Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Praktikum8-_pytannia_avtoru_1_copy

.pdf
Скачиваний:
795
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
961.86 Кб
Скачать

Тема № 6

У липні 2012 року мешканець м. Харкова звернувся до правоохоронних органів із заявою про те, що з його банківського рахунку зникло 45 тисяч гривень. За результатами судової експертизи телекомунікаційних засобів і мереж встановлено, що грошові кошти з його рахунку переведено на інший рахунок за допомогою доступу до системи дистанційногобанківськогообслуговування(ДБО).Експертивстановилифакт зовнішнього (дистанційного) втручання в роботу його комп’ютера, який був підключений до мережі Інтернет. За допомогою шкідливого програмного продукта – «банківського трояна» – зловмисники викрали авторизаційні дані (логін і пароль), що надало їм змогу вкрасти гроші.

Судова експертиза у сфері інтелектуальної власності (ОІВ) також є новим родом судової експертизи.. Судові експертизи в судовоекспертних установах України почали проводитися з 1998 року спочатку в Київському НДІСЕ, трохи пізніше – в Донецькому, Харківському, Одеському, Львівському НДІСЕ, Науково-дослідному центрі судової експертизи з питань інтелектуальної власності.. За цей період в експертних установах України проведено декілька тисяч судових експертиз, об’єктами яких слугували твори наукового та образотворчого характеру, художні та аудіовізуальні твори, комп’ютерні програми та інші об’єкти авторського права, знаки для товарів і послуг, промислові зразки, винаходи і корисні моделі та інші об’єкти промислової власності..

Основним завданням експертизи об’єктів інтелектуальної власності є встановлення факту використання певного об’єкта авторського права або права промислової власності в іншому об’єкті, що перевіряється..

Сьогодні найбільш поширеною експертизою об’єктів інтелектуальної власності є експертиза контрафактної аудіовізуальної продукції..

Аудіовізуальною продукцією є багатоскладовий об’єкт, який складається з таких елементів:

аудіовізуального твору (кінофільму, телефільму, відеофільму, відеокліпу, рекламного ролика, твору хореографічного або театрального мистецтва, телепередачі, мультфільму тощо), що зафіксований на певному матеріальному носії;

його носія (касети, оптичного диска, флеш-карти або іншого носія електронної інформації);

100

Сучасні можливості судових експертиз

полімерної або картонної упаковки;

поліграфічного оформлення диска та обкладинки;

маркувань на поверхні диска (касеті) та поліграфічній обкладинці, що містять відомості про об’єкт авторського права або суміжних прав – назву твору (творів), суб’єктів авторського права – авторів (режисера-постановника, автора сценарію, композитора, акторіввиконавців тощо), суб’єктів суміжних прав – виробників твору (кіностудії, телестудії), дати першого оприлюднення твору;

контрольної марки України..

Всіціскладовіаудіовізуальноїпродукціїпідчассудово-експертного дослідження вивчаються окремо з метою виявлення ознак контрафактності (ознак, що відрізняють екземпляр аудіовізуальної продукції від ліцензійного зразка).. За результатами досліджень цих складових об’єкта, що оцінюються в комплексі, експертом складається висновок про факт відповідності (невідповідності) аудіовізуальної продукції, що перевіряється, типовим зразкам ліцензійної аудіовізуальної продукції..

Під час комплексного дослідження зразків аудіовізуальної продукції за участю судових експертів у галузі трасології, дослідження об’єктів авторського права та суміжних прав і комп’ютерно-технічної експертизи встановлюється факт виготовлення аудіовізуальної продукції у домашніх або заводських умовах за допомогою певного обладнання..

Вберезні 2003 року в Харківський НДІСЕ надійшли вилучені у мешканця м. Лозова у жовтні 2002 року аудіо– та відеокасети, оптичні диски та їхні упаковки, а також прилад кустарного виробництва. На вирішення експертові було поставлене запитання, чи використовувався наданий для дослідження верстак кустарного виготовлення, вилучений за адресою..., для упакування вилучених там само аудіота відеокасет, а також оптичних дисків у полімерну плівку. За результатами експертних досліджень встановлено, що упакування 20 (із

30)касет та 50 (зі 100) оптичних дисків здійснювалося за допомогою наданого для дослідження обладнання.

Востанні роки значно розширилися можливості судово-медичної експертизи. Зокрема, дуже детально науковцями було досліджено де-

кілька тисяч пошкоджень на тілій одязілюдини, що виникли в резуль-

101

Тема № 6

таті дії холодної і вогнепальної зброї, знарядь та інструментів, транспортних засобів та інших предметів.. Результати цього дослідження систематизовані за різними критеріями та розміщені в електронній базі знань..

Це дозволило судово-медичним експертам використовувати в повсякденній практиці відомості про різні ушкоджувальні предмети, їхні травмуючі властивості, механізм виникнення пошкоджень, характерні для різних предметів ознаки пошкоджень.. У результаті суттєво розширилися можливості щодо встановлення виду об’єкта, який здійснив травмуючу дію.. Це стосується транспортних травм, механічних пошкоджень одягу, пошкоджень, що залишаються холодною зброєю на тілі, предметах одягу і взутті людини..

