Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мой редуктор.Артём. (2).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
3.71 Mб
Скачать

10.Посадки підшипників зубчастих коліс та муфт

10.1 Підшипники

В нашому проекті внутрішні кільця підшипників навантажені церкуляційно, оскільки вони обертаються разом з валом відносно радіального зусилля, яке почергово сприймається всією робочою поверхнею доріжки кочення тому посадка здійснюється з натягом, з полями допусків для вала: js 5, js 6, k5, k6,m5, m6, n5, n6 – в залежності від діаметра вала.

Для зовнішніх кілець посадку, яка б забезпечила повільне повертання відносно корпусу для рівномірного спрацьовування його доріжки по всьому колу.

10.2 Зубчаті колеса, муфти

Зубчасті колеса та муфти редукторів насаджують на вали у місцях для однієї з нерухомих посадок. Для коліс та муфт, що працюють без ударних навантажень. Рекомендуються такі посадки: H7/p6, H9/r6, H7/s6.

11. СКЛАДАННЯ РЕДУКТОРА

Деталі, що надходять для складання, повинні відповідати кресленням і технічним вимогам на їх виготовлення. До початку складання внутрішню частину редуктора треба ретельно вичистити і покрити маслостійкою фарбою. Складання виконують за кресленням загального виду редуктора. Спочатку складають окремі вузли-вали з деталями, що насаджуються на них.

11.1 Вузол швидкохідного вала

На вал-шестірню приладнують захист шайби, заводячи їх до упору в шестірню і впритул до них установлюють шарикопідшипники, попередньо нагріті у маслі до температури 80...100 С'.

12. Загальне складання

Складені вузли валів укладаються в основу корпусу редуктора. Поверхні розняття корпусу і кришки покриваються пастою «Герметик», потім болти. Затягуються стяжні болти, що скріплюють кришку з корпусом. У наскрізні кришки підшипників закладаються ущільнення. Кришки установлюють у підшипникові гнізда, попередньо підклавши під них прокладки, призначені для ущільнення і регулювання осьового люфту. Установлюють і затягують кришкові гвинти, перевіряють відсутність заклинювання підшипників з допомогою провертання валів. Ввірчується пробка маслоспускного отвору з прокладкою, встановлюється маслопокажчик. Перед установленням кришки оглядового люка в корпус заливають масло, після чого кришку люка з прокладкою закріплюють гвинтами.

Складений редуктор підлягає обкату та випробуванням.

Закінчення

В результаті виконання розглянутого курсового проекту розв’язані основні задачі, визначені метою курсового проектування, зроблені розрахунки на міцність зубчатої пари, кінематичний розрахунок. Також зроблений розрахунок вала на міцність, з якого були отримані діаметри вала під колесо, шестерні, опори, муфти. Зроблений вибір для кріплення зубчатих коліс на валу, підібрані підшипники кочення. Визначені розміри корпуса редуктора

Результати проектування можна використати як вихідні данні для конструкторської розробки редукторів загального призначення.

Список використаної лiтератури

  1. Анурьев В.И. Справочник конструктора-машиностроителя. В 3-х т.

Т.1. - М.: Машиностроение, 1979. –728 с.

2 Анурьев В.И. Справочник конструктора-машиностроителя. В 3-х т.

Т.2. - М.: Машиностроение, 1979. –559 с.

3 Анурьев В.И. Справочник конструктора-машиностроителя. В 3-х т.

Т.3. - М.: Машиностроение, 1979. –557 с.

4 Осипова О.М. Методические указания к выполнению курсового проекта

по расчету и проектированию зубчатых передач. –Д.: ДГУ, 1978. – 87 с.

5 Решетов Д.Н. Детали машин: Учебник для студентов Машино

строительных и механических специальностей вузов. –М.:

Машиностроение, 1989.–496 с