Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг шпоры.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
254.46 Кб
Скачать

24 Система аналізу маркетинової інформації

Система аналізу маркетингової інформації представляє набір розроблених методів аналізу. В основу будь-якої системи аналізу маркетингової інформації покладені статистичний банк і банк моделей.

Статистичний банк - це сукупність сучасних методик статистичної обробки інформації, що дозволяють найбільш повно розкрити взаємозалежності даних і Установити ступінь їхньої статистичної надійності. Банк моделей - це набір математичних моделей, що сприяють прийняттю більш оптимальних маркетингових рішень в процесі діяльності фірми на ринку.

Кожна модель складається із сукупності взаємозалежних змінних, що представляють якусь реально існуючу систему, процес або результат. Ці моделі можуть дати відповіді на питання типу:

- що краще? (наприклад, знизити ціни на діючому ринку чи освоїти новий?)

- яке місцерозташування краще?

Типова постановка питання при використанні різ них методів аналізу наведена нижче:

Метод \Типова постановка питання

Регресійний аналіз

Як зміниться обсяг збуту, якщо витрати на рекламу скоротяться на 10%?Якою буде ціна на продукт у наступному році? Як впливає обсяг інвестицій в автомобільній промисловості на попит на сталь?

Варіаційний аналіз

Чи впливає упакування на розміри збуту?

Чи впливає колір рекламного оголошення на кількість людей, що згадали рекламу?

Чи впливає вибір каналу збуту на величину продажів?

Дискримінантний аналіз

За якими ознаками ті, хто палить, відрізняються від тих, хто не палить? Які ознаки працівників служби збуту найбільш істотні для їхнього поділу на процвітаючих і невдах?Чи можна певну людину, з огляду на її вік, доход, освіту, вважати досить надійною для видачі кредиту?

Факторний аналіз

Чи можна агрегувати безліч факторів, які покупці автомобілів вважають важливими?

Як можна описати різні марки автомобілів з погляду цих факторів?

Кластер-аналіз

Чи можна поділити клієнтів на групи за їхніми потребами?Чи має газета різні типи читачів?

Як можна класифікувати виборців виходячи з того, як вони цікавляться політикою?

Багатомірне шкалування

Скільки продуктів відповідають "ідеалу" споживачів?Який імідж має підприємець?

25 Модель поведінки покупця на споживчому ринку

Купівельне поводження індивідуального споживача - це поводження кінцевого споживача (фізичної чи особи домогосподарства), що купує товари і послуги особистого споживання. Узяті весь разом, ці кінцеві споживачі утворять споживчий ринок.

Фактори, що впливають на поведінку споживача

1.ПсихологічніМотиваціяСприйняття, засвоєння,Переконання,Ставлення

2.ОсобистісніВік, стать, сімейний статус, етап життєвого циклу сім’ї,Професія, освіта, рівень доходівТип особистості, стиль життя

3.СоціокультурніРеферентні групи,Сім’я,Соціальна роль і статус,Культура й субкультура, суспільний клас

Вплив комплексу маркетингуТоварна маркетингова політика,Цінова політика

Збутова політика,Комунікаційна політика

Фактори ситуаційного впливуЗміни в макросередовищі, Зміни обставин у покупця

Атмосфера в магазині, дії інших покупців. Механізм купівлі споживчих товарів складається з п’яти етапів:1* Усвідомлення потреби (який нестаток, чим він викликаний). На цьому етапі маркетологам важливо визначити коло тих обставин, які підштовхують покупця до думки про можливість одержання тієї чи іншої послуги. 2*Пошук інформації про товар – покупцеві потрібні додаткові відомості про товар, який його цікавить. Джерелами інформації можуть бути: особисті джерела (сусіди, сім’я, друзі), комерційні джерела (реклама, продавці, дилери, виставки), джерела емпіричного характеру (дотик, вивчення використання товару), загальнодоступні джерела (ЗМІ). 3*Оцінка варіантів – порівняння товарів за визначальними характеристиками (властивості товару, образ марки тощо). 4*Кінцеве рішення про купівлю – має базуватися на всіх попередніх етапах, хоча дуже часто воно буває спонтанним.5*Реакція на покупку – споживач визначає своє ставлення до покупки "задоволений – незадоволений", від чого буде залежати використання чи невикористання споживачем в подальшому цього товару.