Судово-медична експертиза дослідження трупа збагатилася методами визначення давності смерті з використанням кількісних критеріїв.. Суттєво збільшено можливості встановлення причини смерті (основної, безпосередньої) з урахуванням ускладнень при травматичній хворобі..

Новим видом судової експертизи є генотипоскопічна експертиза, або ДНК-аналіз.. Генотипоскопічна експертиза (генетична експертиза) передбачає дослідження мікрослідів на клітинному рівні, спрямована на встановлення індивідуальної ідентифікації та встановлення спорідненості суб’єктів шляхом дослідження структури­ дезоксирибонуклеїнової кислоти (ДНК)..

Об’єктами експертизи цього виду слугують різні виділення організму людини: рідка та висушена кров, слина, сперма, зразки тканин (м’язової, кісткової, епітеліальної) та внутрішніх органів (печінки, серця, легенів тощо), волосся, сліди біологічного походження на речових доказах (тампонах з піхви, ротової порожнини, прямої кишки)..

Результати ДНК-аналізу дозволяють виключити з кола підозрюваних осіб, не причетних до вчинення злочину, та ідентифікувати осіб, які вчинили злочин з високим ступенем ймовірності..

Отже, метод ДНК-аналізу дозволяє:

встановити, що виділення організму людини, вилучені з місця події, виникли від даної особи;

визначити, чи сліди виділень організму людини у різних місцях події залишені однією особою (у разі вчинення аналогічних злочинів);

102

Сучасні можливості судових експертиз

визначитикожногоізучасниківподіїувипадках,колислідиутворені шляхом змішування крові або сперми від кількох осіб;

ідентифікувати окремі частини трупа, що не мають спільної лінії розділу;

встановити, чи можуть певні чоловік і жінка бути батьками дитини, у випадках дітовбивства, крадіжки, підміни дітей, спірного батьківства;

ідентифікувати останки жертв катастроф за мікрокількостями частин тіл живих близьких родичів (батька, матері)..

Аналіз ДНК сьогодні здійснюється в Головному бюро судовомедичної експертизи МОЗ України, в Одеському обласному і Київському міському бюро СМЕ та відділі медико-біологічної експертизи ДНДЕКЦ МВС України..

Одним із головних запитань, яке вирішують експерти цих відділень, є запитання, чи походить цей біологічний матеріал від конкретної особи..

Насамперед перед вирішенням цього питання необхідно з’ясувати:

Чи є у слідах на речових доказах біологічний матеріал (кров, сперма, слина та інший)?

Якщо є, то яка його видова належність (тобто походить він від людини чи тварини)?

Якщо біологічний матеріал походить від людини, то яка його групова належність?

Сьогодні у Головному бюро судово-медичної експертизи МОЗ України створюється інформаційно-пошукова система, яка містить банк даних результатів ДНК-аналізу під час розслідування кримінальних справ про тяжкі злочини проти особи..

Головним недоліком генотипоскопічного методу є висока вартість обладнання й реактивів для проведення досліджень.. Крім того, до кінця не вирішені питання про стандартизацію методик ДНК-аналізу..

Значно розширено можливості судово-біологічних досліджень, що використовують сучасні методи математичного моделювання.. Використання у судово-токсикологічних дослідженнях нових хімічних методів і апаратури для кількісних досліджень дозволяє встановити наявність отруйних речовин із високою достовірністю і точністю..

Біологічна експертиза сьогодні з успіхом вирішує нові діагностичні завдання, пов’язані зі встановленням часу здійснення конкретних

103

Тема № 6

дій (подій) за специфічними змінами об’єктів відповідно до біологічних закономірностей (наприклад, встановлення часу смерті потерпілого з урахуванням міри розвитку трупних комах)..

Судово-екологічна експертиза – новий вид судової експертизи, який сьогодні перебуває у процесі формування.. Чи будуть виокремлені об’єкти дослідження залежно від сфери екологічної катастрофи (земля, вода, повітря) або за видами самих катастроф, покаже час.. Зараз же можна констатувати, що судово-екологічні експертизи проводяться якщо і не систематично, то принаймні епізодично.. Стосуються вони таких подій, як викиди шкідливих речовин у довкілля, забруднення річок і водоймищ тощо..

3.Інформаційні технології у діяльності судового експерта

Унаш час без використання сучасних інформаційно-пошукових систем (ІПС) через значне різноманіття товарів народного споживання практично неможливо вирішити класифікаційні завдання зі встановлення виду виробу, який відіграє роль речового доказу.. Сьогодні створено й активно використовуються електронні ІПС із визначення виду фарного (й іншого) скла, паливно-мастильних матеріалів, лаків і фарб, металів, сплавів і виробів з них..

Прикладами успішного використання ІПС в судово-експертних установах України є такі:

1.. Автоматизована інформаційно-пошукова балістична система «ТАІС» та лазерна автоматизована балістична система «Рикошет» – в балістичній експертизі..

2.. АІПС «Взуття» та «Фара» – в трасологічній експертизі для визначення характеристик підошов взуття за їхніми слідами..

