітно еволюціонувало. Під впливом агресивних рекламних компаній люди все частіше починають звертати увагу на ім'я виробника і на місце походження води, яку вони п'ють. Характерною особливістю ринку залишається високий рівень лояльності до вітчизняних торговим маркам, що обумовлено історично склалася величезною популярністю численних лікувальних курортів, слава про яких поширилася далеко за межі країни. Завдяки пропаганді здорового способу життя та зростанню культури споживання найбільш динамічним сегментом ринку бутильованих вод стала негазована вода, яку все частіше вживають не тільки для пиття, але і для приготування їжі. Формально регіональний ринок міста Дніпропетровська бутильованої мінеральної та питної води можна поділити на наступні сегменти:

- Негазована вода;

- Газована терапевтична вода (лікувально-столова і лікувальна);

- Газована столова вода.

Регіональний ринок поки що не може похвалитися широкою лінійкою нішевих продуктів, і «нестандартні» марки води можна порахувати на пальцях. Сьогодні українські виробники пропонують воду з додаванням лише одного фруктового смаку - лимона, і тільки кілька торгових марок представлені ароматизованої різновидом: «Оболонська плюс лимон», «Бон Буассон Лимон», «Софія Київська з лимоном». Додамо, що одна з перших компаній, ризикнула на «смакової» експеримент - компанія «Оболонь» - паралельно з «лимонної» водою запропонувала українському споживачеві «апельсинову». Однак цей проект не приніс очікуваних результатів, і незабаром «Оболонська плюс апельсин» була знята з виробництва. За даними ACNielsen, на українському ринку бутильованих вод частка сегмента води з смаковими добавками (тобто з лимоном) в натуральному виразі за грудень 2011 р. - вересень 2012 р. склала 1,7%, скоротившись у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 0, 1 п.п. У цілому сектор ароматизованих вод поки не виправдав очікувань виробників і, тільки на початку своєї появи дав короткочасний часткової приріст. Низька розвиненість даного сегмента пов'язана з незрілістю ринку - в більшості своїй український споживач вважає ароматизовану воду штучною і не поспішає масово її купувати. Відзначимо, що до функціональної воді (з додаванням різних тонізуючих добавок - вітамінів АСЕ, В6, біотин та ін), в основному позиціонується для людей ведучих активний спосіб життя, український споживач також ще виявився не готовий і дана продукція користується попитом у мінімальній аудиторії. На думку експертів, відчутна потреба в «нішевих» водах з'явиться не раніше, ніж щорічне споживання бутильованої води досягне, принаймні, 5-7 літрів на людину. Треба сказати, що на багатьох західних ринках розподіл продажів по сегментах виглядає діаметрально протилежним чином. Для порівняння, процентне співвідношення споживання газованої / негазованої води в країнах Східної Європи, за даними міжнародної компанії Zenith International, у 2012 р. становило 58/42, в країнах Західної Європи - 40/60, а, наприклад, в Північній Америці - 3 / 97. Ситуацію на регіональному ринку міста Дніпропетровська можна побачити на рис.2.2:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]