Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг шпоры.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
254.46 Кб
Скачать

22. Система внутрішньої звітності та збору зовнішньої маркетингової інформації

Система внутрішньої звітності підприємства дає змогу стежити за показниками , які відображають рівень поточного збуту, суми витрат, обсяги матеріальних запасів, рух готівки, дані про дебіторську та кредиторську заборгованості, інші показники внутрішньої звітності.

Система збирання поточної маркетингової інформації — це комплекс джерел і процедур, які застосовують для отримання щоденної інформації про різні події, що відбуваються на ринку. Джерелами отримання поточної зовнішньої інформації є книжки, газети, журнали, спеціальні публікації, бесіди з покупцями, постачальниками, посередниками, співробітниками самого підприємства чи його конкурентів. Необхідні повідомлення можна також придбати у спеціалізованих фірм-постачальників зовнішньої поточної інформації.

Серед джерел внутрішньої інформації необхідно виділити:

- статистичну звітність;

- бухгалтерську звітність;

- звіти по кредитуванню;

- звіти галузевих/регіональних керівників;

Джерела зовнішньої інформації:

- телебачення;

23 Система маркетингових досліджень

Маркетингові дослідження — це системне збирання і об’єктивний запис, класифікація, аналіз і узагальнення даних щодо поведінки, потреб, відносин, вражень, мотивацій

і т.д. окремих осіб і організацій в контексті їхньої економічної, політичної, суспільної і побутової діяльності.

Роль маркетингових досліджень полягає в оцінці маркетингових ситуацій,забезпеченні інформацією, яка уможливлює створення ефективної маркетингової програми підприємства. Мета маркетингових досліджень полягає в ідентифікації як проблем, так і можливостей підприємства посісти конкурентну позицію на конкретному ринку в конкретний час,знизити міру ризику і невизначеності, збільшити ймовірність успіху маркетингової діяльності. Предметом маркетингових досліджень є конкретна маркетингова проблема, що стосується ситуації в мікросередовищі чи в зовнішньому бізнес-середовищі підприємства, а їх об’єктом — певний суб’єкт системи «підприємство–ринок–економіка» або певна його конкретна характеристика.

Класичне маркетингове дослідження включає регулярне дослідження ринків збуту власної продукції і процес по виробленню пакету документів про потенціал підприємства, його взаємозв'язок із зовнішнім середовищем, про характер конкуренції, конкурентів на ринку, про характеристики їх виробництва, стані маркетингу, комерції і роботі зі споживачами. Сучасне маркетингове дослідження - це процес пошуку, збору, обробки даних і підготовки інформації для прийняття оперативних і стратегічних рішень у системі підприємництва.

Структура маркетингового дослідження будується таким чином:

уявлення проблем і формулювання цілей

Відбір джерел інформації:

Збір інформації:опитування, спостереження, панель, експеримент

Аналіз зібраної інформації:Складання таблиць, графіків; визначення середніх рівнів розподілу частотності, дисперсії; обробка інформації за допомогою статистичних методів і моделей прийняття рішення.Представлення зібраної інформації