3..АІПС«Марка»,щовикористовуєтьсяпідчаспроведенняекспертиз лакофарбових матеріалів і покриттів.. Її банк даних містить відомості про ознаки декількох сотень еталонних зразків фарби, що є необхідним для вирішення класифікаційних і ідентифікаційних завдань..

4.. АІПС «Проволока» – в експертизі металів і сплавів та інші.. Зокрема, за допомогою АІПС «Марка» здійснюється встановлен-

ня родової (марки) і групової (в межах марки) належності емалі.. Як ознаки використовуються відомості про кількісні характеристики

104

Сучасні можливості судових експертиз

елементного складу мінеральної частини всіх марок автоемалей, які використовуються автозаводами України, Росії і країн Європи.. Пошук здійснюється шляхом порівняння основних ознак невідомої автоемалі з ознаками відомих автоемалей (еталонів), що містяться в банку даних системи..

Сьогодні здійснюються пошукові роботи зі створення АІПС управлінського характеру, зокрема такі, що акумулюють (і видають) статистичні дані (за підсумками експертних досліджень) про характер висновків судових експертиз (категоричних, вірогідних, НУМВ), про причини розбіжності висновків повторних і первинних експертиз тощо..

Багато АІПС є одним із компонентів створених і успішно функ­ ціонуючих автоматизованих робочих місць (АРМ) судового експерта..

Автоматизоване робоче місце (АРМ) судового експерта – комплекс технічних і програмних засобів, призначений для автоматизації професійної праці експерта (АРМ експерта-почеркознавця, АРМ експерта-баліста тощо)..

Залежно від ступеня розробленості АРМ забезпечує як проведення наукових досліджень і вирішення експертних завдань, так і полегшення рутинної роботи – редагування та друк тексту висновку й ілюстрацій до нього.. До складу АРМ експерта повинні входити необхідні технічні, обчислювальні, інформаційні та програмні засоби..

В Україні розроблені та використовуються в експертній практиці такі автоматизовані робочі місця судового експерта:

1..Автоматизоване робоче місце судового експерта «Евріка» – для проведення експертизи кабельних виробів зі слідами короткого замикання..

2..Навчальна інформаційно-довідкова програма (електронний посібник) «Автоматизоване робоче місце експерта з балістичних досліджень», захищене Свідоцтвом № 34035 від 9 липня 2010 року про реєстрацію авторського права на твір.. Ця розробка дозволяє засвоїти новітні технології збирання, накопичення, пошуку, передання, обробки та відображення інформації стосовно балістичних об’єктів; засвоїти методику проведення судово-балістичних досліджень та отримати навички із ведення автоматизованих балістичних обліків..

3..Автоматизовані робочі місця (АРМ) експерта-баліста – «Баліст» та «Корид» (на базі порівняльного мікроскопа МСК-1)..

105

Тема № 6

 

Сучасні можливості судових експертиз

 

 

 

4.. Автоматизована система обробки інформації в процесі судово-

Запитання для самоконтролю:

бухгалтерської експертизи.. Ця система дозволяє удосконалити екс-

1.

 

пертне дослідження та скоротити витрати робочого часу на здійснен-

Які нові види криміналістичних експертиз існують?

ня розрахункових, арифметично-технічних, аналітичних, логічних та

2.

Які нові експертні питання сьогодні вирішуються в межах

інших процедур..

техніко-криміналістичного дослідження документів?

5.. «Робоче місце експерта з дактилоскопічних досліджень»..

3.

Якими є об’єкти експертизи телекомунікаційних систем та за-

6.. Автоматизоване робоче місце експерта-фоноскопіста..

собів?

7.. Автоматизоване робоче місце експерта-авторознавця «Лексика»

4.

Які питання вирішує експертиза телекомунікаційних систем та

та інші..

засобів?

Під час техніко-криміналістичного дослідження документів вико-

5.

У чому полягає сутність судової експертизи об’єктів інтелекту-

ристовуються автоматизовані робочі місця (АРМ) експерта, що міс-

альної власності?

тять мікроскоп, магнітооптичний візуалізатор магнітних фарб, освіт-

6.

Що є об’єктами експертизи інтелектуальної власності?

лювачі із хвилями світла різної довжини (зокрема, ультрафіолетовим

7.

Яким є головне завдання генотипоскопічної експертизи?

і інфрачервоним), комп’ютер з периферійним обладнанням, платою

8.

Що є об’єктами генотипоскопічної експертизи?

введення зображення та спеціальним програмним забезпеченням та

9.Які інформаційно-пошукові системи використовують судові екс-

іншими пристосуваннями..

перти?

Сучасні АРМ експерта містять прикладні програми, алгоритми

10. Якою є типова структура автоматизованого робочого місця су-

роботи яких максимально наближені до реальних етапів експертних

дового експерта?

досліджень.. Це дозволяє автоматизувати більшість формальних екс-

 

 

пертних операцій..

 

 

Останнім часом дослідниками запропоновано структуру АРМ су-

 

 

дового експерта з дослідження контрафактної аудіовізуальної про-

 

 

дукції та АРМ судового експерта з дослідження надзвичайних подій

 

 

на підприємствах гірничої промисловості та в підземних умовах, яка

 

 

складається з певного комплексу обладнання, бази даних експертних

 

 

висновків і літературних джерел стосовно цих видів судової експерти-

 

 

зи, нормативно-правової бази тощо..

 

 

Сьогодні триває робота з розробки комп’ютерних систем щодо ви-

 

 

рішення таких завдань:

 

 

– математичне моделювання з метою вирішення експертного завдання щодо можливості здійснення пострілу з вогнепальної зброї без натискання на спусковий гачок;

– комп’ютерне діагностування і прогнозування характеристик механізмів замикаючих пристроїв;

– комп’ютерне моделювання дорожньо-транспортної події з метою встановлення швидкостей транспортних засобів у момент зіткнення..

106

107

Тема № 7

ТЕМА № 7 Біометричні системи у криміналістиці

1.Поняття та значення біометричної ідентифікації

2.Принципи роботи та функції біометричних систем

3.Методи біометричної ідентифікації

1.Поняття та значення біометричної ідентифікації

Сучасні інформаційні системи й обчислювальні засоби, доступ до яких є в більш ніж однієї людини, як правило, мають систему захисту.. Вона необхідна для забезпечення збереження інформації, надійної працездатності й запобігання несанкціонованого доступу в систему.. Для виконання покладених функцій система безпеки виконує ідентифікацію користувачів, перевіряє особу й визначає її повноваження..

Перші наукові методи ідентифікації особи мали механічний характер, ґрунтувалися переважно на використанні певних технічних пристроїв (лінійок, циркулів тощо).. Цей же принцип лежить в основі новітніх технологій, в яких вимірювання значення ідентифікаційної ознаки особи деяким чином автоматизовано, а збереження отриманих відомостей про ознаки здійснюється на певним чином захищених від підробки пластикових бейджах, магнітних картах або смарт-картах з електронним чи оптичним пристроєм запам’ятовування.. В цих системах передбачений досить високий рівень захисту від підробок, копіювання й фальсифікації.. Водночас технічним системам притаманна одна дуже суттєва вада: орієнтування на верифікацію самого предмета авторизації – картку, бейдж, посвідчення, а не на саму персону-власника.. Система контролю доступу в цьому разі відстежує проходження карток без підтвердження ідентичності особи, що скористалася ними.. Інакше кажу-

108

Біометричні системи у криміналістиці

чи, картка може бути загублена, викрадена, передана і використана іншою особою..

Для більш точного й однозначного визначення користувача інформаційної системи застосовують біометричну ідентифікацію, яка охоплює збір і аналіз поведінкових і фізіологічних особливостей людини із наступним порівнянням із відомостями про особу, що зберігаються в автоматизованій системі.. Біометричними характеристиками людини можуть виступати: райдужна оболонка й сітківка ока, відбитки пальців, геометрія руки, геометрія особи, голос, хода, почерк тощо.. На відміну від традиційних систем ідентифікації, біометричні методи мають низку переваг – немає необхідності намагатися не забути або не втратити ключ доступу, пароль тощо.. Крім того, біометричні пристрої відрізняються зручністю використання: наприклад, достатньо прикласти палець до сканера..

Біометрія – це методи автоматичної ідентифікації людини й підтвердження особи людини, засновані на фізіологічних або поведінкових характеристиках.. Прикладами фізіологічних характеристик є відбитки пальців, форма руки, характеристика особи, райдужна оболонка ока.. До поведінкових характеристик належать особливості або характерні риси, набуті або такі, що з’явилися згодом, тобто динаміка підпису, ідентифікація голосу, динаміка натискання на клавіші..

Термін «автоматично» означає, що біометричні технології повинні розпізнавати або верифікувати людину швидко й автоматично, у режимі реального часу.. Швидкість операції розпізнавання або ідентифікації в сучасних біометричних системах навіть за наявності тисяч користувачів (доступ персоналу до великих підприємств, аеропортів, атомних станцій) вимірюється секундами, тобто відповідає запитам виробничого режиму.. Крім цього, біометричні технології, такі як розпізнавання людини за відбитками пальців, долоні, райдужною оболонкою ока, за формою голови, голосовими даними, здатні значно спростити пошук злочинців..

Активне впровадження біометричних технологій передусім з метою запобігання терористичним актам розпочалося практично відразу після 11 вересня 2001 року.. Так, при Міжнародній організації зі стандартизації (ISO) був створений підкомітет JTC 1/Sc37 з біометрії, до якого Україна входить як спостерігач.. Цей підкомітет розробляє і затверджує єдині міжнародні стандарти використання, обміну і зберігання біо­

109

Тема № 7

метричних даних.. Аналогічні комітети створені в багатьох національних органах зі стандартів.. Це, зокрема, біометричний технічний комітет INCITS/M1 при Американському національному інституті стандартів (ANSI), підкомітет ПК7 «Біометрія» при Федеральному агентстві з технічного регулювання і метрології Росії тощо.. В Україні основою нормативно-правового забезпечення біометрії є Концепція розвитку Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування, а також Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»..

Однією з актуальних проблем сьогодення є вдосконалення національних посвідчень (паспортів) громадян шляхом введення так званих біометричних паспортів із ідентифікаційним чіпом, що дозволяє вмістити обсяг інформації, достатній для ідентифікації особи.. Під електронними або біометричними документами розуміються всі документи, які дозволяють перетинати державний кордон (громадянські, службові та дипломатичні паспорти, візи, посвідчення особи, особи без громадянства, біженця, дозволи на постійне проживання тощо) та до яких вмонтовано електронний носій біометричної та іншої інформації..

2. Принципи роботи та функції біометричних систем

Усі біометричні системи працюють практично за однаковою схемою.. По-перше, система запам’ятовує зразок біометричної характеристики (це називається процесом запису).. Під час запису деякі біометричні системи можуть запитати кілька зразків для того, щоб скласти найбільш точне зображення біометричної характеристики.. Потім отримана інформація обробляється й перетворюється в математичний код..

Крім того, система може попросити зробити ще деякі дії для зіставлення біометричного зразка із певною людиною.. Наприклад, це може бути введення персонального ідентифікаційного номера (PIN), прикріпленого до певного зразка, або розміщення смарт-карти зі зразком у зчитувальному пристрої.. В останньому випадку знову робиться зразок біометричної характеристики й порівнюється із представленим у смарт-карті зразком..

110

Біометричні системи у криміналістиці

Ідентифікація в будь-якій біометричній системі проходить чотири стадії:

запис – фізичний або поведінковий зразок запам’ятовується системою;

виділення – унікальна інформація виноситься зі зразка й складається біометричний зразок;

порівняння – збережений зразок порівнюється із представленим;

збіг/розбіжність – система вирішує, чи збігаються біометричні зразки, і приймає рішення..

Таким чином, ідентифікація в біометрії передбачає порівняння раніше внесеного біометричного зразка з біометричними даними, що знову надійшли..

Біометричні технології можуть виконувати дві основні функції: ідентифікацію або верифікацію.. У разі ідентифікації система нама-

гається знайти, кому належать біометричні дані, порівнюючи їх із базою даних зразків.. Верифікація – це порівняння, за якого біометрична система намагається перевірити особу за зразком, наданим за певною формою.. При цьому система підтверджує, що ця людина дійсно та, за яку вона себе видає.. У разі ідентифікації система порівнює біометричні дані, що надійшли, зі зразками, що містяться в центральній базі даних.. Умовно проілюструвати відмінність ідентифікації та верифікації можна на такому прикладі.. Так, ідентифікаційна система запитує: «Ви хто?», а верифікаційна система – «Чи Ви дійсно той, за кого себе видаєте?».. У випадку ідентифікації необхідною є центральна база даних біометричної інформації.. У разі верифікації біометричні дані щодо людини перевіряються на їхню відповідність з електронними даними, що містяться, наприклад, на смарт-карті.. При цьому біометричний зразок зберігається не в центральній базі даних, а на єдиній карті, яка перебуває в особи, що верифікується (перевіряється)..

3. Методи біометричної ідентифікації

На сьогодні існують різні методи біометричної ідентифікації, які поділяються на такі дві групи: статитичні й динамічні..

1. Статичні методи біометричної ідентифікації ґрунтуються на фізіологічній (статичній) характеристиці людини, тобто унікальній характеристиці, даній їй від народження.. Сюди належать такі методи,

111

Тема № 7

як ідентифікація людини за формою обличчя, термограмою обличчя, за відбитком пальця, за формою кисті руки, за розташуванням вен на лицьовій стороні долоні, за сітківкою ока, за райдужною оболонкою ока, за ДНК..

У випадку біометричної ідентифікації за формою обличчя будується тривимірний образ обличчя людини.. На обличчі виділяються контури брів, очей, носа, губ тощо, обчислюється відстань між ними і будується не просто образ, а ще безліч його варіантів на випадки повороту особи, нахилу,змінивиразу..Кількістьобразівваріюєтьсязалежновідметивикористання цього способу (для ідентифікації, верифікації, віддаленого пошуку на великих територіях тощо).. В результаті формується цифровий образ обличчя – зразок.. Останній поміщується в базу даних.. У процесі наступної ідентифікації відеокамера формує цифрове зображення особи, з якого отримується цифровий образ обличчя, що порівнюється з раніше зібраними зразками з бази даних..

Основоюбіометричноїідентифікаціїзатермограмоюобличчяєунікальність розподілу на обличчі артерій, що забезпечують кров’ю шкіру і виділяють тепло.. Для отримання термограми використовуються спеціальні камери інфрачервоного діапазону.. На відміну від попереднього, цей метод дозволяє розрізняти близнят..

Біометрична ідентифікація за відбитком пальця ґрунтується на унікальності для кожної людини малюнка папілярних узорів на пальцях.. Відбиток, отриманий за допомогою спеціального сканера, перетворюється в цифровий код (згортку) і порівнюється з раніше введеним еталоном.. Ця технологія є більш розповсюдженою порівняно з іншими методами біометричної ідентифікації.. До криміналістичних автоматизованих систем, що використовують метод біометричної ідентифікації за відбитком пальця, належать автоматизовані дактилоскопічні інформаційні системи (далі – АДІС).. АДІС – це система, що надає можливість вести електронний дактилоскопічний облік та здійснювати автоматизований пошук типу «дактилокарта/слід», «дактилокарта/дактилокарта», «слід/дактилокарта» та «слід/слід».. Результатом пошуку є списки імовірних кандидатів, які перевіряються експертом-дактилоскопістом.. Таким чином, після впровадження в експертну практику АДІС за короткий час стало можливим перевірити кожний слід та кожну дактилокарту за дактилоскопічним обліком..

Біометричні системи у криміналістиці

Наприклад, у Росії та в Україні в системах кримінальної реєстрації осіб та у дактилоскопічних обліках використовується система «АДІС ПАПІЛОН» (розробник ЗАО «ПАПІЛОН», Російська Федерація).. Ця система здійснює автоматичну ідентифікацію затриманих.. АДІС ПАПІЛОН забезпечує створення, зберігання й функціонування електронної бази даних дактилокарт і слідів та автоматизацію процесу дактилоскопічної ідентифікації для вирішення широкого кола завдань:

встановлення особи за відбитками і слідами пальців рук і долонь, зокрема шляхом проведення оперативних перевірок за відбитком пальця в режимі реального часу;

ідентифікація невпізнаних трупів;

установлення причетності особи до раніше вчинених злочинів;

об’єднання злочинів, вчинених однією і тією самою особою.. Системи АДІС ПАПІЛОН можуть функціонувати у вигляді одно-

машинногоабомережевогокомплексу..ОдномашиннийкомплексАДІС ПАПІЛОН розрахований на обсяг БД до 25 000 дактилокарт, 10 000 слідів.. Типовий склад одномашинного комплексу: системний блок; монітор; планшетний сканер; лазерний принтер; UPS; модем; система відеовводу­ ПАПІЛОН; ПО АДІС ПАПІЛОН; ПО ПАПІЛОН «Растр»..

У НДЕКЦ при ГУМВС України в Харківській області у серпні 2002 року була введена в експлуатацію АДІС «ДАКТО-2000».. АДІС «ДАК- ТО-2000» використовується для установлення осіб невпізнаних трупів, установленняфактівприховуванняособамисвоїханкетнихданих,атакож встановлення випадків залишення однією особою слідів на місцях вчинення різних злочинів (об’єднання кримінальних справ)..

Станомна2010рікАДІС«ДАКТО-2000»складаласяз8комп’ютерів: 1 виділеного сервера і 7 автоматизованих робочих місць.. ОбслуговуваласяАДІСздійснювалосяштатоміздев’ятиспівробітників..Конфігурація АДІС «ДАКТО-2000», що функціонує в НДЕКЦ при ГУМВС України в Харківській області, дозволяє зберігати близько 600 000 дактилокарт і відбитків рук.. За даними станом на 1 березня 2010 року, до бази даних АДІС «ДАКТО-2000» було введено 287 611 дактилокарт і 13 117 слідів рук, вилучених із місць вчинення нерозкритих злочинів.. За допомогою АДІС «ДАКТО-2000» у період із серпня 2002 року по березень 2010 року установлено осіб, які залишили відбитки рук на місцях вчинення 988 нерозкритих злочинів, 629 осіб невпізнаних трупів, а та-

112

113

Тема № 7

кож 164 випадки приховування особами своїх анкетних даних; відбулося 27 об’єднань кримінальних справ (О. А.. Удовиченко, 2010)..

Метод біометричної ідентифікації за формою кисті руки (геоме­ трією руки і пальців) побудований на геометрії кисті руки.. За допомогою спеціального пристрою, що складається з камери і декількох підсвічуючих діодів (завдяки почерговому вмиканню вони дають різні проекції долоні), будується тривимірний образ кисті руки, за яким формується згортка і розпізнається людина..

Біометрична ідентифікація за розташуванням вен на лицьовій сто-

роні долоні.. За допомогою інфрачервоної камери прочитується малюнок вен на лицьовій стороні долоні або кисті руки.. Отримана картинка обробляється, і за схемою розташування вен формується цифрова згортка.. Ця технологія досить надійна.. Основний її недолік полягає в тому, що якщо за відбитками пальців можна перевірити, чи не перебуває людина в розшуку, чи має вона судимість, то для таких біометричних параметрів, як венозний малюнок, єдиної бази не існує..

Біометрична ідентифікація за сітківкою ока.. Це спосіб ідентифікації за малюнком кровоносних судин очного дна.. Для того щоб цей малюнок став видний, людині потрібно поглянути на віддалену світлову крапку, і очне дно, що таким чином підсвічується, сканується спеціальною камерою..

Основою ідентифікації за райдужною оболонкою ока є унікальність малюнка райдужної оболонки ока в кожної людини.. Для її сканування досить портативної камери із спеціалізованим програмним забезпеченням.. Така система дозволяє захоплювати зображення частини обличчя, з якого виділяється зображення ока, з якого у свою чергу виділяється малюнок райдужної оболонки, за яким і будується цифровий код для ідентифікації людини.. У разі використання цієї технології необхідно певним чином розташувати обличчя для реєстрації якісного зображення райдужної оболонки очей, що, звичайно, не завжди зручно..

Ідентифікація за ДНК ґрунтується на унікальності послідовності дезоксирибонуклеїнової кислоти у кожної людини.. Процес починається з підготовки зразка ДНК індивідуума (що зазвичай називається «контрольним зразком»).. Для відібрання зразків використовується щічний мазок, а також кров, слина, інші виділення організму людини, тканини.. Контрольний зразок з використанням спеціальної медичної технології аналізується для створення ДНК-профілю людини..

114

Біометричні системи у криміналістиці

Такий профіль потім можна порівняти з іншим зразком, щоб визначити, чи є генетична тотожність.. Можливе утворення баз даних ДНК.. Сучасні методи отримання й обробки ДНК вимагають багато часу, системи ідентифікації за ДНК можуть використовуватися лише під час проведення судових експертиз..

2.. Динамічні методи біометричної ідентифікації ґрунтуються на функціональних ознаках, тобто поведінковій (динамічній) характеристиці людини, які побудовані на особливостях, характерних для підсвідомих рухів у процесі відтворення якої-небудь дії.. До них належать ідентифікація за почерком, за клавіатурним почерком, за голосом..

Ідентифікація за почерком.. Як правило, для цього виду ідентифікації людини використовується підпис (інколи написання кодового слова).. Ідентифікація можлива в двох випадках:

1..За самим підписом, тобто для ідентифікації використовується просто ступінь збігу зображень двох підписів (зразка підпису і виконаного ідентифікованою особою підпису)..

2..За підписом і динамічними характеристиками написання, тобто для ідентифікації будується згортка, в яку входить інформація щодо безпосереднього підпису, тимчасових характеристик нанесення підпису і статистичних характеристик динаміки натиску на поверхню..

Серед систем біометричної ідентифікації найбільшу перевагу має система ідентифікації особи за її підписом, який може бути введений користувачем у комп’ютер у реальному часі за допомогою звичайного графічного планшета й електронного пера..

Ідентифікація за клавіатурним почерком. Метод у цілому анало-

гічний описаному, але замість підпису використовується кодове слово (коли для цього використовується особистий пароль користувача, таку аутентифікацію називають двофакторною) і не потрібно жодного спеціального устаткування, окрім стандартної клавіатури.. Основною характеристикою, за якою будується згортка для ідентифікації, є динаміка набору кодового слова..

Ідентифікація за голосом заснована на аналізі унікальних характеристик мови, зумовлених анатомічними особливостями (розмір і форма горла й рота, будова голосових зв’язок) і набутими звичками (гучність, манера, швидкість мовлення).. Мовлення людини розбивається наокремі«звуковікадри»,якіпотімперетворятьсянацифровумодель.. Ці моделі прийнято називати «голосовими відбитками».. При цьому

115

Тема № 7

порівнюються раніше зареєстрований і знову сформований «голосові відбитки»..

Автоматичні системи ідентифікації за голосом використовуються в судово-експертній практиці.. Так, для проведення судовофоноскопічної експертизи призначено апаратно-програмний комплекс «ІКАР Лаб», за допомогою якого здійснюється криміналістичне дослідження фонограм мовлення.. Центральним компонентом комплексу є звуковий редактор SIS II.. Крім стандартних для аудіоредакторів функцій оцифрування, редагування й відтворення, SIS II надає користувачеві великий вибір професійних інструментів для різних видів дослідження мовного сигналу: сегментація й текстове розшифрування, веденняпроектівістворенняекспертнихзвітів,чіткевізуальнепредставлення сигналу, автоматизоване й ручне порівняння фонограм мови..

Для одержання гарантованої високої якості вхідного й вихідного сигналів комплекси «ІКАР Лаб» комплектуються професійними пристроями введення/виведення сигналу: STC-H453 або STC-H246 («Камертон»).. Експертний комплекс на базі пристроїв введення/виведення «Камертон» ідеально підходить для організації робочої станції з оцифрування аналогових фонограм, тому що «Камертон» є сертифікованим пристроєм для вимірювання характеристик і формування електричних сигналів у звуковому діапазоні частот.. Наявність сертифіката дозволяє зняти всі запитання до експерта із приводу точності проведених вимірювань..

Комплекси «ІКАР Лаб» опціонально комплектуються програмним забезпеченням для шумоочистки й поліпшення розбірливості мовних сигналів «Sound Cleaner».. Програма містить всі сучасні алгоритми обробки сигналу й дозволяє успішно пригнічувати широкосмугові шуми, тональні перешкоди, імпульси, робити корекцію АЧХ, вирівнювати амплітуду сигналу тощо.. Усі фільтри працюють у режимі реального часу – результат фільтрації можна почути відразу після включення фільтра в ланцюжок обробки, й користувач може здійснювати підбір оптимальних параметрів «на слух».. У складі всіх комплексів «ІКАР Лаб» постачаються текстовий транскрайбер «Цезар».. Програма є плагіном до тестового редактора MS WORD і дозволяє управляти відтворенням і здійснювати стенографування в одному графічному інтерфейсі.. Текст фонограми, що вводиться, автоматично зв’язується зі звуком, що спрощує наступний пошук відповідного до тексту аудіофрагмента..

116

Біометричні системи у криміналістиці

Запитання для самоконтролю:

1.Що таке біометрія?

2.В чому полягає сутність ідентифікації за допомогою біометричних технологій?

3.Які існують види біометричних технологій?

4.Які існують методи біометричної ідентифікації?

5.Чим відрізняються ідентифікація і верифікація?

6.В чому полягає ідентифікація за формою обличчя?

7.Що є основою ідентифікації за райдужною оболонкою ока?

8.Чим відрізняється ідентифікація за сітківкою ока від ідентифікації за райдужною оболонкою ока?

9.Які завдання може виконувати АДІС ПАПІЛОН?

10.Які існують види біометричної ідентифікації, що ґрунтуються на динамічних методах?

11.Як працює система ідентифікації за голосом?

12.Що є основою апаратно-програмного комплексу «ІКАР Лаб»?

117

Література

Література до всіх тем

Нормативно-правові акти

1.Закон України «Про телекомунікації» [Електронний ресурс].. – Режим доступу : http://zakon4..rada..gov..ua/laws/show/1280-15..

2.Закон України «Про інноваційну діяльність» [Електронний ресурс]..

– Режим доступу : http://zakon2..rada..gov..ua/laws/show/40-15..

3.Закон України «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні» [Електронний ресурс].. – Режим доступу : http://zakon1.. rada..gov..ua/laws/show/3715-17..

4.Інструкція про порядок фіксування судового процесу технічними засобами : затв.. наказом Державної судової адміністрації України від 21 липня 2005 р.. № 84 [Електронний ресурс].. – Режим доступу : http://zakon1..rada..gov..ua..

5.Інструкція про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень [Електронний ресурс].. – Режим доступу : http://zakon4..rada..gov..ua/laws/show/z0001-13/paran6#n6..

Веб-сайти

1.BioAPI Consortium (Біометричний консорціум) [Електронний ресурс].. – Режим доступу : http://www..bioapi..org..

2.BioLink: защита информации, учет рабочего времени и контроль доступа средствами идентификации, сканерами отпечатков пальцев, голоса и лица, СКД, СКУД [Электронный ресурс].. – Режим доступа : http://www..biolink..ru..

3.Bioscrypt – enterprise access control [Електронний ресурс].. – Режим доступу : www..l1id..com/enterpriseaccess..

4.DigitalPersona Fingerprint Identity Solutions for Identity Protection, Security and Compliance [Електронний ресурс].. – Режим доступу : http://www..digitalpersona..com..

5.Identix – Protecting and Securing Personal Identities and Assets [Електронний ресурс].. – Режим доступу : http://www..l1id..com/pages/17..

118

Література

6.Neurotechnology – Fingerprint, face and eye iris identification software, AI and mobile roboticsresearch [Електронний ресурс].. – Режим доступу : http://www..neurotechnology..com..

7.Next Generation Identification (NGI) – Нове покоління ідентифікації [Електронний ресурс].. – Режим доступу : http://www..fbi..gov/hq/ cjisd/ngi..htm..

8.Precise Biometrics – World-leading provider of Match-on-Card, biometrics for smart cards [Електронний ресурс].. – Режим доступу : http://www..precisebiometrics..com..

Монографії та статті в журналах

1.Авдєєва Г.. К.. Судова експертиза контрафактної аудіовізуальної продукції.. – Х.. : Право, 2006.. – 192 с..

2.Автоматизированная дактилоскопическая информационнопоисковая система АДИС ПАПИЛОН [Электронный ресурс].. – Режим доступа : http://www..papillon..ru/rus/16/?PHPSESSID=8813bf02 f4ee087c82abbad19a824515..

3.Барг П.. Цифровая фотография / пер.. с англ.. В.. Челноковой / П.. Барг..

– М.. : ФАИР-ПРЕСС, 2005.. – 352 с..

4.Беленький А.. Фотосъемка в сложных условиях / А.. Беленький.. – СПб.. : Питер, 2012.. – 128 с..

5.Бирюков В.. В.. Научные и практические основы использования компьютерных технологий для фиксации криминалистически значимой информации : монография.. / В.. В.. Бирюков.. – Луганск : РИО ЛАВД, 2002.. – 363 с..

6.Бирюков В.. В.. Цифровая фотография: перспективы использования в криминалистике : монография / В.. В.. Бирюков.. – Луганск : РИО ЛИВД, 2000.. – 138 с..

7.Бирюков В.. В.. Наглядно-образная информация в криминалистической деятельности.. Реальность и перспективы : методическое пособие / В.. В.. Бирюков.. – Луганск : Редакционно-издательский отдел ЛИВД, 1996.. – 50 с..

119

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]